Çin’den sert çıkış: NATO gerçek bir baş belasıdır
Pekin’in BM’de görevli diplomatı NATO’nun Vilnius zirvesindeki kararlara tepki gösterdi. Diplomat Zhang Jun, küresel gerilimler yaratmaya devam eden ittifakı Soğuk Savaş düşüncesi ve ideolojik önyargıları tamamen benimsemiş olarak niteledi. Zirvedeki kararlarda Çin hedef alınmıştı.
Önceki gün Çin'in BM Daimi Temsilcisi Zhang Jun, yaptığı bir açıklamada, bu hafta başında Vilnius zirvesinde NATO üyeleri tarafından yayınlanan ve Çin'i ittifakın çıkarlarına meydan okuyan "zorlayıcı politikalar" izlemekle suçlayan bildiriye tepki gösterdi. Bildiride ayrıca Pekin'in küresel ayak izini arttırmak ve ittifakın güvenliğini baltalamak için çok çeşitli araçlar kullandığı iddia edildi.
‘İFTİRA VE KARALAMA’
Elçi NATO zirvesinde çıkan kararları "iftira" ve Çin'in "karalanması" olarak reddedetti. Zhang, ABD’nin yönettiği NATO’yu hala Soğuk Savaş zihniyetine hapsolduğunu vurguladı. NATO'nun bölgesel bir örgüt olduğunu söylemesine rağmen Asya-Pasifik bölgesine girerek bu ilkeyi ihlal ettiğini ve "bölgesel ve küresel güvenlik üzerinde daha fazla olumsuz etki ve yıkıcı faktör getirdiğini" hatırlattı.
‘ULUSLARARASI HUKUKU İHLAL EDİYOR’
Zhang, NATO'nun bir savunma ittifakı olduğunu iddia etmesine rağmen, üyelerini askeri harcamaları arttırmaya, sınırları aşmaya ve çatışmayı kışkırtmaya teşvik ettiğini söyledi.
Çinli diplomat, ittifakın kendisini “kurallara dayalı uluslararası düzenin” savunucusu olarak gösterdiğini ancak uluslararası hukuku defalarca ihlal ettiğini, diğer ülkelerin içişlerine karıştığını, birçok savaşı kışkırttığını, diplomatik misyonları bombaladığını ve masum sivilleri öldürdüğünü" sözlerine ekledi.
‘SORUN YARATMAYIZ, SORUNDAN DA KORKMAYIZ’
Zhang NATO üyelerinin tek tek çifte standart uygulamakta olduğunu da vurguladı. “NATO, nükleer paylaşımı ve 'nükleer ittifakı' teşvik etmekte ve bölgesel gerilimleri daha da arttırmaktadır.” diyen diplomat “Çok sayıda olgu NATO'nun gerçek bir baş belası olduğunu kanıtlamıştır.” ifadelerini kullandı. “Çin sorun yaratmaz ama sorundan da korkmaz" uyarısında bulunan Zhang, Çin Komünist Partisi yönetiminin Çin'in toprak bütünlüğüne ve ulusal çıkarlarına yönelik her türlü tecavüze kararlılıkla karşı çıkacağını sözlerine ekledi.
JAPONYA’DA İRTİBAT BÜROSU AÇMA ÇABASI
Zhang'ın açıklamaları, Çin Dışişleri Bakanlığı'nın NATO'yu Japonya'da Asya-Pasifik bölgesinde türünün ilk örneği olan bir irtibat bürosu açmaması konusunda uyarmasının ardından geldi. Ancak Tokyo bu fikri değerlendirdiğinin sinyalini vermiş olsa da NATO bildirisinde bu konuya değinilmedi. Nikkei Asia gazetesine göre, ilgili ifade belgenin son halinden çıkarıldı ve konuyla ilgili karar daha sonraki bir tarihe ertelendi.
Görünürdeki bu geri adım, Fransa'nın Pekin'i daha da kızdıracağı endişesiyle irtibat ofisi planına karşı çıkmasının ardından geldi.
BÖLGESEL FAALİYETLER HEDEF ALINDI
Vilnius zirvesinde Çin'e ilişkin “Stratejik rekabet, istikrarsızlık ve tekrarlayan şoklar, daha geniş güvenlik ortamımızı tanımlıyor.” ifadelerin kullanılmıştı. Çin’in Afrika ve Batı Asya’daki çalışmalarının hedef alındığı bildiride, “Çatışma, kırılganlık ve istikrarsızlık, güvenliğimizi ve ortaklarımızın güvenliğini doğrudan etkilemekte. Çin’in belirtilen hırsları ve zorlayıcı politikaları çıkarlarımıza, güvenliğimize ve değerlerimize meydan okuyor. İttifak'ın güvenlik çıkarlarını korumak amacıyla karşılıklı şeffaflık oluşturmak da dahil olmak üzere Çin ile yapıcı ilişkilere açığız. Siber, uzay, hibrit ve diğer asimetrik tehditlerle ve yeni ortaya çıkan ve yıkıcı teknolojilerin kötü niyetli kullanımıyla karşı karşıya kalmaya devam ediyoruz” ifadeleri yer aldı.