‘Paris’i abluka altına alırız’ Çiftçi eylemleri büyüyor
Fransa’da çiftçiler eylemlerde dozu arıtırıyor. Traktörleriyle eylemlere başlayan çiftçiler şimdi de ithal edilen ürünleri sokaklara döküyor. Muhalefete güç kazandıran hareket Macron’u endişelendiriyor
Önceki gün Fransa genelinde otoyolları kapatan çiftçiler, hükümete kendilerini ucuz ithalattan, artan maliyetlerden ve bürokrasiden koruması için baskı yaparak yabancı ülkelerde yetiştirilen sebzeleri taşıyan kamyonların içini boşalttı. Çiftçiler, güneybatıda patlak verdikten sonra ikinci haftasına giren protestoların, talepleri karşılanmadığı sürece devam edeceğini ve yeni Başbakan Gabriel Attal için ilk büyük meydan okumayı teşkil ettiğini söyledi.
ANA ARTERLERİ KAPADILAR
Perşembe günü yerel basında yer alan haberlere göre Fransız çiftçiler, ülke çapında protestoların arttığı bir dönemde, güneydeki Drôme departmanında ithal ürün taşıyan yabancı kamyonlara saldırarak yüklerini tahrip etti. Bir grup çiftçinin komşu ülkelerden ithal edildiğini söylediği domates, lahana ve karnabahar kasaları, Fransa'nın ikinci ve üçüncü büyük şehirleri olan Marsilya ve Lyon'u birbirine bağlayan A7 otoyoluna saçıldı. France Bleu radyosunun çiftçilerden birine dayandırdığı haberine göre, çiftçiler en az bir düzine kamyonu durdurarak Belçika karnabaharı, Polonya tavuğu ve İspanyol şarabı sevkiyatlarını Malataverne'deki yola döktü. Attal'ın üst düzey bakanları topladığı sırada çiftçiler saman balyaları ve traktörlerle Avrupa Birliği'nin en büyük tarım üreticisi olan ülkenin ana arterlerini kapattı. Bazı çiftçi sendikaları Paris'i abluka altına alma tehdidinde bulundu. Perşembe günü düzinelerce traktör başkentin güneybatı ucundaki Versailles yakınlarında trafiğin yoğun olduğu saatlerde yavaşlama eylemi yaptı.
100 MADDELİK TALEP
Güçlü tarım sendikası FNSEA çarşamba günü geç saatlerde hükümete 100 maddelik bir talep listesi sundu. FNSEA sözcüsü Yohann Barbe, RMC radyosuna yaptığı açıklamada taleplerin "çiftçilerin itibarlarını yeniden kazanmalarına, geçimlerini sağlayabilmelerine yardımcı olmak ve her şeyden önce aşırı düzenleme yüküne son vermek" etrafında döndüğünü söyledi. Çiftçiler şikayetleri arasında hükümetin traktör yakıtına koyduğu vergiyi, ucuz ithalatı, su depolama sorunlarını, perakendecilerin fiyat baskılarını ve bürokrasi ile çevre kurallarını sayıyor. Çiftçilerin fiyat seviyelerine ilişkin hoşnutsuzluğu özellikle süt ürünleri sektöründe ciddi boyutlarda olup, üreticiler hükümetin enflasyonla mücadele çabalarının çiftlik fiyatlarını korumak için tasarlanan mevzuatı baltaladığını belirtiyor. Fransız perakendeciler, hükümetin ay sonuna kadar sonuçlanmasını istediği tedarikçilerle yıllık fiyat müzakerelerine kilitlenmiş durumda. Çiftçiler, fiyatları düşürme çabalarında keskin olacaklarını söylüyor.
KORKUDAN YASA TASLAĞINI ERTELEDİ
Almanya, Polonya ve Romanya'daki çiftçi huzursuzluklarının yayılmasından korkan Fransız hükümeti, daha fazla insanın çiftçi olmasına yardımcı olmayı amaçlayan bir tarım yasası taslağını, önlemleri artıracağı ve bazı düzenlemeleri hafifleteceğini söyleyerek erteledi. Haziran ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, çiftçilerin muhalefet için büyüyen bir seçmen kitlesi olmasından endişe ediyor. Muhalefet lideri Marine Le Pen, hükümeti kayıtsız kalmakla ve zorunlu nadas kuralları gibi çiftçilere zarar veren Avrupa düzenlemelerini desteklemekle suçladı. Le Pen gazetecilere verdiği demeçte "Emmanuel Macron çiftçilerin omzuna elini koyuyor ve sonra Brüksel'de onları sırtlarından bıçaklıyor." dedi. Çarşamba günü Agen'de yerel bir valilik binasına sıvı gübre püskürten güneybatıdaki çiftçiler, perşembe günü hayvan atıklarını Fransa'nın en büyük süpermarket zinciri olan Leclerc süpermarketi yakınlarına yönlendirdiler.