Patatesleriniz aylarca filizlenmeden durabilir! Asla buraya koymamanız gerekiyor…
Patatesi sıkça tüketiyorsanız kilo kilo alıp evinizde muhafaza etmek isteyebilirsiniz. Ancak "Patatesleri filizlendirmeden nasıl saklayabilirim?" diye düşünüyorsanız size harika bir haberimiz var. İşte patateslerinizi her daim taze tüketmenizi sağlayan bazı pratik bilgiler...
Kahvaltıdan akşam yemeklerine kadar sofraların vazgeçilmezi patatesle tadına doyamayacağınız tarifler hazırlayabilirsiniz. Severek tükettiğiniz bu gıdanın stoğunu yaptığınızda bazı saklama koşullarına dikkat etmeniz gerekir. Bu sayede patateslerinizi besin değerini koruyarak saklayabilirsiniz. Gelin, patatesleri nasıl saklamanız gerektiğini birlikte inceleyelim.
Patatesleri fırça yardımıyla temizleyin
Patates toprağa gömülü vaziyette yetişen bir besin. Bu sebeple satın alıp eve geldiğinizde patateslerin üzerinde irili ufaklı toprak kalıntıları görmeniz normal. Patatesleri sebzeliğinize veya kilerinize yerleştirmeden önce üzerindeki topraklardan arındırmanız gerek. Toprağı temizlemek için patatesleri yıkadığınızda daha kısa sürede filizlenmesine neden olabilirsiniz. Ancak bir fırça yardımıyla üzerindeki toprakları temizlediğinizde toprakların büyük oranda dağıldığını göreceksiniz. Tek dikkat etmeniz gereken nokta, patates zedelenmeden bu işlemi sürdürmek!
Patateslerinizi gruplara ayırın
Patates poşetini açtığınızda patateslerden bazıları pürüzsüzken bazılarında ufak çatlaklar ve soyulmalar olduğunu görebilirsiniz. Bu durumda patatesleri ayrı gruplara ayırmanız faydalı olabilir. Zarar görmüş olan patatesler diğerlerine oranla hızla bozulabilir. Filizlenmelerini veya çürümelerini önlemek için kusursuz yüzeye sahip olan patateslerle zedelenmiş olanları ayrı konumlandırabilirsiniz. Yüzeyinde leke ve çatlak bulunan patatesleri öncelikli olarak tüketerek patateslerin ziyan olmasını önleyebilirsiniz.
Patatesin ömrünü uzatmak için buzdolabına koymaktan kaçının
Patates serin bir ortam ister. Ancak doğru ortamın buzdolabı olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Patatesin saklama koşulları hakkında yapılan bazı araştırmalar bu besinin buzdolabında saklanmaması gerektiğini vurguluyor. Neden mi? Çünkü buzdolabı koşulları patatesin yapısında bulunan nişastayı olumsuz etkiliyor. Şekere dönüşen nişasta, patates pişirildiğinde ise yeni kimyasallar üretebiliyor.
Karanlık ve hava geçişi olan ortamları tercih edin
Patateslerinizi kilerde, sebzelikte veya herhangi bir dolapta saklayabilirsiniz. Önemli olan bulunduğu yerin güneş görmemesi, nemden uzak olması ve aynı zamanda hava geçişine sahip olması. Çünkü hem güneş hem nemli ortam patateslerin filizlenme süresini hızlandırır. Filizlenen patatesler beklenilenden daha çabuk bozulabilir.