Peri Bacaları’nı tellerle sardılar

Çözünmeye uğrayan Peri Bacaları’nın, doğal görünümü bozmayacak şekilde koruma altına alınması gerekirken, üzerlerine metal tel atılıyor. Sanatçı ve turizmci Yüksel Eren, 'Maalesef doğayı düşünen yok. Parası olan istediğini yapıyor' diyerek bölgedeki uygulamalara tepki gösterdi

Kapadokya'daki yapılaşmaya dikkat çektiğimiz, çok ses getiren haberlerimizin ardından, yılda 2.5 milyona yakın turist ağırlayan bölgeyi ziyaret ettik. Göreme'de yer alan dükkânında çeşitli heykeller tasarlayan sanatçı, turizmci Yüksel Eren ile kısa bir tura çıktık. Bölgedeki çarpık yapılaşma ve Peri Bacaları'nın durumunu yakından gözlemleyen Eren ile önce Göreme merkez daha sonra Uçhisar tarafında incelemeler yaptık.

'BELEDİYELER DEREBEYLİK OLDU'

Turumuz sırasında kent merkezindeki doğal yapılar içerisine kurulan işletmeleri, Peri Bacaları’nın çevresinin adeta araç otoparkına dönüştürüldüğünü gözlemledik.

Zaman zaman basına yaptığı açıklamalarla medyanın da tanıdığı bir isim olan Yüksel Eren, Kapadokya bölgesindeki gelişimi hem sanatçı hem de turizmci gözüyle izleyen bir isim. Eren, aşınmaya uğrayan Peri Bacaları’nı da takip ederek fotoğraflıyor. Elindeki fotoğrafları gösteren Eren, “Çatlakları doğal yapı ile onaracakları yerde üstlerine metal tel atıyorlar. Şu görüntülere bakın. Kapadokya bölgesine çekidüzen verilmesi lazım. Herkes bir yerden tutuyor. Kendi çıkarını düşünüyor. Geleceği düşünerek yapılan bir iş yok” dedi.

Yerel yönetimlerin uygulamalarını eleştiren Yüksel Eren, “Burada derebeylik var. Her belediye kendini haklı gösteriyor. Belediye başkanlarının yaptığı yer sıkıntı olmuyor, vatandaşın yaptığı sıkıntı oluyor” ifadelerini kullandı.

'BÖLGE YOK OLUYOR'

Peri Bacaları’nın yapısı gereği her geçen gün aşındığına dikkat çeken Yüksel Eren, şu görüşleri savundu: “Proje adı altında bölge yok oluyor. Teksas'a dönmüş burası. Kendilerine bir şey yok, kendinden olmayanlara yargı yolu açık, yargıyı da yanıltıyorlar. Plan projem var, diyor. Benim kuruldan çıkmış planım var, diyor. Bu metal tellerle yapılar korunmaz. Burası çözünmeye uğruyor. Ama parayı veren düdüğü çalıyor. 4-5 kişi kendi aralarında kitabına uyduruyorlar. Kapadokya yok olmuş umurlarında değil.”

19 Ağustos 2021 tarihinde yayımlanan “Peri Bacaları şantiyeye dönmüş” başlıklı haberimizde değindiğimiz “tüneli” de yerinde gördük. Söz konusu yapının Roma döneminde Toroslar’dan vadiye, oradan da yerleşim merkezine su getirmek amacıyla inşa edilen su geçidi olduğunu öğrendik.

TUVALET YAPANA AĞIR CEZA!

Vatandaşın talebinin yargının yanıltılmaması olduğunu kaydeden Yüksel Eren, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ben tepeye tuvalet yaptım. Ağır cezadan yargılandım. Kurul olarak Kapadokya'da hangi Peri Bacası’nı korumuşlar? Bir turizmci ve bir sanatçı olarak bana söylesinler. Vali de bizi dinlemiyor.

“Ben taş ustasıyım. Bu Peri Bacaları’nın açılmaması için çatlaklar için neler yapılır derseniz, içinden halat gibi çözümler bulunabilir. Doğal görünümü bozmayacak şekilde bir koruma altına alalım. Ama maalesef doğayı düşünen yok. Parası olan istediğini yapıyor.”

ÇİNLİLER DE AYAĞINI KESMESİN!

Turumuz sırasında kent merkezindeki doğal yapılar içerisine kurulan işletmeleri, Peri Bacaları’nın çevresinin adeta araç otoparkına dönüştürüldüğünü gözlemledik.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan onaylı belgesi de bulunan Yüksel Eren, gelen turistler konusunda da oldukça hassas. Turistlerin buradan ayrılırken yanlarında buraya ait ve burayı hatırlatacak birtakım el yapımı objeler satın alabilmesinin, hem bölgenin tanıtımı hem de ülkeye döviz kazandırılması anlamında faydası olacağını düşünen Eren, Göreme merkezdeki atölyesinde doğal taşlardan bir takım heykeller yapıyor. Eren, daha önce Avustralya'dan ve Yeni Zelanda'dan gelen turistlere, birtakım kötü niyetli kimseler sahtekarlık denilecek muamelelerde bulunduğu için o bölgeden gelen turistin ayağının kesildiğini sohbetimiz sırasında ifade etti. Yüksel Eren ayrıca, Çin'den gelen turistlerin de başına aynı sıkıntının gelmemesi için yetkilileri uyardı.

KENDİNE RUHSAT VERDİ KUZENİNE CEZA YAZDI

Yüksel Eren ayrıca belediyelerin bazı uygulamalarına işaret ederek, kuzeni de olan Göreme Belediye Başkanı Ömer Eren'e ait olduğunu öne sürdüğü işletmenin terasını gösterdi. Eren, “Fazladan yer yapıyor, kendi kendine ruhsat veriyor. Benim 14 metrekare alanıma giriyor. Kurula şikayet ettiğimden dolayı benim 30 yıllık terasıma 35 bin lira ceza yazdı” iddiasında bulundu.

Sonraki Haber