Petrol-İş Başkanlar Kurulu toplandı: Bıçak kemiğe dayandı çare emekten yana politika

Petrol-İş Sendikası 29. Dönem 8. Olağan Başkanlar Kurulu 16 Haziran’da toplandı.

Toplantının en önemli gündem maddesi ekonomik bunalım ve buna bağlı olarak ortaya çıkan enflasyon, geçim sıkıntısı, hayat pahalılığı oldu. Başkanlar Kurulu adına Gene Başkan Süleyman Akyüz imzasıyla yayımlanan sonuç bildirgesinde alınan kararlar kamuoyuyla paylaşıldı. Bildirgede şu ifadeler yer aldı:

‘ÇARKLAR DÖNERKEN SORUNLAR BİRİKİYOR’

“Yıllardır uygulanan yanlış politikalar nedeniyle Türkiye ekonomisinde görülen sorunlar, diğer ülkelere nazaran daha yıkıcı sonuçlar doğurmaktadır. Ücretlerdeki aşınma devam etmekte ve emekçilerin gelirleri azalmaktadır. Ekonomide çarklar dönerken sorunlar birikmekte ve emekçilerin büyümeden aldığı pay giderek düşmektedir. Son iki yılda, emeğin milli gelirden aldığı pay 7,6 puan düşerken sermayenin aldığı pay 5,9 puan artmıştır. Bu durum, sadece işçi sınıfının büyümeden payını alamadığını değil aynı zamanda sömürü koşullarının hızla derinleştiğini göstermektedir. Temel ihtiyaç maddelerine, elektrik ve doğalgaza yapılan zamlar ile artan barınma masrafları emekçilerin belini daha da bükmektedir. Artık bıçak kemiğe dayanmıştır, bir an önce emekten yana, gelir adaletini hedefleyen ve önceliği halkın acil ihtiyaçlarının giderilmesine veren politikalar uygulanmalıdır. Faturanın bir kez daha işçi sınıfına kesilmesine izin verilemez.”

ÇÖZÜM EMEĞİN ÖRGÜTLENMESİ

Asgari ücretlilerin geçen yıla göre daha zor durumda olduğu belirtilen bildirgede yaşanan hızlı yoksullaşmaya karşı işçi konfederasyonları ve sendikaları inisiyatif almaya davet edildi. Sorunların çözümü ve kazanımların yolunun emeğin örgütlenmesinden geçtiği vurgulanırken çalışma hayatında kuralların sermaye lehine esnetildiği savunuldu:

“Sendikal örgütlenmenin önüne birçok engel çıkartılmaktadır. Mevzuatta işverenlerin yararlandığı boşluklar, hukuki süreçlerin uzamasına ve iş yerlerinde sendikal örgütlenmenin sönümlenmesine yol açmaktadır. Yasal ve anayasal hakların güvencesi devlettir. Bu güvenceler sağlanamadığında, toplumsal adalet terazisinin düzeltilemez biçimde bozulacağı unutulmamalıdır. Sendikal özgürlüklerin genişletilmesi, örgütlenmenin önündeki her türlü engelin kaldırılması ve sendikalaşmanın teşvik edilmesine dönük düzenlemeler, gelir dağılımındaki bozulmayı durduracak, işçilerin alım gücünü arttıracak önlem paketinin en önemli unsuru olmalıdır.”

BAĞIMLILIĞI AZALTMAYA DESTEK TPAO İŞÇİLERİNE KADRO

Sendika, TPAO tarafından Karadeniz’de keşfedilen doğalgazın karaya çıkartılması için süren çalışmaları, enerjide dışa bağımlılığımızı azaltacak uygulamaları desteklediğini, petrol ve doğalgazda kamu eliyle yapılacak daha büyük yatırımlara ihtiyaç olduğunu bildirdi. Bunun yanı sıra TPAO ve BOTAŞ’ın istihdam konusu başta olmak üzere güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizildi. TPAO’ya yıllardır emek veren 5 ay 29 gün çalışan işçiler kadroya alınması talebi yinelendi.

NEŞE PLASTİK’TE GREV SONA ERDİ

Petrol-İş Sendikası’nın İstanbul 2 No’lu Şubesinin örgütlü olduğu Çayırova Otomotiv Yan Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu bulunan Neşe Plastik iş yerinde 18 Mayıs’ta başlayan grev sona erdi. Önceki gün sabah saatlerine kadar sürdürülen müzakerelerin ardından anlaşma tamamlandı.

Aylarca sürdürülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde sonuç alınamamış ve grev uygulaması başlamıştı. Yaklaşık 145 sendika üyesinin çalıştığı Neşe Plastik'te süren grev birinci ayına yaklaşıyordu. İşçi ve işveren heyeti 15 Haziran’da sendika genel merkezinde bir kez daha bir araya geldi. Akşam saatlerinde başlayan görüşmede taraflar uzlaştı

Sonraki Haber