Perde yıkarken çamaşır makinesine ekleyin! Perdeler asla sararmıyor ve bembeyaz oluyor

Evin bir parçası olan perdeler, çeşitli nedenlerle solup sararıyor. Evin havasını ve atmosferini bozan bu duruma karşı pek çok yöntem bulunuyor. Perdelerinizi yıkarken çamaşır yıkarken eklediğinizde sarı ve gri lekelerden kurtulacaksınız.

Evin ayrılmaz parçası olan perdeler, gün geçtikte rengini kaybediyor, soluyor, sararıyor ya da grileşmeye başlıyor.

En iyi deterjanla yıkansa bile sararıp solan perde ve tüller için aslında pek çok çare bulunuyor.

İşte perdelerin sararıp solmasını önleyecek o yöntemler:

PERDELER NEDEN SOLUYOR?

Evimizdeki perdelerin her zaman temiz ve parlak görünmesini isteriz. Evin atmosferine en çok etki eden unsurlardan birisi olan perdelerin sararıp solması ya da grileşmesi tam anlamıyla kronik bir sorun.

Peki perdelerin rengi neden sararıyor ve soluyor?

Aslında perdelerin solmasının sebebi yemek buharı, toz ve kir. En iyi deterjanı kullansanız bile perdeler zamanla sararıp solabiliyor. Peki perdelerin sararıp solmasına karşı çözüm var mı?

Aslında etkili birçok yöntem bulunuyor. Sararan, solan, grileşen perdeler bu yöntemler sayesinde bembeyaz oluyor. Üstelik perdeler zarar görmüyor ve kırışmıyor.

Perdeler yemek buharı, toz ve kir gibi nedenlerle rengi zamanla değişmeye başlıyor. Sararan veya grileşen perdeler evin havasını bozuyor ve pismiş gibi gözüyor. Her ne kadar yıksam da, özel ürünler de alsam çıkmıyor diyorsanız bu yöntemi denememişsiniz demektir. Sararan ve grileşen perdeleri zarar vermeden, kırıştırmadan beyazlatıyor.

İŞTE O YÖNTEMLER

Perdelerinizin solmasını engellemek için pek çok yöntem bulunuyor. İşte bembeyaz perdeler için kullanabileceğiniz küçük ipuçları.

KÜP ŞEKERLE BEMBEYAZ PERDELER

Perdeleri yıkarken 2-3 adet küp şeker ve yıkama gözüne 1 kaşık toz şeker ve karbonat eklerseniz, perdelerinizi bembeyaz hale getirebilirsiniz.

BULAŞIK MAKİNESİ TABLETİ VE KARBONAT SOLMAYI ENGELLİYOR

Perdeleri beyazlatma konusunda bir diğer yöntem ise bulaşık makinesi tableti.

Bulaşık makinesi tabletiyle perdelerinizi yıkayabilmek için öncelikle makinenizi uygun bir dereceye ayarlamanız gerekmektedir. Makinenizi hassas yıkama programına almayı asla ve asla unutmayın.

Bulaşık makinesi tabletiyle perdelerinizi yıkadığınız taktirde, sarı ve gri renklerden kurtulacaksınız.

DOĞAL TEMİZLİK MALZEMESİ: SİRKE

Tül perdelerini, beyazlatmanın bir yolu da sirkeyle yıkamaktır. Sararan perdelerinizi sirke kullanarak beyazlatabilirsiniz. Bunun için deterjan gözüne biraz sirke eklemeniz yeterli.

PRATİK PERDE YIKAMA YÖNTEMLERİ

Peki perdeleri bembeyaz yıkamanın pratik yöntemleri neler?

Perdeleri yıkamadan önce mutlak ve mutlaka türüne ve kumaşına dikkat etmelisiniz. Çünkü farklı perdeler farklı temizlik yöntemleri gerektiriyor.

İşte bembeyaz perdeler için dikkat etmeniz gerekenler:

ETİKETİ KONTROL EDİN

Aldığınız perdelerin etiketlerinde temizlik talimatları yer almaktadır. Bu etikette belirten talimatlara uyarak perdelerinizin kumaşını koruyabilirsiniz.

TOZ ALMA

Perdelerinizi yıkamadan önce mutlaka perde fırçası veya elektrikli süpürgeyle tozlarını alın. Bu sayede perdelerin yıkama sırasında lekelere neden olmasını engelleyebilirsiniz.

KUMAŞA GÖRE YIKAMA

Perdelerin türüne bağlı olarak, aşağıdaki yöntemleri kullanabilirsiniz:

Eğer perdeleriniz makinede yıkanabiliyorsa mutlaka yıkama ayarlarından hassas programı seçmeli ve soğuk su kullanmalısınız. Ayrıca kullandığınız deterjanın perdelere uygun olduğundan mutlaka ama mutlaka emin olun.

Bununla birlikte özellikle hassas perdelerin elde yıkanması daha çok tavsiye edilir. Geniş bir kovada ılık suyla perdelerinizi yıkayabilirsiniz.

Bunların haricinde bazı perdeler, ancak kuru temizlemeyle yıkanabilir. Eğer aldığınız perdenin etiketinde böyle bir talimat varsa perdelerinizi mutlaka kuru temizlemede yıkatın.

PERDELER NASIL KURULANMALI?

Perdelerinizi kuruladıktan sonra hemen asmayın. Deterjan kalıntılarının ve suyun akması için perdeleri iyice sıkmalı ve ardından da kuruması için asın. Güneş ışığını iyi alan yerleri seçmeniz taktirde sarı ve gri lekeler daha kolay kaybolabilir.

Sonraki Haber