Pentagon'da istifa: Çin ile mücadele edemiyoruz
Pentagon'un ilk yazılım şefi, ABD ordusundaki teknolojik dönüşümün yavaş temposunu protesto etmek adına, Çin'in Amerika'yı teknolojik anlamda geçmesine müdahale edemediği için istifa ettiğini açıkladı
Nicolas Chaillan, Savunma Bakanlığındaki görevinden ayrıldıktan sonraki ilk röportajında Financial Times'a ABD'nin Çin siber ve diğer alanlardaki büyümesine yanıt vermemesinin çocuklarının geleceğini riske attığını söyledi.
Chaillan, Eylül ayının başında, askeri yetkililerin deneyimsiz oldukları siber girişimlerden defalarca sorumlu tutulduklarını söyleyerek, Pentagon'un “gecikmelerini” ve fon eksikliğini kınayarak istifasını sert bir mektupla duyurdu.
Çin'in ilerlemelerine yalnızca üstünkörü atıfta bulunan mektubunda, “Başarısız olmak için kritik altyapı kuruyoruz.” dedi. Chaillan mektubunda, “Kapsamlı uçuş eğitimi olmadan bir pilotu kokpite sokmayız; yapay zeka deneyimi olmayan birinin başarılı olmaya yakın olmasını neden bekleyelim? Bürokraside zaman kaybederken, düşmanlarımız daha da ileri gitti.” ifadelerine yer verdi
F-35'LERDEN DAHA KRİTİK
“15 ila 20 yıl içinde Çin'e karşı rekabet etme şansımız yok. Şu anda, zaten çoktan bitmiş bir anlaşma." dedi ve bu durum için kızgın olmak için iyi bir neden olduğunu da sözlerine ekledi.
Üç yılını Pentagon genelinde siber güvenliği artırmak için harcayan ve ABD Hava Kuvvetlerinin ilk yazılım şefi olarak görev yapan 37 yaşındaki Chaillan, yapay zekâ, makine öğrenimi ve siber teknolojideki ilerlemeler nedeniyle Pekin'in küresel hakimiyete doğru ilerlediğini söyledi.
Chaillan, bu gelişen teknolojilerin Amerika'nın geleceği için F-35 gibi büyük bütçeli beşinci nesil savaş uçakları gibi donanımlardan çok daha kritik olduğunu savundu.
'ABD SİBER SAVUNMASI ANAOKULU SEVİYESİNDE'
Çin'in medya anlatılarından jeopolitiğe kadar her şeyi kontrol ederek dünyanın geleceğine hükmetmeye hazır olduğunu iddia eden Chaillan, "Savaş gerektirip gerektirmediği bir tür fıkra gibi." dedi. Chaillan, bazı devlet dairelerinde ABD siber savunmasının “anaokulu düzeyinde” olduğunu da sözlerine ekledi.
Ayrıca Chaillan, Google suçlayarak, Google'ın ABD savunma bakanlığıyla yapay zekayla ilgili çalışma konusundaki isteksizliğini ve ABD'yi yavaşlatmak için yapay zeka etiği konusundaki kapsamlı tartışmalarını eleştirdi. Buna karşılık, Çinli şirketlerin Pekin ile çalışmak zorunda olduğunu ve yapay zekâya büyük yatırım yaptıklarını söyledi.
İFADE VERMEYİ PLANLIYOR
Chaillan, önümüzdeki haftalarda gizli brifingler de dâhil olmak üzere Çin'in ABD üstünlüğüne yönelik siber tehdidi hakkında Kongre'ye ifade vermeyi planladığını söyledi.
ABD'nin savunmada hala Çin'i üç kat daha fazla harcadığını kabul eden Chaillan, ancak fazladan paranın önemsiz olduğunu çünkü ABD'nin tedarik maliyetlerinin çok yüksek olduğunu ve yanlış alanlarda harcandığını, bürokrasi ve aşırı düzenlemenin Pentagon'da çok ihtiyaç duyulan değişimin önünde durduğunu söyledi. .
Chaillan'ın yorumları, kongre tarafından yetkilendirilmiş bir ABD ulusal güvenlik komisyonunun bu yılın başlarında Çin'in önümüzdeki on yıl içinde dünyanın yapay zeka süper gücü olarak ABD'yi geçebileceği konusunda uyarmasının ardından geldi.
BAKANLIK DURUMU KABUL ETTİ
Kıdemli savunma yetkilileri, genç siber yetenekleri çekmek, eğitmek ve elde tutmak için daha iyisini yapmaları gerektiğini kabul ettiler.
Deniz Piyadeleri Korgenerali ve savunma bakanlığının Ortak Yapay Zekâ Merkezi direktörü Michael Groen, geçen hafta bir konferansta, yapay zekanın benimsenmesinin ordu içinde bir kültür değişimi gerektireceğini söyleyerek, orduda aşamalı bir şekilde yapay zekayı kullanmak istediğini söyledi. ABD savunma bakanı Lloyd Austin'in Temmuz ayında yaptığı açıklamada, bakanlığın öncelikli olarak sorumlu yapay zekâ geliştirmeye “acil olarak ihtiyacı olduğunu” ve 1,5 milyar dolarlık yeni bir yatırım ekleyerek Pentagon'un önümüzdeki beş yıl içinde yapay zekayı benimsemesini hızlandıracağını açıklamıştı.
'CHAILLAN ELEŞTİRİLERİNDE HAKLI'
Pekin'de savunma ataşesi olarak görev yapan emekli Hava Kuvvetleri tuğgenerali Robert Spalding, Chaillan'ın "haklı olarak" şikayette bulunduğunu ve kendisinin de B-2 gizli bombardıman uçakları için çalışırken, eskimiş sistemler tarafından hüsrana uğradıktan sonra kendi şifreli savunma teknolojisi çözümlerini yaratmak için erken istifa ettiğini söyledi.
2016 yılında ABD vatandaşı olan ve Pentagon'a katılmadan önce İç Güvenlik Bakanlığında "sıfır güven" siber güvenlik önlemleri alma çabalarına öncülük eden Chaillan, Savunma Bakanlığında kutuplaştırıcı bir güç olduğunu söyledi.