Petrol krizinde anlaşma sağlandı
Irak Petrol Bakanı Hayan Abdulgani, Kuzey Irak petrolünün Türkiye üzerinden ihracatı konusunda Ankara ile anlaşmaya vardıklarını, yabancı petrol şirketleri ile de üretimi yeniden başlatmaları konusunda görüşmeler yaptıklarını söyledi
Türkiye ile Irak arasındaki petrol krizinde önemli bir gelişme yaşandı. Irak Petrol Bakanı Hayan Abdulgani, Erbil'e yaptığı son ziyaret sırasında, Kuzey Irak petrolünün Kerkük-Ceyhan boru hattı üzerinden ihracatının yeniden başlatılması konusunda Ankara ile anlaşmaya vardıklarını söyledi. Iraklı Bakan, sırada yabancı petrol şirketleriyle yeniden üretime başlamaları konusunda görüşmeler olduğunu, üç gün içinde bu konuda da anlaşmaya varmayı beklediklerini bildirdi.
Türkiye, 25 Mart tarihinde Uluslararası Ticaret Odası bünyesindeki Tahkim Mahkemesi’nin Bağdat lehine karar vermesinin ardından iki ülkeyi birbirine bağlayan boru hattındaki vanaları kapatmıştı. Mahkeme, Erbil'in 2014-2018 yılları arasında yaptığı izinsiz ihracat nedeniyle Ankara’nın Bağdat’a 1,5 milyar dolar tazminat ödemesine hükmetmişti.
ANLAŞMALAR YENİLENECEK
Abdulgani ve üst düzey petrol yetkilileri, konuyu görüşmek üzere dün Kuzey Irak Doğal Kaynaklar Bakanlığı temsilcileri ve üst düzey enerji yetkilileriyle bir araya geldi. Erbil’de gazetecilere açıklama yapan Abdulgani, şunları söyledi:
“Bu toplantının amacı, petrol üretimi ve ihracatının yeniden başlamasını kolaylaştıracak tüm sorunları çözmektir. İlk adım, bölge ve şirketlerle mevcut sözleşmelerinin Irak Anayasası'na uygun hale getirilmesi konusunda anlaşmaya varmaktır. Üç gün içinde bir anlaşmaya varabiliriz.” Irak Merkezi Hükûmeti'nden petrol yetkilileri, Türkiye’ye petrol akışının yeniden başlaması konusunu görüşmek üzere çarşamba günü Kuzey Irak Petrol Endüstrisi Birliği (APIKUR) temsilcileriyle bir araya gelmişti. APIKUR üyeleri arasında, Kuzey Irak'taki petrol ve gaz sözleşmelerinde doğrudan veya dolaylı çıkarı olan uluslararası petrol ve gaz şirketleri de yer alıyor. Bu şirketlerin büyük bir kısmı, boru hattının kapanması nedeniyle üretimi durdurmak zorunda kalmıştı.
1 DOLARLIK TİCARET
Türkiye ve Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi arasındaki ticaret hacmi, yıllık 8-8.5 milyar dolar düzeyinde. Kuzey Irak'tan Türkiye'ye boru hattıyla günlük 450 bin varil ham petrol geliyor. Ceyhan'daki her biri 900 bin varillik 12 depolama tankında muhafaza edilen bu petrol, daha sonra İskenderun Limanı'ndan dünya pazarına açılıyor. Bu petrolün yüzde 80'ini İsrail satın alıyor. İkinci alıcının ise Hırvatistan olduğu biliniyor. Transit geçitten Türkiye varil başına 1 dolar kazanırken, günlük akışın 2 milyon varile çıkarılması için çalışmalar yapılıyor.