Peki bu çocuklar ne olacak?

20 yaş altındakilere sokağa çıkma yasağı geldi. Peki bu yaşlarda çalışan genç nüfusun durumu ne olacak?

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında bulaş riskinin önüne geçmek için gelen yasaklara bir yenisi daha eklendi. Risk grubu olan 65 yaş üstünün sokağa çıkmasının yasaklanmasının ardından belirtileri göstermeyen ancak taşıyıcı olan gençlerin virüs bulaştırmasını önlemek için 20 yaş altındakilere de sokağa çıkma yasağı geldi. Ancak Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2019 verilerine göre ülkemizde 5-19 yaş arası tarım, sanayi ve hizmet işkolu ağırlıklı olmak üzere 1 milyon 531 bin çalışan var. Birçok işin durdurulduğunu varsaysak bile market çalışanları, kuryeler gibi hizmet sektöründe çalışan bu yaşlarda birçok genç bulunuyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, kamu ve özel sektörde çalışan gençlerin idari izinli sayılacağını söylese de bu karar özel sektör için tavsiye niteliğinde kalıyor.

1 MİLYON 385 BİN GENÇ

Türkiye’de 5-14 yaş aralığında, çalışması yasak 146 bin çocuk iş başında… 14 yaşını dolduran çocukların çalışabilmesi için İş Kanunu’nda bazı düzenlemeler olsa da çocuk işçilik ülkemizin de acı bir gerçeği. Bunun yanında eğitimine devam edemiş, okurken çalışmak durumunda kalan, aile ekonomisine katkıda bulunan genç işgücü yaşadığımız bu salgın günlerinde ağırlıklı olarak hizmet sektöründe istihdamda. 2019 rakamlarına göre 15-19 yaş aralığında 1 milyon 385 bin genç çalışıyor. Bunun 353 bini tarımda, 304 bini sanayide, 76 bini inşaatta, 651 bini hizmet sektöründe alınteri döküyor.

ÖZEL SEKTÖRDE İDARİ İZİN MÜMKÜN MÜ?

Evlerinde kendini izole edenlerin siparişini getiren, hâlâ çalışması durdurulmayan inşaatları müteahhidin söz verdiği teslim tarihine yetiştirmek için çalışan, halkın gıdaya erişimi için marketlerde izinsiz, fazla mesaiyle emeği sömürülen bu gençlerin şimdi dışarı çıkması yasak. Zor çalışma koşullarına katlanıp ekmek parası peşinde koşan bu çocuklar için idari izin tavsiyesi, acımasız özel sektörde karşılık bulmayacaktır. Virüsün istihdama ve ekonomiye olumsuz etkilerini azaltmak için kısa çalışma ödeneği alma şartlarının kolaylaştırılmasına(!) karşın işten atılan, ücretsiz izne gönderilenlerin on binlere ulaştığı belirtiliyor. Şu anki koşullarda en etkin çalışan işkollarından hizmet sektörü, iş azaltma veya durdurmaya gitmeyeceğinden bu gençlerin işten atılmaları ya da ücretsiz izne gönderilmeleri an meselesi...

VİRÜSE ÖNLEM ALIRKEN GELİR KAYBI DA ÖNLENMELİ

Hükümetin salgına önlem alırken halka gelir ve hak kaybı yaşatmamak için azami çaba göstermesi gerektiği yönünde toplumda hakim bir görüşün olduğu biliniyor. Uzmanlar, İşsizlik Sigortası Fonu’nu amacına uygun kullanılması ve işsizlik ödeneğinden yararlanma koşullarının kolaylaştırılması ile bir defaya mahsus, nüfusumuzun en zengin yüzde 20’sinden servet vergisi alınması için çağrı yapıyor.

Sonraki Haber