Pankobirlik’te gübre skandalı! Üreticiye satılan gübreler bozuk çıktı

Pankobirlik’in ihaleyle alarak üreticilere sattığı gübrelerin değerleri düşük çıkınca binlerce üretici mağdur oldu. Şikayetler üst üste geldi, gübreler tahlil edildi ve değerlerinin çok düşük olduğu ortaya çıktı. Gübreler toplatılmasıyla birlikte olay hakkında soruşturma açıldı.

Pankobirlik’in sattığı gübrelerin hileli olduğu ve bu nedenle 81 ilde toplatıldığı ileri sürüldü. Gübreleri tarlasında kullanan üreticilerin durumu ise günün konusu oldu; üreticiler, “Hem üretim kaybı yaşadık hem de değeri düşük gübreye para ödedik. Tarlaya attığımız gübrelerin zararını kim karşılayacak?” diyor.

Pankobirlik’in yıl başında yaptığı gübre ihalesini 3 firma kazandı. İki firmanın verdiği yaklaşık 100 bin tonluk taban gübrelerinde fosfor oranının çok düşük çıkması, pancar çiftçisine büyük mağduriyet yaşattı. Ürünler gelişmeyince şikayetler arttı. Yapılan analizlerde de bu durum saptandı. Kompoze gübrelerin (12.30.12) fosfor oranı yüzde 30 olması gerekirken, yapılan analizlerde yüzde 5 ile 7 arasında çıkması gübre vurgununu akıllara getirdi.

Bazı üreticiler sıkıntılarını Burdur’daki Ziraat Odası Başkanlarına iletti. Onlar da durumu Burdur Valisi Türker Öksüz’e bildirdiler. Vali Öksüz talimat vererek konunun araştırılarak gereğinin yapılmasını istedi.

Tarım Bakanlığının da devreye girdiği, hileli gübrelerin 81 ilden toplatıldığı ileri sürüldü. İlgili firmaya da idari para cezası yazıldığı bildirildi.

ÜRETİCİLERİN MAĞDURİYETİ

Burdur’da 3 bin 411 üreticiye toplam 70 bin çuval (3 bin 497 ton) aynı firmadan gübre satıldığı belirtilirken, diğer illerde ne kadar satıldığı saptanmaya çalışılıyor. Soruşturma devam ederken, üreticiler “Bizim mağduriyetimiz nasıl giderilecek?” diye yetkililere sorarak zararlarının karşılanmasını istiyor. Edinilen bilgiye göre gübreler piyasadan toplatılıyor.

VALİ DEVREDE

Burdur Valisi Türker Öksüz, şikayetler ürerine yaptığı açıklamada, “Üretici örgütleri bana gelerek iddiaları öne sürdüler. Detaylı bir araştırma yapılarak gereğini yapın talimatı verdim. Tarım Bakanlığının da bilgisi var. Gereği neyse yapılacak.” dedi.

İDDİALARA CEVAP VERDİ

İddialarla ilgili olarak Aydınlık’a açıklama yapan 23 bin üyeli Burdur- Isparta Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Yılmaz Gürcan, şunları söyledi:

“Gübrelerin ihalesi bizim tarafımızdan yapılmıyor. Pankobirlik’in işi. Her 2 bin ton partiden numuneler -üreticinin yerinden- alınarak denetim görevini yapar. Pankobirlik’ten gelen gübreleri satarız, aracılık ederiz. Olağanüstü seçim gündemi sırasında bir bardak suda fırtına koparılmak isteniyor. Biz de üreticin yanındayız. Gereğinin yapılmasını biz de isteriz.”

BURDUR MİLLETVEKİLİ: PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIM

Konuyla ilgili açıklama yapan CHP Burdur Milletvekili İzzet Akbulut da şöyle konuştu:

“Burdur’da patlak veren ancak tüm Türkiye’de üreticileri ilgilendiren gübrede hile yolsuzluğuna kimse sessiz kalamaz. Pankobirlik’in ihale ettiği birkaç firmaya verdiği gübrelerde Burdur'a gelen gübre firmasının 50 kg’lık çuvallarda 40 kg geldiği, gübre içeriğinde etkin proteinin standart dışı olduğunu tespit etti üreticiler.

“Burdurlu üreticiler sorunu gibi görünen, aslında tüm ülkenin sorunu olan gübre yolsuzluğu TBMM’de komisyon kurularak araştırılmalı.

“Bir de hileli gübreleri farkında olmadan kullanan üreticilerin mağduriyetleri nasıl giderilecek. Bu konu da önemli. Denetim mekanizması çökmüş. Konunun peşini bırakmayacağım.”

TARIM KOMİSYONU İNCELİYOR

AK Parti Burdur Milletvekili ve TBMM Tarım Komisyonu Sözcüsü Prof. Dr. Adem Korkmaz ise şunları söyledi:

“Konu üzerinde çalışıyorum, geçen gün Karamanlı’da ziraat odası ile toplantı yaptım. Türk-Şeker ile görüştüm, Türk Şeker bir inceleme yapıyor. Gübreden zarar gören vatandaşların tespiti ve zararının giderilmesi için gerekli çalışmayı yürütüyorum.

Adem Korkmaz

“Bakanlık ilgili firmaya 2 milyon ceza kesti, yani konu tespit edildi. Şu aşamada çiftçilerin uğradıkları zararın boyutu ve bunun tazmininin nasıl yapılacağı üzerinde çalışıyoruz. Konu bundan ibaret.”

Sonraki Haber