Pancar alım fiyatı açıklandı! ‘Bu fiyatla pancar ekilmez’

Şeker pancarı üreticileri de açıklanan fiyattan memnun değil. Yüzde 28’lik artışın enflasyonun altında kaldığını belirten üreticiler, en az 2 bin lira fiyat beklediklerini söylediler. Aydınlık’a açıklama yapan üretici temsilcileri ‘seneye nasıl üretim yapacağız’ diye tepki gösterdi.

Şeker pancarı alım fiyatı kiloda 1 lira 85 kuruş olarak açıklandı. Üretici temsilcileri fiyatı yeterli bulmadı. Açıklanan fiyatın enflasyonun çok altında kaldığını belirten üretici temsilcileri, “Bu fiyata gelecek yıl insanlar pancar ekmez. Bu da ithalatın yolunu açar. Fiyat şartlara göre güncellenmeli.” dedi.

2022 yılında 500 bin dekar alana pancar ekilirken, bu yıl 595 bin dekar alana ekim yapıldı. Yine geçen yıl 13 bin 900 üreticiyle sözleşme yapılırken bu rakam bu yıl 15 bin 700 olarak gerçekleşti. Bu yıl 3,5 milyon ton pancar hasadı yayılması bekleniyor. Türkiye yüzde 3’lük üretimle dünya 10’uncusu…

Üretici temsilcileri ve üreticiler yüzde 28’lik fiyat artışını Aydınlık’a değerlendirdiler:

ÜRETİCİLER TEPKİLİ

Yunus Kılıç

Malatya Ziraat Odası Başkanı Yunus Kılıç: “Üreticide çok büyük tepki var. Şu anda maliyeti kurtarmıyor. Üretici dekarda 10 ton almıyorsa zarar eder. Üreticinin her zaman pancar ekiminde hevesi vardı. En azından satacağı yer belliydi. Bu fiyatı duyunca artık pancar ekmem diyor. Ürünü zayıf olanlar sökmeyi bile düşünmüyor. Neye dayanarak bu fiyatı belirlediler?

Geçen yıl pancarın tonu bin 480 lira idi. Bu yıl yüzde 28 artırmışlar demek. Enflasyonun yüzde yüzlere geldiği, maliyetlerin yüzde 120’leri bulduğu böyle bir dönemde bu fiyat açıklandı, çözmüş değiliz. Ayrıca üretici ürününü bugün teslim etsin mart ayında parasını alacak. İnşallah güncelleme yaparlar. Sayın Cumhurbaşkanımızdan bunu bekliyoruz. Bu fiyata gelecek yıl üretici pancar ekmez. Bu da ülkemize sıkıntı verir.”

‘BEKLENTİ 2 BİN LİRAYDI’

Mehmet Bayram

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram: “Bölgemizde üreticinin fiyat beklentisi ton başına en az 2 bin liraydı. Geçen sene pancar fiyatı bin 450 liraydı. Bu yıl kota tamamlama primi dahil ton başına bin 855 lira olarak belirlendi. Geçen yıldan bu yana her şey en az yüzde 100, yüzde 120 artmışken pancar taban fiyatı yüzde 13 civarında artması maalesef çiftçimizin beklentisinin altında kalmıştır.”

Erhan Erdem

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, fiyatın çok düşük olduğunu belirterek, “Bu fiyatı açıklayanların maliyetlerden haberi yok. Biraz akıl, vicdan ve matematiği olan biri böyle bir fiyat açıklayamaz.” görüşünü savundu.

Salih Yıldırım

Tokat Ziraat Odası Başkanı Salih Yıldırım: “Üreticinin beklediği fiyat değil, düşük. Geçen seneki rakama göre çok düşük. En az yüzde 30-35 bekliyorduk. Çok az verdiler. İki yıl önce ve geçen yıl ürünlerin fiyatı iyiydi. Bu yıl ne oldu böyle anlamadık. Bütün ürünlerin fiyatı düşük. Türkiye’nin şartları da belli. İnşallah mazota bir şeyler yaparlar da bu durumu telafi ederler.”

‘FİYAT ÇOK DÜŞÜK’

Kayseri Pancar Kooperatifi Başkan adayı Erkan Öztürk, üreticilerin kendisini sürekli arayarak fiyata tepki verdiğini belirterek şunları söyledi: “Fiyat çok düşük. Kayseri Şeker Fabrikası bir yıl önce fiyatı zaten tonda bin 800 lira olarak açıklamıştı. Üzerine bir yılda 50 lira koymuş oldular. Bu gerçekçi fiyat değil. Bir yıl içinde maliyetlerin nereye geldiği ortada. Sabahtan beri 20-25 kişi aradı ve fiyata tepki gösterdi. Seneye pancar ekemeyeceklerini belirttiler. Biz fiyatın en az 2 bin 300- 2 bin 500 lira olmasını istemiştik. Bunun altındaki üreticiyi sıkıntıya sokar. Pancar üretimi çok zahmetlidir. Çocuk gibi sürekli bakım ister. Zahmetli ürüne bu fiyat hiç olmadı.”

Kayseri’nin Sarıoğlan ilçesi kırsal Karaözü Mahallesinde 500 dekar alana pancar eken Ümit Işık, fiyatın çok düşük olduğunu ve gelecek yıl çok kişinin pancar ekmeyeceğini ileri sürerek sıkıntıyı Aydınlık’a şöyle anlattı: “Geçen sene fiyat 875 liradan bin 400 liraya çıkarıldı. Çok kişi iyi para etti diye pancar ekti. Bu yıl ise kotayı da hesap edersek artış yüzde 25’de kaldı. Enflasyonun yüzde 80-100 olduğu bir dönemde bu fiyat çok kötü. Olabileceğin en kötüsünü vermişler. En az tonu 2 bin lira bekliyorduk. Hatta 2 bin 200 lira. Benim aldığım malzeme, gübre ve mazotun geçen yıla göre artışı yüzde 100. Ben ne kazanacağım da seneye bu ürünü ekeceğim.”

Sonraki Haber