Perdeyi kapa, 34 milyon sterlin tasarruf et!

İngiltere Parlamentosunun global ısınma ve enerji ilintili komitelerden biri, vekillere basit enerji tasarrufu tedbirlerinin teşvik edilmesi için baskı yapmakta.

Komite Başkanı Lord Deben, hazine Bakanı Jeremy Hunt'a mektup yazarak önerilerini sıralıyor. Onlarca öneri içinde "akşamları perde kapatmak" da var ve yıllık 34 milyon sterlin milli ekonomi tasarrufu etkisi hesaplanmış. Akşam perdeyi kapatınca, evlerin ısı kaybı azalıyormuş ve hem hanelerin faturasında hem milli tasarruf hesabında etkisi oluyormuş.

Daha etkili bir yöntem ise cam filmi kullanımı. Soğukta ısıyı içerde tutan, sıcakta yansıtan cam filmlerinin pencere camlarına kaplanması ile yıllık milli tasarruf 257 milyon sterlin olarak hesaplanmış. Diğer öneri ise ısı izolasyon verimi yüksek evlerin damga vergisinin azaltılması yönünde. (Damga vergisi İngiltere'de evlerin alım-satımından hesaplanan, peşin tahsil edilen  bir oran ve bu oranın azaltılması demek ev sahibine dolaylı olarak kaynak aktarımı demek veya ev sahibini ısı verimini yükseltici yatırımı yapmaya teşvik etmek demek).

Türkiye'de benzer şekilde tedbirleri alabilir. Cam filmi olayı ithalat ile çözülecek iş değil. Yerli ar-ge ve devamında üretim bu alanda teşvik edilebilir veya bir fiil kamu tarafından bu yatırım yapılabilir.

Sonraki Haber