Peynir altı suyu tarıma kazandırıldı
YYÜ Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Semra Demir ve Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Elvan Ocak, peynir altı suyunu bitkilerin köklerinde yaşayan bir mikroorganizmayla birleştirerek 13 yıl önce yeni bir gübre türü geliştirdi.
Tarımsal üretimin geliştirilmesine katkı sunmak amacıyla 3 yıl önce Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuruda bulunan Demir ve Ocak, 3 yıldır deneme amacıyla örtü altında ve tarlalarda yetiştirilen ürünlerde bu gübreyi kullanarak başarılı sonuçlar elde etti.
Demir, peynir altı suyunu gübre olarak birçok üründe deneme amaçlı kullandıklarını ve çok iyi sonuçlar elde ettiklerini söyledi. Türkiye'nin birçok ilinde kullanılmaya başlanan gübrenin verimi ve kaliteyi artırdığını belirten Demir, şunları kaydetti:
YÜZDE 40 VERİM ARTIŞI
"Çiftçilerimiz bize telefon ya da mail ile ulaşıyorlar. Anamur Muz Üreticileri Birliğine 1,5 yıl ücretsiz danışmanlık yaptık. Anamur muzunda önceki yıllara göre yüzde 30-40 arasında verim artışı sağlandı. Gübreyi kullanan İzmir'deki Zeytin, Diyarbakır, Ordu ve Tokat'taki domates üreticileri yüzde 30-40 arasında verim artışı elde etti. İzmir, İstanbul, Mersin, İzmir, Konya, Karaman, Aksaray, Samsun, Tokat ve Diyarbakır'dan birçok çiftçi bize ulaşıyor, gübrenin kullanımıyla ilgili bilgi alıyor. Biz çiftçilere peynir altı suyunu nasıl ve hangi dozda kullanacakları noktasında bilgi vermeye çalışıyoruz. Tohum, fide, fidan dikimi esnasında ve ürün vermeye yakın bir dönemde gübrelemenin yapılmasını öneriyoruz. Gübreyi kullanan çiftçilerimiz ürünün kalitesinde ve veriminde çok önemli artışlar gördüklerini ifade ediyorlar. Bu durum bizi çok mutlu ediyor."
LEZZET ARTIYOR
Prof. Dr. Elvan Ocak ise peynir altı suyunda serum proteinleri, birçok mineral, vitaminin ve yüksek oranda besin elementi bulunduğu bilgisini verdi. Ocak, "Ürettiğimiz gübre fungusla birlikte kullanıldığında çok iyi verim elde ediliyor. Bazı firmalar peynir altı suyunun dönüşümüyle uğraşmak istemiyor. Kanalizasyona döküyor. Bu durum maalesef çevre kirliliğine de neden oluyor, akarsulardaki canlılığı tahrip ediyor. Biz de peynir altı suyunu tarımsal üretime kazandırmak istedik. Ürettiğimiz gübre tüm meyve ve sebze yetiştiriciliğinde kullanılabilir. Özellikle patlıcan, biber ve domates gibi örtü altı yetiştiriciliğiyle ilgili de çalışma yaptık. Verim, lezzet ve aroma açısından da çok güzel sonuçlar elde ettik."