Pekin'den şartlı F-16 satışını reddetme çağrısı

Eski Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı İsmail Hakkı Pekin ABD’nin şartlı F-16 satışının kabul edilmemesini istedi. Pekin, Astana Süreci’nin “ittifaka” dönüşebileceğini bildirdi.

İsmail Hakkı Pekin, Radyo Sputnik’te “Ankara Farkı” programında ABD Temsilciler Meclisi’nden geçen Türkiye’ye F-16 satışına koşullar getiren kararı ve Tahran’da yapılan Astana Zirvesini değerlendirdi. ABD Temsilciler Meclisi’nin Türkiye’ye F-16 satışını ‘ABD’nin ulusal çıkarlarına aykırı olmama ve Yunanistan hava sahasını ihlal etmeme’ şartına bağlamasına tepki gösteren Pekin, şöyle konuştu: “ABD’nin ulusal çıkarları nedir? Mesela ABD Suriye’de Fırat’ın doğusunda bir garnizon devletçik kurulmaya kalkılır, Türkiye de buna müdahale ederse ne olacak? Bu uçakları kullanamayacak mı? Yunanistan adaları silahlandırıyor, ne yapacağız o zaman? 152 tane ada var şu anda aidiyeti Yunanistan’a verilmeyen, bunların üzerinden geçtiğiniz zaman Yunanistan hava sahası mı ilan ediliyor? Bu şart kabul edilemez, böyle bir şey olmaz. Bu şart bağımsız bir devlete hakarettir, bağımsız bir devletin halkını, hükümetini aşağılamaktır. Böyle bir şart koyuyorlarsa F-16 almamıza gerek yok. Böyle bir satışı kabul etmeyelim. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan hiç kimse böyle bir şeyin altına imza atmaz. Biz F-16’lar olmayınca ölmeyiz, ona göre tedbir alırız. Her yerden uçak alabiliriz, elimizdekileri de kullanabiliriz.”

ASTANA İTTİFAKI

Astana Süreci ile de değerlendirmelerde bulunan Pekin, Astana Süreci’nin “Astana İttifakı”na dönüşebileceğini belirtti. Oluşabilecek bir ittifakın bölgede denge unsuru yaratacağını dile getiren Pekin şunları söyledi:

“Komşularla ilişkilerin geliştirilmesi çok önemli. Astana Zirvesi artık sadece Suriye sorunu değil, bölgedeki sorunları da kapsayacak şekilde farklı bir ittifaka dönüşebilir. Önemli bir ittifak olabilir. Irak’ı da içine alabilir. Tüm bölgeyi kapsayabilir. Dolayısıyla bu Astana süreci Ortadoğu bölgesinde bana göre önemli bir platform olmaya doğru gidiyor. Bu gerçekleşirse bölgede etkili olur. ABD’nin İbrahim Anlaşmaları ile kurmaya çalıştığı sisteme karşı bir denge sağlar. Böyle baktığımızda çok önemli bir aşamadayız, çok önemli bir eşikteyiz diye düşünüyorum.”

'ABD GERİ ADIM ATAR'

Bölge devletlerinin bir araya gelerek sorunları çözebileceklerini ve ABD’nin bölgedeki hedeflerini gerçekleştirmesini engelleyebileceklerini ifade eden Pekin şu görüşleri dile getirdi:

“Gerçekten bölge çok karışık. Yani anlaşılıyor ki ABD, Türkiye’ye bu bölgeye girmemesi konusunda önüne devamlı set çekiyor. Bu nasıl önlenebilir? Ancak İran, Suriye, Türkiye ve Rusya birlikte olursa bu şekilde önlenebilir. Bu bir denge unsuru olur ve ABD o bölgede bir garnizon devletçiği kurma konusunda geri adım atar. Başka türlü geri adım attıramazsınız. Lafla sözle değil, karşıda bir güç olması lazım. Bütün Ortadoğu’yu etkileyen bir güç olması lazım. Ortadoğu’yu etkileyen güç ne demek? Bu komşuların bölge ülkelerinin sorunların çözümünde iş birliği yapması demek. O takdirde ABD kesinlikle düşündüğü garnizon devletçiğini kurma konusunda ya zamana yayar, ya daha geriye iter ya da onları ortada bırakır. Konuşmamız lazım ve birbirimize güvenmemiz lazım, en önemli konu o. Ortak menfaatlerimiz neyse ortaya koyacağız. O zaman Astana süreci içerisinde ortak bir mekanizma da kurulabilir. Bu mekanizma hem barışı sağlar, hem güvenliği sağlar.”

Sonraki Haber