Paşinyan'a karşı Batı destekli kışkırtma

Azerbaycan’ın Karabağ’a yönelik bir günlük operasyonu, Ermenistan sokaklarında Nikol Paşinyan hükümetine yönelik öfke patlamasına yol açtı. Savaş yanlısı bazı gruplar Paşinyan’ı tepkisizlikle suçladı.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Karabağ'da anayasal yapıyı yeniden tesis etmek amacıyla antiterör operasyonu başlatmıştı. Operasyonun üzerinden neredeyse 24 saat geçmesi ile birlikte Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Karabağ'daki Ermeni grupların silah bıraktığını, Azerbaycan ordusunun antiterör operasyonunun durdurulduğunu duyurmuştu. Ateşkesin ardından Azerbaycanlı yetkililer ile Karabağ'daki Ermeni nüfusun temsilcileri arasındaki görüşme gerçekleşti. Görüşmede, Azerbaycanlı yetkililer ile Karabağ'daki Ermeni nüfusun temsilcileri arasında entegrasyon sürecinin ele alındı.

ERMENİSTAN'DA TANSİYON YÜKSELDİ

Ateşkes ilan edilmesi ve Azerbaycan ile gerçekleştirilen görüşmeler ise Ermenistan'da tansiyonun daha da yükselmesine neden oldu. Azerbaycan’ın Karabağ’a yönelik terör operasyonu Ermenistan’da hükümet karşıtı protestoları tetikledi. Başkent Erivan’da peş peşe 3’üncü günde de sokağa çıkan öfkeli kalabalıklar, Başbakan Nikol Paşinyan’ın istifasını istedi. Muhalifleri, Paşinyan yönetimini Azerbaycan’a cevap verememekle suçluyor.

Ermenistan'da tansiyon yükseldi.

"ALTERNATİFİ YOK"

NTV’den Muhammed KAFADAR'ın haberine göre; Erivan merkezli düşünce kuruluşu Bölgesel Araştırmalar Merkezi (RSC) müdürü Richard Giragosian'a göre, Paşinyan yönetimi hâlâ güçlü durumda. Ermenistan hükümetinin 2020'de İkinci Karabağ Savaşı yenilgisine rağmen yeniden seçildiğine ve bir darbe girişimi atlattığına dikkat çeken Giragosian, ülkede öne çıkan alternatif bir muhalefet de olmadığını söyledi.

BARIŞ ANLAŞMASI

Giragosian, Paşinyan yönetiminin devamlılığın kalıcı barış için önemine işaret ederek, “Ermenistan lideri, Azerbaycanın toprak bütünlüğünü tanıyor. Türkiye ile normalleşme idaeline de bağlı. Aslında Azerbaycan, Paşinyandan daha iyi bir muhatap umamazdı” dedi.

Giragosian, Ermenistan ile Türkiye arasındaki normalleşme sürecinin son gerginlikten etkilenip etkilenmeyeceğine dair şu görüşü dile getirdi: “Türkiye normalleşme için ön şart koşmuştu. O da önce Ermenistan ve Azerbaycan’ın bir bir barış anlaşması imzalaması. Normalleşme ancak bundan sonra mümkün olabilir. Türkiye zaten, Azerbaycan’la ilişkisine zarar verecek bir şey yapmayacağını Ermenistan’a çok net olarak ifade etti.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan
Sonraki Haber