Pentagon’un ‘Sinovac’a gizli operasyonu

Pentagon, Filipinlilere Sinovac aşısının “sahte” olduğunu inandırmak için dezenformasyona başvurdu. Reuters'ın haberine göre; ABD, Çin'in Sinovac aşısını karalama amacı taşıyan gizli bir kampanya yürüttüğünü kabul etti

Pentagon yetkilileri, Filipinli mevkidaşlarına yazdıkları bir mektupta, "Savunma Bakanlığı Sinovac'ın güvenliği ve etkinliği konusunda Filipinler'e yönelik mesajlar verdi" dedi. Belgeye göre, Pentagon, COVID ile ilgili mesajlarında bazı hatalar yaptığını kabul etti, ancak operasyonun 2021'in sonlarında durdurulduğunu ve o zamandan beri bilgi operasyonlarının gözetimi ve hesap verebilirliğinde büyük ilerlemeler kaydedildiğini belirtti.

300 SAHTE PROFİL AÇTILAR

Söz konusu operasyon, Çin'in Sinovac aşılarını Filipinler'e ücretsiz olarak dağıtacağını açıklamasının ardından 2020 yılında başladı. Pekin için halkla ilişkiler açısından büyük bir kazanç elde etmek amacıyla Pentagon, Florida'daki psikolojik operasyon merkezine Çin aşısını karalama amacı taşıyan en az 300 sahte sosyal medya profili oluşturmasını emretti. Reuters, geçen ay bir soruşturma sonucunda bunu ortaya çıkardı.

HEDEF: ÇİN’İ KÖTÜLEMEK

Psikolojik operasyon ekibi tarafından oluşturulan tipik bir gönderide, “COVID Çin'den geldi ve AŞI da Çin'den geldi, Çin'e güvenmeyin!” denirken, başka bir gönderide “Çin'den - KKE, Yüz Maskesi, Aşı: SAHTE. Ama Koronavirüs gerçek.” ifadeleri kullanıldı. Kampanyaya dahil olan askeri yetkililer, hedeflerinin Filipinlileri güvensiz bir aşıdan korumak olmadığını, "Çin'i kötülemek" olduğunu biliyorlardı, üst düzey bir subay Reuters'a söyledi.

KARA PROPAGANDA DÜNYAYA YAYILDI

Rapora göre, propaganda kampanyası kısa sürede Filipinler'in ötesine yayıldı. Orta Asya ve Orta Doğu'daki Müslüman kitlelere, Sinovac'ın domuz jelatini içerdiği ve bu nedenle İslam hukuku gereği "haram" olduğu söylendi. Kampanya, Sinovac'ın aşının "domuz materyalleri içermeden üretildiğini" belirten bir açıklama yapmaya zorladı.

Pentagon, Filipinli askeri yetkililere gönderilen mektubu kamuya açık şekilde kabul etmedi. ABD ve Filipinler hükümetleri konuyla ilgili olarak Reuters'a yorum yapmayı reddetti.

Sonraki Haber