Pazarda satılıyor ama zehirli olduğu bilinmiyor! Böyle görünüyorsa yanına yaklaşmayın...

Kış aylarının vazgeçilmez sebzelerinden birisi olan ıspanağın içerdiği A vitamini ve demir sayesinde pek çok faydası bulunuyor. Buna karşın ıspanak, tüketilirken gözden kaçan noktalar olduğunda zehir saçabiliyor.

Kış aylarında özellikle demir eksikliğine karşı tam anlamıyla şifa olan ıspanağı tüketirken çok dikkat etmek gerekiyor. Faydaları saymakla bitmeyen ıspanağın çok iyi temizlenmesi ve yıkanması gerekiyor. Yıkama ve temizleme esnasında ise bazı noktalara dikkat edilmediği taktirde ıspanak zehir saçabiliyor.

ISPANAĞI SAKIN BÖYLE TÜKETMEYİN! ADETA ZEHİR SAÇIYOR

Kan pıhtılaşmasını yavaşlatan, kalp-damar hastalıklarına, içerdiği A vitaminiyle göz sağlığına iyi gelen ıspanak, tüketilmeden önce çok iyi yıkanmalı ve temizlenmelidir. Ispanağın yanlış tüketimi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu yanlışların başında ise yeniden ısıtılması geliyor. Ispanak yemeğini yeniden ısıttığınızda zehirlenebilirsiniz. 

Ispanak gibi nitrat bakımından zengin olan bu sebze tekrar ısıtıldığında içindeki nitrat, sağlık için büyük tehditler yaratan nitrite dönüşebilmektedir. Nitritin fazla tüketimi ise gıda zehirlenmesine yol açıyor.

Peki ıspanağı nasıl tüketmek gerekir?

İlk olarak ıspanak iyice yıkanmalı, varsa hasarlı yapraklarından arındırılmalıdır.
İçinde kalan yabani otlar mutlaka temizlenmelidir. Ispanak tüketildikten sonra tekrara ısıtılmamalıdır.
Ispanakla birlikte patates, pirinç, tavuk, mantar ve yumurta da tekrar ısıtıldığında zehir saçabilme ihtimali bulunduran besinlerdendir.

ISPANAĞI BÖYLE YIKAMADAN TÜKETMEYİN

Bir sebze olan ıspanak, yerde yetiştiği için toplandığında üzerinde toprak ve çamur kalabilmektedir. Ispanağın üzerindeki toprak, çamur ve kumları arındırmak için suya tutmak yeterli olmaz. Bununla birlikte tarım ilaçlarının artıkları da ıspanağın yaprağında kalabilmektedir. Herhangi bir zehirlenme yaşamamak için ıspanağın çok iyi temizlenmesi ve arındırılması gerekmektedir.

Ispanağı kolayca yıkamak ve arındırmak için sirkeli su kullanmalısınız. Özellikle beyaz sirke ıspanağı çamurdan, topraktan ve ilaç artıklarından arındırmada etkilidir.

Beyaz sirke ve su dolu bir kaba ıspanağı kök kısımlarından ayırarak batırdıktan sonra 8 dakika bekletin.

Bu sayede kumların dibe çökecektir.

Aynı işlemi 3 defa tekrarladığınızda ıspanaklarınız kumlarından arınmış olacaktır.

Sonraki Haber