Parasını ödediğimiz F-35'leri Yunanistan'a verecekler
ABD’li Demokrat Senatör ve Senato Dış İlişkileri Komitesi Başkanı Bob Menendez, Yunanistan ve ABD arasındaki savunma ilişkilerini güçlendirecek bir yasa tasarısı sundu. Cumhuriyetçi Senatör Marco Rubio da tasarıya destek verdiklerini açıkladı.
“2021 ABD-Yunanistan Savunma ve Parlamentolar Arası Ortaklık Yasası” adlı yasa tasarısı, ABD ve Yunanistan arasındaki savunma işbirliğinin genişletilmesinin yanı sıra pek çok hassas yeni öneriyi de içeriyor. Tasarı, Yunanistan’ın askeri modernizasyonuna tam destek verilmesini, yeni Amerikan askeri ekipmanlarının satışının hızlandırılmasını ve GKRY-Yunanistan-İsrail-ABD iş birliğinin genişletilmesini öngörüyor.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Senatör Bob Menendez, “Yunanistan, Doğu Akdeniz’de istikrarın en büyük destekçisidir. ABD, Yunanistan’ın güvenliğini ve refahını desteklemeye bağlı kalmaya devam etmelidir. Doğu Akdeniz’in güvenliğini sağlamak için ABD, Yunanistan’ın silahlı kuvvetlerini modernize etme çabalarını destekleyerek Yunanistan ile savunma ilişkisini güçlendirmelidir. Bu yasa, ortak değerlerimizi ilerletmek, güvenlik işbirliğini teşvik etmek ve gelecek yıllarda güvenli bir Doğu Akdeniz’i desteklemek için ABD ve Yunanistan arasındaki dostluk bağlarını güçlendirmeyi amaçlıyor” dedi.
Cumhuriyetçi Senatör Rubio da Menendez'e destek vererek, “Bu yasa tasarısı, Yunanistan’a yabancı askeri yardımlarını uzatarak ve Doğu Akdeniz’deki demokratik ülkelerle parlamentolar arası bir ortaklık kurarak, kötü niyetli aktörlerin uluslararası güvenlik ve istikrarı baltalamaya çalıştığı bir zamanda bölgeye olan güçlü bağlılığımızı yeniden teyit ediyor” diye konuştu.
F-35 AYRINTISI
Tasarıda yer alan madddeler arasında, Yunanistan’ın ABD’den F-35 savaş uçağı tedarik etmesi durumunda Amerikan Başkanı’nın teslim sürecini hızlandırma yetkisinin bulunması yer alıyor.
Ayrıca tasarıda Yunan Hava Kuvvetlerinin 84 adet F-16 savaş uçağını 2027 yılına kadar F-16 Viper (Block 70) varyantına yükseltmeyi planladığı ve F-35 Müşterek Taarruz Uçağı programına katılmakla yakından ilgilendiği vurgulanıyor. Konuyla ilgili şu ifadeler yer alıyor:
“ABD, Türkiye’nin satın aldığı fakat Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi tedariki sonrasında F-35 programından çıkarılmasının ardından asla Türkiye’ye teslim edilmeyen F-35’ler dahil Yunanistan’a F-35 satışına destek vermelidir. Yunanistan, Başkan’ın (Biden) talep edebileceği şartlar ve koşullarda böyle bir satın almaya hazır olduğunda Başkan, gelecekteki herhangi bir F-35 uçağının teslimatını hızlandırma yetkisine sahiptir.”
3+1 FORMATI
Tasarı, Yunanistan’ın Doğu Akdeniz’de “istikrarın direği” olduğu savunulurken, şu anda enerji konularında var olan “3+1” formatının (Yunanistan, İsrail, GKRY + ABD) da önemi vurgulanarak bu işbirliğinin güvenlik gibi diğer alanlara da genişletilmesi öneriliyor:
“ABD, GKRY-Yunanistan-İsrail’in düzenlediği müşterek deniz güvenliğini korumada tatbikatlarına destek vermelidir. Yunanistan’a savunma ihtiyaçlarını karşılamada ve Rus yapımı askeri teçhizattan geçişe yardımcı olmak için Avrupa Yeniden Sermayelendirme Teşvik Programı (ERIP) yardımı için 2022’den 2026’ya kadar olan mali yılların her biri için Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan için 25 milyon ABD Doları ayırmaya yetkilidir.”
SKANDAL ÖNERİLER
-Yunanistan’ın Rus yapımı askeri teçhizattan uzaklaşmasını desteklemek için Yunanistan’a Avrupa Yeniden Sermayelendirme Teşvik Programı’ndan (ERIP) yardım verilmesi,
-2022-2026 mali yıllarında Yunanistan’a Uluslararası Askeri Eğitim ve Öğretim (IMET) yardımı için her mali yılda 1 milyon ABD doları verilmesi,
-ABD’nin Yunanistan’ın askeri gücünün daha da geliştirilmesi uyarınca savunma malzemeleri, savunma hizmetleri ve tasarım ve inşaat hizmetleri tedariki için Yunanistan’a doğrudan kredi vermesi,
-Yunanistan ile Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşması’nın genişletilmesi; ülke genelindeki Yunan askeri tesislerinde derinleştirilmiş ortaklıklar ve uygun görüldüğü taktirde ABD’nin Yunan üslerinde rotasyonel konuşlanmaları ve ileri konuşlu birliklerin varlığını artırmak için Yunanistan ile ortak hareket edilmesi,
-2019’da kabul edilen Doğu Akdeniz Enerji ve Güvenlik Ortaklığı Yasası’nda yetkilendirildiği şekilde Amerika Birleşik Devletleri-Doğu Akdeniz Enerji Merkezi’nin kurulması.
n Yunanistan tarafından gelecekte sipariş edilebilecek herhangi bir F-35 savaş uçağı satışının hızlandırılmış teslimatın için Başkan’a yetki verilmesi,
-Özellikle Yunan Donanması ile ortak geliştirme ve ortak üretim fırsatları konusunda Yunan ordusuyla güçlü ortaklıkları derinleştirmeye devam edilmesi,
-Amerikan ordusunda bulunan fazladan savunma malzemelerinin Yunanistan’a teslimine, diğer ülke ve bölgelere verilen öncelikle aynı önceliğin verilmesi,
-Savunma Bakanı ve Dışişleri Bakanının mutabakatı ile, Yunanistan’ın savunma ihtiyaçları ve ABD’nin bu ihtiyaçları Yunanistan’a kullanım fazlası savunma ekipmanı transferleri yoluyla nasıl karşılamaya çalışabileceği hakkında Kongre komitelerine bir rapor sunması.
-Mart 2019’da hükümetler arasında başlatılan 3+1 sürecinin yasama bileşeni olarak görev yapmak üzere Güney Kıbrıs, Yunanistan, İsrail ve ABD arasında parlamentolar arası bir grubun kurulması.