Perinçek ‘kararlıyız peşini bırakmayacağız' dedi. Aşık Veysel'in adı o okula verilecek!

Âşık Veysel isminin Sivas'taki bir ortaokuldan kaldırılmasına tepki gösteren Perinçek, 'Bu Türk Milletine, Türk edebiyatına, Türklerin bütün birikimine yapılan bir saygısızlıktır.' dedi. Perinçek, Âşık Veysel'in adının başka bir yere verilmesini kabul etmeyeceklerini söyledi.

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, önceki gün Ulusal Kanal'da katıldığı Çıkış Yolu programında Türk âşık geleneğinin en önemli isimlerinden Âşık Veysel'in adının Sivas'taki bir okuldan kaldırılmasına sert tepki gösterdi. Bu kararı protesto ettiklerini söyleyen Perinçek, "Bu Türk Milletine, Türk edebiyatına, Türklerin bütün birikimine yapılan bir saygısızlıktır." dedi. Perinçek, Veysel'in adının başka bir yere değil, kaldırıldığı okula verilmesi gerektiğini söyledi. Perinçek şöyle konuştu:

'ÜNİVERSİTEYE DE KOYSANIZ OLMAZ'

"Buradan protesto ediyoruz. Âşık Veysel'in adını Sivas'taki ortaokuldan nasıl kaldırırsınız? Vatan Partisi buradan ilan ediyor. Âşık Veysel'in adı tekrar o ortaokula verilecek. Hiçbir geri adım atmıyoruz. Hiçbir şekilde şunu kabul etmeyiz. ‘Efendim biz onun adına kültür merkezi kuracağız.’ diyorlar. Hayır, bu hata kaldırılacak. O ortaokula tekrar Âşık Veysel'in adı konulacak. Kültür merkezine değil de Ankara'da bir üniveristeye Âşık Veysel'in adını koysanız o da yetmez. O ortaokula tekrar koyacaksınız. Bu vahim hata ancak böyle düzeltilir.

'TANIŞMA ŞEREFİNE ERİŞTİM'

"Âşık Veysel, bizim âşık geleneğimizi, ozan geleneğimizi temsil eden son isim. Bundan sonra öyle bir insan da olmaz, çünkü o çağ bitti. O çağın zirvesinde olan bir temsilci. Benim de çok iyi bir dostumdur. Dedem İbrahim Olcaytu, Sivas'ta Halkevi müdürüyken, köylerde folklor araştırmaları, derlemeleri yaparken, Şarkışla Sivrialan köyünde Veysel'i keşfetti. Ben de üniversitede akademisyenken Âşık Veysel'le tanışma şerefine eriştim. Ankara'ya geldiği zaman davet ederdik. Bize gelirdi. Onunla beraber oturdum, onun sazını dinledim, onun sohbetinde bulundum. Hiç unutamam. Âşık Veysel'in bütün türkülerini de istisnasız ezbere bilirim. Babam da Âşık Veysel'e meraklı idi.

'BÜYÜK BİR CEHÂLET'

"Ondaki tezene, sadelik, saza vuruşu, olgunluk, birikim olağanüstüdür. Onun ismini okuldan kaldırmak kadar büyük bir cehalet olamaz. Bu hatadan o ortaokula tekrar Âşık Veysel'in adını koyarak dönülebilir. Bu Türk milletine yapılan bir saygısızlık. Türk edebiyatına, Türklerin bütün birikimine yapılan bir saygısızlık.

BİRLEŞTİREN OZAN

"Âşık Veysel aynı zamanda çağdaş, Atatürk Devrimi'ni hazmetmiş bir insandı. Türk'tü Kürt'tü Çerkes'ti bu ayrımlara karşı bir insandı. Bu konularla ilgili 'Birlik Destanı' vardır. (Programda, Birlik Destanı, Âşık Veysel'in kendi sesinden yayınlandı) Şu şiiri dinlerken Kutadgu Bilig'in özetini dinlemiş gibi oldum. Âşık Veysel'in Kutadgu Bilig'i okumadığı kesin. Ama sazla, sözle o kültür yüzyıllar boyunca öyle döne dolaşa geliyor ki; Yunus Emre, Pir Sultan, Kazak Abdal, Âşık Veysel, Orhan Kemal, Yaşar Kemal ile o kültür öyle bir taşınıyor ki; oradan bu şiir çıkıyor. Bu şiirde ikiliğe, senliğe benliğe tavır var. 'Dört kitap' diyor. O da çok önemli. İslâmiyet'in çok büyük üstünlüğü. Bakın bizde İsa var, Musa var, ama Hristiyan çocuklarına hiç Muhammed adını koymuyorlar. Yıldırım Beyazıt'ın çocuklarına bakıyoruz. Süleyman koymuş, İsa koymuş, Musa koymuş, Muhammet (Mehmet) koymuş. Bu da Türklerin çok önemli, üstün kültürlerindendir. İmparatorluk kültürü. Kutadgu Bilig'de de var. Irkçılık yaparak Karahanlı, Selçuklu, Gazneli, Osmanlı hiç birini yönetemez. Çok çeşitli kavimleri kucaklamak zorunda.

MEZHEPÇİLİĞE KARŞI

"'Ne Kızılbaş ne Yezit' diyor mesela Âşık Veysel. 'Menfaattir varvarası' diyor. Bu çıkarcıların yaptığı bir iş. Dikkat ederseniz şu şiiri okunduğu zaman Âşık Veysel'in mezhebinin ne olduğuna cevap veremezsiniz. Çünkü Âşık Veysel, Cumhuriyet kültürü. Âşık Veysel bunlardan hangisi? Hepsini kucaklıyor.

'DOKUNULMAZLIĞI VAR'

“Buradan da Sayın Sivas Valimize sesleniyoruz. Hiç uzatmayalım bu işi. Hatadan dönmek fazilettir. O ortaokuldan kaldırılmış. Oraya tekrar konulmalı. Bu büyük yarayı bu toplumun bağrında açamazsınız. Biz ‘şu adı vermişler’ diye buna karşı değiliz. Âşık Veysel'in adının kaldırılmasına karşıyız. Âşık Veysel'in dokunulmazlığı var çünkü. Bakın nasıl Kutadgu Bilig bin yıl sonra da var, Âşık Veysel de üç bin yıl sonra da olacak.”

NE OLMUŞTU?

Türkiye’nin büyük değerleri arasında yer alan halk ozanı Âşık Veysel Şatıroğlu’nun adı memleketi Sivas’taki Âşık Veysel Ortaokulu’ndan kaldırıldı, yerine Eğitim Bir-Sen kurucusu Mehmet Akif İnan’ın adı verildi. Büyük ozanın adının silinmesi tepkilere neden oldu. Sivas İl Milli Eğitim Müdürlüğü konuya sessiz kaldı. Uygulamanın 18 Mayıs’ta Sivas’tan tayin edilen önceki Vali Salih Ayhan tarafından yapıldığı iddia edildi.

Sanatçı Mustafa Özarslan’ın başkanlığını yürüttüğü Âşık Veysel Kültür Derneği ile Âşık Veysel'in köyü olan Sivrialan Köyü Derneği ve Şatıroğlu Ailesi’nin girişimleriyle yeni Sivas Valisi Dr. Yılmaz Şimşek’in Âşık Veysel’in adını yeni bir okula ve yapılacak bir kültür müzesine verme taahhüdünde bulunduğu belirtildi.

Sonraki Haber