Perinçek Adana’da çiftçilerle buluştu

Vatan Partisi lideri Doğu Perinçek il il gezerek üreticilerin sorunlarını dinliyor. Partisinin Yüreğir’deki Üretim Devrimi Kurultayı’nda konuşan Perinçek, “Üreticilerin hükümetini kuralım.” dedi.

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in katılımıyla gerçekleşen Zağarlı Üretim Devrimi Kurultayı tamamlandı. Kurultayda üreticiler bölgede faaliyet gösteren FBY Enerji Santrali’nin üretime ve insan sağlığına verdiği zararları aktardı, bir an önce çözüm bulunmasını istedi.

Zağarlı mahallesi Aslan Çiftliği’nde düzenlenen kurultaya, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, çiftliğin sahibi çiftçi Zülfikar Aslan, narenciye üreticisi İrfan Çelik, çiftçi Cemal Kaymaz, çiftçi Sait Kılıç, ziraat mühendisi Devrim Güngör, ziraat mühendisi Bahadır Berkyez, Adıyaman Suvarlı Belediye Meclis Üyesi Cafer Sincar konuşmacı olarak katıldı.

'GİRDİ MALİYETLERİMİZ 5 KAT ARTTI'

Bölgede narenciye bahçelerinde danışmanlık yapan ziraat mühendisi Devrim Güngör, FBY Enerji Santrali’nden çıkan tozların tarıma ve halk sağlığına ciddi oranda zarar verdiğini belirtti. Fabrikadan çıkan toz ve küllerin 10 kilometrelik bir alana zarar verdiğini ifade eden Devrim Güngör, “Bitki örtüsünün üzerine dökülen kir ve kum, fotosentezi engelliyor. Meyve verimini düşürüyor. Tozdan dolayı artan meyve zararlıları ile sürekli mücadele etmek zorunda kalıyoruz. Girdi maliyetlerimiz 5 kat artıyor.” dedi. Meyve zararlılarından dolayı ürünlerde ciddi lekelerin olduğunu belirten Güngör, “Bu durum da satış noktasında bize zorluk çıkarıyor. Rüzgarın esiş yönüne göre tozun yayıldığı bölgelerde büyük sorunlar oluyor. 12 ay boyunca bahçe tarımında sorunlar yaşıyoruz. Bahçelerimizi sürekli yıkatmak zorunda kalıyoruz. Öyle ilaçlama yapabiliyoruz. Yıkandıktan hemen sonra yine tozla kaplanıyor bitkiler. Bahçe gelişmiyor.” ifadelerini kullandı.

Tozdan dolayı tüccarlara ürünlerini satamadıklarını belirten ziraat mühendisi Güngör, “Bu bölgede 10 bahçeye bakıyorum. 10’unda da aynı sorunu yaşıyoruz. Bu fabrikaya bir an önce çözüm bulunması gerekiyor. İnsan sağlığına da zarar veriyor. Şimdi bu evin balkonuna çıksanız bir karış kum var, kül var. Bahçelerde yerlerde iki karış bu bacadan çıkan kumları görebilirsiniz. Biz sonuna kadar bu sorunla mücadele edeceğiz.” dedi.

'ÜRÜNLERİMİZ HEBA OLUYOR'

Bölgede narenciye üretimi yapan çiftçi İrfan Çetin, FBY Enerji Tesisi kurulurken, ülke ekonomisine katkı sağlayacağı için sevindiklerini söyledi. 3 yıldır ürünlerini tüccarların almadığını vurgulayan Çetin, “Az ileride narenciye bahçem var. Gündüzleri bacaları kısıp, geceleri açıyorlar. Meyvelerde oluşan hastalıktan dolayı, sattığımız ürünler sürekli geri dönüyor. Yüzlerce dönüm bahçemiz, tonlarca ürünümüz heba oluyor. Bu sorun üretebilmemiz için derhal çözülmeli.” dedi.

YETKİLİLER GEREKENİ YAPMALI

Bölge üreticilerinden Cemal Kaymaz da santralin olumsuz etkilerinin bilimsel olarak kanıtlandığını belirtti. Kaymaz yetkilileri göreve davet etti: “Böyle bir yere bu santralin kurulması büyük bir hatadır. Bu yanlıştan derhal dönülmeli. Tarımsal üretimimizin sekteye uğrayıp, sağlığımızın bozulmaması için herkes üzerine düşeni yapmalı. Yetkilileri göreve davet ediyorum.”

GECELERİ DUMAN FIŞKIRIYOR

Çiftçi Sait Kılıç da, bahçelerini iki günde bir meyve zararlarına karşı ilaçlattıklarını söyledi. Kılıç, “Evde oturamıyoruz. Misafirlerimiz gelince başka yerde yatırıyoruz. Geceleri bacalardan çok fazla duman ve kum fışkırıyor. Yakında bulunan 10 bin nüfuslu Solaklı semtinde kimse balkonunda oturamıyor. Elbise asamıyorlar.” dedi.

