Pandemi için Çin ve DSÖ'yü suçlamak mı? NYT: Trump'ın kararı gerçek olmamalı
ABD Başkanı Donald Trump Beyaz Saray'da yaptığı Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) konuşması sonrası 29 Mayıs'ta New York Times, Trump'ın DSÖ'nün Çin'in koronavirüsü ötbas etmeye yardımcı olduğu suçlamasına karşılık eleştirel bir makale yayınladı.
Yazıda, bu kadar kritik bir dönemde Amerika'nın DSÖ ile on yıllardır süren ilişkisini sona erdirmek için hiçbir neden olmadığı belirtildi.
Trump'ın 10 dakikalık konuşmasına atıfta bulunan New York Times, Trump'ın 100 bin Amerikalının ölümünden dolayı hiçbir sorumluluğu almadığı, bunun yerine Çin'in "küresel bir salgını kışkırttığına" dikkat çekmişti. Çok açık bir şekilde ortada olsa da DSÖ'nün veya "Pekin hükümetinin Çin'deki salgını gizlediğine dair bir kanıt yok" diyor ve halk sağlığı uzmanları genel olarak Trump'ın suçlamaları, kendi suçunu kapatmak için yaptığını söylüyor. NYT, "Virüsün ABD'de yayılmasına tepki vermeye çalışıyor" diye ekledi. NYT ayrıca Çin'in salgını kontrol altına aldığını kabul ederken, ABD'de her gün yaklaşık 20 bin yeni vaka olduğunu, Çin'in salgını Nisan ayına neredeyse sonlardırdığını ve vakaların genellikle yurtdışından gelen yolcularla beraber 0-5 arası olduğunu kaydetti. Buna karşın, Trump yönetimindeki salgınının Nisan ortasından bu yana ABD'de bugüne kadar 100 bin vatandaşı öldürdüğü de belirtildi.
'ÇİN MERKEZLİ DEĞİLİZ AMA'
Makalede 'Çin merkezli DSÖ' teorisi tartışılmaya devam ediyor. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Nisan ayında Trump'ın DSÖ'nün “Çin merkezli” olduğu yönündeki suçlamalarına "Herhangi bir ülke merkezli olmak yanlış ”diyerek yanıt verdi.
Ghebreyesus şöyle devam etti: Eminim Çin merkezli değiliz. Gerçek şu ki eğer suçlanacaksak, bizi ABD merkezli olduğumuz için suçlamak doğru"
Makalede Dünya Sağlık Örgütü'nün dünyaya salgının zamanında raporlanması hakkında da açıklama yapıldı. NYT, "Wuhan'daki yerel sağlık departmanlarından sadece beş gün sonra 4 Ocak'ta ilk alarmı verdi” ve “ertesi gün ayrıntılı bir rapor hazırlandı” diyerek, "Pnömoniye neden olan ve insandan insana bulaşan bir virüs" açıklaması yapıldığı kaydedildi. Pandemi öncesinde Amerika'nın DSÖ ile on yıllarca süren ilişkisi "Dünyadaki sağlığı iyileştirmede etkili olmuştur" denildi. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri eski direktörü Dr. Frieden ise“Dünya Sağlık Örgütü'ne sırtımızı çevirmek bizi ve dünyayı daha az güvenli hale getiriyor" dedi.
Ayrıca ABD Başkanı Trump'ın Kongre onayı olmadan DSÖ'den çekilip çekilemeyeceği henüz belli değil. Georgetown Üniversitesi Hukuk Merkezi'ndeki Dünya Sağlık Örgütü Ulusal ve Küresel Sağlık Hukuku İşbirliği Merkezi direktörü Lawrence O. Gostin, bu durumu“kelimenin tam anlamıyla bir adamın hevesi”olarak nitelendirdi. “Başkan, hayatımızın en büyük sağlık acil durumunun ortasında, Kongre'ye danışmadan bizi tek taraflı olarak DSÖ'den çekemez” dedi.
Amerika Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Başkan Trump'ın kararına şiddetle karşı çıktığını ve "Birlikte durmadıkça, bilgi paylaşmadıkça ve eylemleri koordine etmedikçe, bu salgına veya gelecekteki bir salgına karşı başarılı olamayacağız" dedi.