Paris sokakları karıştı: Emeklilik reformunun oylanmadan geçirilmesine büyük tepki

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, bir yasa tasarısının Ulusal Meclisten oylama yapılmadan geçirilmesi için hükümete yetki veren Anayasa'nın 49. maddesinin 3. fıkrasını, emeklilik reformu için devreye koyduğunu açıkladı.

Ulusal Mecliste salt çoğunluğu bulunmayan Borne hükümeti, emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkarmayı hedefleyen reforma ilişkin yasa tasarısını oylamadan geçirme kararı aldı.

Borne'nin konuşması sırasında meclisteki muhalefet sıralarından yuhalama sesleri yükselirken muhalefet milletvekilleri, Fransız Ulusal Marşı'nı okudu.

Ulusal Birlik (RN) Partisi Grup Başkanvekili Marine Le Pen ise hükümetin bu adımına karşı meclise gensoru önergesi vereceklerini duyurdu. Gensoru önergesi meclisteki milletvekillerinin çoğunluğunun desteğini alırsa hükümet düşüyor.

FRANSIZLAR ALANLARA ÇIKTI

Emeklilik reformunun oylama yapılmadan meclisten geçirilmek istenmesi tepkileri daha da büyüttü. Fransa'da, Genel İş Sendikası (CGT) başta olmak üzere çok sayıda sendikanın çağrısıyla emeklilik reformuna karşı gösteriler düzenledi.

Emeklilik reformuna karşı ülke genelinde eğitim, ulaşım gibi farklı sektörler greve gitti ve büyükşehirler başta olmak üzere 200'den fazla noktada gösteriler yapıldı.

Başkent Paris'te Invalides Meydan'ında başlayan gösteri, İtalya Meydanı'nda sona erdi.

Gösteride polis ile göstericiler arasında arbede yaşandı. Biber gazı ve cop kullanan polis, bazı göstericileri gözaltına aldı. Göstericiler Paris sokaklarından günlerdir temizlik işçileri grevi nedeniyle yığılan çöplerin yanı sıra araç ve bazı kamu mallarını ateşe verdi. Gösterilerde 120 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

Sonraki Haber