'PLANSIZLIK VURDU, BİR DE BACALAR VURMASIN'

Ziraat mühendisi Bahadır Berkyez, “Tarımın geleceği için santralin ancak sulu filtre ile çalıştırılmasına izin verilmeli. Üretimdeki plansızlık bu sene zaten Çukurova’daki üreticileri vurmuşken, çiftçinin malı tarlada kalmışken, böyle bir tesis olması çiftçiyi daha da mağdur etmektedir.” ifadelerini kullandı.

Adıyaman Suvarlı Belediye Meclis Üyesi Cafer Sincar da, etkinlikte konuşan isimler arasındaydı. Konuşmasında, “Vatan Partisi'nin neferleri artık belediyelerde.” diyen Sincar şunları söyledi: “Önümüzdeki dönemde de Vatan Partisi’nin belediyeleri olacak. Doğu ve Güneydoğu’da partimize büyük bir yöneliş var. Önümüzdeki dönem üreticilerin Milli Hükümeti’ni kuracağız. Hükümet olduğumuzda bu bacaların daha fazla kar için üretim alanlarına kurulmasına müsaade etmeyeceğiz. Ve iktidar olduğumuzda bu bacaların tozu ile birlikte Türkiye’deki Amerikancıların da tozunu attıracağız.”

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek konuşmasında Türkiye’nin yeni bir dönemin eşiğinde olduğunu belirtti. Eski dönemde çiftçinin ve üreticinin kambur ilan edildiğini belirten Perinçek, “Bu çıkmazdan büyük bir çözüm geliyor. Üreticilerin çözümü geliyor. Üreticilerin iktidarı geliyor. Umutluyuz ateşliyiz.” dedi.

YENİ SİSTEM ÜRETİCİLERİN SİSTEMİ

Dünyadaki doğal gaz ve petrol krizine dikkat çeken Perinçek, şunları söyledi: “Bacalardan duman tüttürenler, tarımımızı mahvedenler, gözü doymaz kar peşinde koşanlar, faizciler, bankalar, sıcak para komisyoncuları korksun. Üreticinin çiftçinin korkacak bir şeyi yok. Çünkü yeni sistemin ayak sesleri geliyor. Yeni sistem üreticilerin sistemi. Bu yeni dönem kendi hükümetini de getirecek. Üreticilerin hükümeti gelecek. Milli hükümet gelecek. Türkiye’nin programı gelecek. Dışarıyla anlaşanların, büyük kar peşinde koşanların devri bitmiştir. Yeni dönemin görevlerine hazır olmamız lazım. Evet Türkiye zorluklarla karşı karşıya. Ama önce o zorlukları milletimize paylaştırarak, bereketi paylaştıracağımız döneme gireceğiz. Kazançları, üretimi paylaşacağız.”

Sulu filtrenin bölgedeki toz sorununu çözeceğini söyleyen Perinçek, şunları söyledi:

“Sulu filtre takın, verimli arazilerimiz zarar görmesin. Ürün kaldırabilelim buradan. Türkiye’nin bir çok yerinde benzer durumlar yaşanıyor. Verimli arazilere otoyollar yapıyorlar, fabrikalar kuruyorlar. Biz bu sistemi sorguluyoruz. Bu sistem nedir? Gözü dönmüş kar sistemi. Bu sistemi protesto ediyoruz hep beraber. Ve burada söz veriyoruz. Bu fabrika o sulu filtreyi takacak. Bu fabrikaya o sulu filtreyi taktıracağız.”

'BU DUMAN VE TOZ AMERİKA’DAN GELİYOR'

“Bu arazilerimizi, bu bereketimizi o dumandan, o tozdan koruyacağız. Bu duman, bu toz Amerika’dan gelen toz. Onun dayattığı ekonomi. Köylü milletin efendisidir prensibini terk edenlerin, köylüyü kambur ilan edenlerin tozu ve dumanıyla karşı karşıyayız. Bundan vazgeçeceğiz. Yeni dönemin özelliği, üreticiyi baş tacı edeceğiz. Üretenler bu ülkenin baş tacıdır. Yeni dönemin prensibi budur. Üretime yararlı olan her politika, her uygulama doğrudur. Üretime zarar veren yanlıştır.”

'ÇİFTÇİLER KENDİNİZE GÜVENİN'

“Gelin üreticilerin hükümetini kuralım. Biz hükümet olalım. Toplumlar büyük buhranlar yaşadığı zaman büyük çözümler üretirler. Büyük çözüme Türk Milleti’ni inandıracağız. Türkiye’nin dört bir yanındaki vatandaşlarımızı, büyük bir Millet olduğuna, yapabileceğine, Üretenlerin Hükümetini kurabileceğine ve Türkiye’nin icraatlarını üretimden yana planlayabileceğine inandıracağız! Başka çaremiz yok. Olmaz denenlerin olacağı bir döneme giriyoruz. Olmaz demeyin. Kendimize inanacağız. Ben buradan sizleri kendinize güvenmeye çağırıyorum. Çiftçiler kendinize güvenin. Türk Milleti kendinize güvenin.”

Sonraki Haber