‘Denizli Geleceğini Tasarlıyor' Konferansı: Hedef, turisti bir günden fazla tutmak

‘30’a yakın antik şehir, 21 ören yeri, 20’den fazla höyük, 4 müzemiz var. Türkiye’de bu zenginliğe sahip neredeyse tek şehir konumundayız. Bu tarihi zenginliğimizin şehre daha fazla katkı sağlamasını hedefliyoruz.’

Denizli Büyükşehir Belediyesi 10-11 Eylül tarihleri arasında “Denizli Geleceğini Tasarlıyor” adıyla bir arama konferansı yaptı. Denizli’nin doğal, kültürel ve tarihi zenginliklerini ortaya çıkarmak ve Denizli’nin turizm potansiyelini artırmak için gerçekleştirilen konferansın ardından basın toplantısı düzenlendi.

Açıklamaya Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Bülent Bozbaş ve Eski Kültür ve Turizm Bakanı Bahattin Yücel katıldı.

Arama konferansı ile ilgili teknik bilgiler veren Bozbaş, “İki gün süren arama konferansımızı Prof. Dr. Oğuz Babüroğlu hocamızla yürüttük. Kentin dinamiğini oluşturan 70’e yakın kişi ile atölyeler kurduk, karşılıklı bilgi birikimleri ortaya kondu, alanında uzman kişiler tarafından bilgileri harmanlayarak bir taslak eylem planı oluşturuldu. Bu planın son hali verildikten sonra kamuoyu ile paylaşılacak.” dedi.

Denizli Büyükşehir Belediyesine destek veren Eski Turizm Bakanı Bahattin Yücel de Denizli’nin tarihi, doğal ve kültürel zenginlikleri ile birlikte turizm alanında katkı sunmaya gayret ettiklerini belirtti.

HEDEF DAHA FAZLA KONAKLAMA

İstanbul’dan davet edilen çok sayıda gazetecinin katıldığı basın toplantısında konuşan Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, “Tüm gayretimiz Denizli’ye gelen turistleri bir gece daha fazla ilimizde tutmak.” dedi.

Denizli denilince Pamukkale’nin akla geldiğini ancak şehrin birçok medeniyete ev sahipliği yapan antik kentleri, turizme kazandırılmış doğal mağaraları, şelaleleri ve kanyonları olduğunu belirten Çavuşoğlu, “Kentimiz sağlık turizminde adından söz ettirecek termal kaynaklara sahip ve bunun gibi 12 çeşit turizm çeşitliliği ile önemli destinasyonlardan biridir. Ayrıca Hitit, Frig, Lidya, İyon, Roma, Bizans gibi medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir uygarlık beşiğidir.” ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu şöyle devam etti:

“Pamukkale’ye yılda 2.5 milyon kişi geliyor. Bunlar kaliteli ve konforlu konaklama imkânına sahip. Hierapolis, Laodikeia, Attuda, Colessae, Herakleia, Tripolis gibi 30’a yakın antik kenti, 21 ören yeri, 20’den fazla höyük ve 4 müzemiz var. En çok yabancı turist Kore, Çin, İtalya, Malezya, Endonezya, Rusya, ABD, Brezilya, İspanya ve Japonya’dan geliyor.

"Bu turistleri kentimizde bir gece daha konaklatıp, gezdirip 100 avro daha alırsak şehrimize 250 milyon avro daha fazla turizm geliri akacak. Kentimiz mevcut tesisleri ile bunu karşılayabilir. 18 bin yatak kapasitesine sahibiz. Ayrıca başta Buldan ve Çal olmak üzere ilçelerimizi de turizme kazandırmak için uğraşacağız. Türkiye’deki şarap üretiminin yüzde 45’inin gerçekleştiği Çal’da ‘Bağ Yolu’ güzergâhı önemli bir gelişme.”

Denizli’nin yalnız turizm kenti olmadığını belirten Çavuşoğlu istihdamın yüzde 52’sinin tarımda, yüzde 34’ünün de sanayide olduğunu ve kadın istihdamının yüzde 40 ile Türkiye’de birinci sırada olduğunu da ifade etti.

DENİZLİ’NİN GÜZELLİKLERİNİ GÖRDÜK

Basın mensupları olarak iki gün Denizli’nin güzelliklerini de görme imkânı bulduk. İlk gün Laodikeia ve Hierapolis (Pamukkale) antik kentleri ile Mimar Cengiz Bektaş tarafından yapılan özgün mimarisi ve ilk tekstil ürünleri pazarı olma özelliği taşıyan Babadağlılar Çarşısı’nı gezdik. İkinci gün de ‘Çal Bağ Yolu’ gezisi ile şarap üretim tesislerini ziyaret etik, rehberler eşliğinde bilgiler aldık.

LAODİKEİA HAKKINDA

Laodikeia Antik Kenti, daha eski bir yerleşim üzerine MÖ 2. yüzyıl ortalarında kurulmuş. Ticaret yolları üzerinde bulunması ve su kaynaklarının bolluğu sayesinde büyümüş ve ticaretle zenginleşmiş. İlk Hristiyan cemaatlerinden birini barındırmasıyla da İncil’de geçen yedi kiliseden biri, bu kentte yapılmış. 12 havariden mezarı bilinen tek havari bu kentte.

2003 yılından bu yana Pamukkale Üniversitesi’nden Prof. Dr. Celal Şimşek tarafından kazılan antik kentteki çalışmalar, kültür tarihimize büyük bir katkı sağlıyor. Yapılan restorasyonlar sonucu Tapınak A, Laodikeia Kilisesi, Kuzey Kutsal Agoranın freskli duvarı ve su yasası yazıtlı Traianus Çeşmesi restorasyonu çok önemli çekim noktaları. Laodikeia Batı Tiyatrosu restore edilerek, konser gibi etkinliklere ev sahipliği yapmasıyla Denizli’nin sosyo-kültürel hayatında yerini almış.

Sonraki Haber