Pazaryeri boncuğunda 1 ton verim bekleniyor
Bilecik'in Pazaryeri ilçesinde yetiştirilen, kılçıksız olması ve dış yüzeyinin parlaklığından dolayı ilgi gören tescilli "Pazaryeri boncuğu" fasulyesinde bu yıl verimli bir hasat sezonu olması bekleniyor.
Eskişehir'deki Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce yapılan araştırmaların ardından 2014 yılında tescil edilen boncuk fasulye, ilçede 500'den fazla aile tarafından 1900 dönüm alanda üretiliyor. "Pazaryeri boncuğu", İstanbul, Ankara, Eskişehir, Bursa ve Sakarya gibi illere gönderiliyor. İlçe Tarım ve Orman Müdürü Serdar Sert, ilçenin rakımının yüksek olması dolayısıyla fasulyenin farklı bir lezzetinin olduğunu söyledi. Alternatif ürün olarak Pazaryeri üreticisinin kurtarıcısı konumundaki fasulyede hasadın başladığını dile getiren Sert, şöyle konuştu: "Yaklaşık 1900 dönümde ekili olan boncuk fasulyesinde, dönüme bir ton verim bekliyoruz. Hasadımız gayet iyi gözüküyor. Çok değerli olan ürünümüzün alımı 20 lira seviyesinde başladı. Fiyatların düşmeden bu seyirde gitmesini umuyoruz. Ürünler gayet güzel gözüküyor."