Papaz Manz Aydınlık Avrupa’ya konuştu: Hâlâ hatırlanması çok güzel

Cumhuriyetin kuruluşunun 98. yıl dönümünü kutladığımız bu 29 Ekim’de ilginç bir video sosyal medyada gündem oldu. Almanya’nın Neu-Ulm şehri yakınlarındaki Illertissen kasabasındaki St. Martin Kilisesi olduğu ifade edilen bir kilisede, çanlarda İstiklal Marşı’nın çalındığı duyuldu.

Aydınlık Avrupa olarak paylaşımlarda adı geçen Papaz Dr. Ulrich Manz’a Oettingen kasabasında ulaştık. Bavyera’nın Baden-Württemberg sınırına yakın beldede çalışan papaz, 2020 yılından beri St. Sebastian Cemaati’nin başında görev yapıyor.

Geçtiğimiz yıllarda Illertissen’de görev yapan Papaz Manz, orada çalıştığı zaman içinde İstiklal Marşı’nın çalınmasını sağladığını açıkladı. “Gerçekten de o dönem günde iki kere Türk Millî Marşı’nı çaldık.” diye konuşan papaz, fikrin 11 Eylül saldırılarının ardından oluştuğunu şu sözlerle anlattı: “O dönem toplumsal birlikteliği ve farklı kültürlerin bir arada yaşamasının önemini vurgulamak için bir girişim başlatmak istiyorduk. 2005 yılında kilise çanlarının yenilenmesi üzerine, kasabadaki Türk toplumu ile İstiklal Marşı’nın da çalınması için girişim başlattık. İstiklal Marşı’nın çalınması, o dönem yaptığımız barış duaları ayinleri serisi kapsamına aldığımız bir uygulamaydı. Böylelikle barışa ve kardeşliğe vurgu yapmak istedik.” İstiklal Marşı’nın Illertissen Kilisesi çanlarında çalınmasını Türk gazetelerinin yer yer tam sayfa olarak verdiklerini ifade eden Manz, bundan yıllar önce gerçekleştirdikleri bir uygulamanın yeniden gündeme gelmesinden mutluluk duyduğunu ifade etti. Manz, “Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 98. yıl dönümünde bu haber, benim adıma yer verilerek güncel bir gelişmeymiş gibi paylaşıldı. 15 yıl sonra neden ve nasıl gündem olduğunu bilmiyorum ama bugün bile hatırlanması çok güzel ve etkileyici.” diye konuştu.

O KİLİSE ABD’DE ÇIKTI

Haberlere konu olan kilisenin, ABD’deki Illinois Urbana-Champaign Üniversitesi kampüsünde yer alan Altgeld Hall Kilisesi olduğu ortaya çıktı. Bazı internet sitelerine de yansıyan haberlerde, üniversitede okuyan Türk öğrencilerin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı sebebiyle kilise çanlarından 10. Yıl Marşı ile İstiklal Marşı’nın çalınmasını sağladıkları ifade edildi. Öğrencilerin kilise çanlarından şarkı isteğinde bulunması, yeni bir uygulama değil. Eylül 2015’ten bu yana kilise yetkilileri, bağış karşılığında öğrencilerin istedikleri ezgileri kilise çanlarında çalıyor.

Sonraki Haber