Patara nerede? Önemi nedir?

Cumhurbaşkanı Erdoğan AK Parti Grup Toplantısı'nda 2020 yılının turizm için önemli olduğunu ve 2020 yılını Patara Yılı ilan ettiklerini söyledi. Peki Patara nerede? Patara'nın tarihi nedir?

Patara, Antalya'nın Kaş ilçesinin Kalkan beldesi yakınlarındaki bir antik kenttir. Bir Likya kentidir ve Likya Birliğinin başkentliğini yapmıştır. Likya birliğinin üç oy hakkına sahip altı kentinden biri ve belki de en önemlisidir. Likya birliği toplantıları kentte bulunan birliğin meclis binasında yapılmaktaydı.

Hititçe'de Patar, Likya dilinde Pttara olarak anılan kentin MÖ 8. yüzyılda var olduğu yapılan kazılar sonucu ele geçen somut verilerle kesinleşmiştir ve İskender'in kuşattığı kentler arasında yer aldığı bilinir. Patara, Roma döneminde de çok önemli bir kent olmuş ve Likya-Pamphilya eyaletlerinin başkentliğini yapmıştır. Patara Limanı, hububat deposu ve sevki açısından önem taşımıştır, bu nedenle Doğu Akdenizde bulunan 3 hububat deposundan biri (Granarium) Patara'da bulunmaktadır. Bizans döneminde de gelişmesini sürdüren kent, hıristiyanlarca da önemli sayılmış. Noel Baba olarak bilinen Saint Nicholas'ın da Pataralı olduğu söylenir.

Gelemiş köyünden 2 km sonra yol kenarında Patara'daki kalıntıların en görkemlilerinden Roma Zafer Takı görülür (Metius Modestus). Zafer takı, MS 1. yüzyıl sonlarında yaptırılmıştır. Tepeye doğru görülebilecek kalıntılar arasında Bizans bazilikası ve kutsal alanlar bulunmaktadır. Tiyatro tepenin yamacındadır. Tiyatronun yaslandığı tepede büyük bir sarnıç ile bir anıt mezar bulunmaktadır. Eski liman şimdi sulak alan durumunda.

Ayakta kalan en eski demokratik meclis binası bu şehirdedir. 2010'da TBMM tarafından restore edilmiştir.

DÜNYANIN EN ESKİ DENİZ FENERİ

Deniz Feneri’nin üzerinde bulunan yazıt Fener’in, Roma İmparatoru Nero tarafından MS 64-65 yılında yaptırıldığı göstermektedir. Dünyanın en eski deniz feneri Mısır’daki İskenderiye olarak biliniyor. Ancak fenerden geriye tek bir yapı taşı yok. Ayakta kalan en eski deniz feneri ise İspanya’nın Lacarunya kentinde bulunuyordu. Ancak bu fener de 19. yüzyılda yeniden inşa edildiği için orijinal değil. Üstelik Patara Deniz Feneri, Lacarunya’dan 60 yıl daha eski. Patara Deniz Feneri’nin yapı taşlarının da tamamı duruyor.

Patara Plajı’na gitmeden meclis binasının yanındaki agoranın 650 metre batısında tarihin en eski deniz fenerini görebilirsiniz. MS 60’lı yıllarda inşa edilen Neron Deniz Feneri, yapılan kazılar sonucu kumların altından 2005 yılında çıkarılmış.

CARETTA- CARETTALARIN YUVASI

Patara Antik Kenti, “Likya Yolu” yürüyüşünün güzergahına yakın olsa da, asıl kaçırılmaması gereken hemen yanı başındaki muhteşem kumsal. Akdeniz’in en güzel plajlarından biri ve kumtepelerinin güzelliği akıldan çıkmayacak cinsten. Bu 18 kilometrelik plaj ayrıca Akdeniz kaplumbağaları Caretta-Carettalar’ın milyonlarca yıldır yumurta bırakıp yavruladıkları ender sahillerden biri.

Antalya'nın Kaş ilçesindeki Patara Plajı, caretta carettaların Türkiye'deki 22 üreme ve yuvalama alanından biri. 2019 yılı için Mayıs ayından itibaren kumsala çıkan caretta carettalar, ağustos ayına kadar yumurta bıraktı. Antik Patara Plajı'nda yavru çıkışları ise 15 Eylül'e kadar sürdü. Antik plajda, bu yıl 286 yuva ile tüm zamanların en çok yuva sayısına ulaşıldı, 21 bin 821 yumurtadan çıkan 17 bin 323 yavru deniz kaplumbağası denize ulaştı.

PATARA PLAJI

Patara antik kenti yakınında bulunan ve bu bölgedeki en büyük ve güzel plajlardan biridir.

Patara kumsalı, çevredeki kumsalların en uzunu ve en görkemlisidir. 12 km uzunluğundaki kumsalın derinliği yer yer 200-300 metreye ulaşır. Kumu incedir. Deniz ise sığdır. Hemen hemen hiç durmayan rüzgarı nedeniyle rüzgar sörfü için de uygundur. Patara kumsalı deniz kaplumbağalarının (Caretta caretta) yumurta bıraktıkları yerler arasında bulunduğu için koruma altındadır. Patara plajından içeriye, antik kente, rüzgarla taşınan kumulların önüne geçilebilmesi için setler oluşturulmuştur.

PATARAYI GEZMEK İSTEYENLER İÇİN BİLGİLER

Müze.gov.tr'den alınan bilgilere göre; bölgeye giriş fiyatı 24 TL olarak belirlenmiştir. Antik Kent her gün açıktır.

Dönemsel bilgiler şu şekilde;

Yaz Dönemi

1 Nisan - 31 Ekim

Açılış Saati: 08:00

Kapanış Saati: 19:00

Kış Dönemi

31 Ekim - 1 Nisan

Açılış Saati: 08:30

Kapanış Saati: 17:30

Gişe Yaz / Kış Kapanış Saatleri

Yaz Dönemi: 18:30

Kış Dönemi: 17:00

PATARA'DAN BAZI FOTOĞRAFLAR

Patara Meclis Binası

Patara Tiyatro

Patara Deniz Feneri

Sonraki Haber