Personel olmadığından eksik kapasite ile çalışıyorlar

Uluslararası Adana Lezzet Festivali pazar günü tamamlandı. Adana Valiliği'nin ev sahipliğinde düzenlenen festivale biz de davetli olarak katılarak, konferansları ve etkinlikleri takip ettik. Festivalin son gününde basın mensuplarının bulunduğu alanı ziyaret eden Adana Valisi Süleyman Elban ile ayaküstü yaptığımız sohbette, festival kapsamında ili ziyaret edenlerin sayısının 300 bini bulduğunu söyledi. Festival kapsamında düzenlenen bir başka konferansta pandemi koşullarında gastronomi konusu ele alındı. TURYİD Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Demirer ve TÜRES Genel Başkanı Ramazan Bingöl salgın sürecinde yaşanan gelişmeleri anlattı. Kaya Demirer, şu aşamada en önemli sorunun insan kaynağı olduğunu belirtti. “Salgında dörtte bir oranında işletmeyi kaybettik. Açanların da servis tarafında çalışanları başka sektörlere kaydı” diyen Demirer, “Kısa çalışma desteği olsa da işletme kapalı olduğu için bahşiş tarafı olmadı. Devlet sadece maaşı baz olarak aldı. Londra'da da işletmeler böyle. Kapıda kuyruklar var. Çalışan olmadığı için eksik kapasite ile çalışıyorlar” ifadelerini kullandı.

ATIKLAR GÜBREYE DÖNÜŞÜYOR

Öte yandan “atıksız festival” anlayışıyla festivalde toplanan atıklar, “Atıksız Şehir Adana Projesi” için komposta dönüştürülerek tarım topraklarının iyileştirilmesinde kullanılacak. Bu kapsamda Adana Yüreğir Belediyesi'nin hayata geçirdiği atıkları komposta dönüştüren tesisi de ziyaret ettik. Şehrin dört bir yanından toplanan organik evsel atıklar burada gübreye çevrilerek, çiftçilere dağıtılıyor. Kompost sayesinde toprağın su ihtiyacı azalırken, verim de artıyor.

Festival, Adana’nın sınırlarını aşan gastronomi markalarına da ağırladı. Şeyda Taluk’un yönetiminde 1995 yılından bu yana Türkiye’de bal sektöründeki markalardan biri olan Anavarza Bal'ın Genel Müdürü Can Sezen, seyyar tezgâhtan börek imparatorluğu kuran Levent Börek’in kurucusu Levent Tamtürek ve 65 yılı aşan tarihiyle Madenci Kahve’nin Yönetim Kurulu Üyesi Sedef Madenci de markalarının hikayelerini katılımcılarla paylaştı.

Sonraki Haber