Pezeşkiyan ve Mustafayev bir araya geldi! 'Sizler bizim kardeşimizsiniz'

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Azerbaycan Başbakanı Şahin Mustafayev ile başkent Tahran'da görüştü. İki ülke arasındaki ilişkinin geliştirilmesi vurgulanırken, mevcut sorunların dış güçlerin müdahalesi olmadan çözülmesi gerektiği ifade edildi.

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Azerbaycan Başbakanı Şahin Mustafayev ile görüşmesinin ardından, Azerbaycan ile ilişkilerin geliştirilmesine büyük önem verdiklerini ifade etti.

'SİZLER BİZİM KARDEŞİMİZSİNİZ'

İran Cumhurbaşkanlığının yazılı açıklamasına göre Pezeşkiyan, başkent Tahran'ı ziyaret eden Azerbaycan Başbakanı Şahin Mustafayev'i kabul etti. Görüşmede, iki ülkenin ortak tarih ve kültüre sahip olduğuna ve Azerbaycan ile ilişkilere büyük önem verdiklerine işaret eden Pezeşkiyan, "Sizler bizim kardeşimizsiniz ve iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesi bizim için çok değerli." dedi.

'MEVCUT SORUNLAR KENDİ İÇİNDE ÇÖZÜLMELİ'

Dış güçlerin varlığını bölge ülkelerinin çıkarlarına uygun görmediklerini söyleyen Pezeşkiyan, mevcut sorunların ülkelerin kendi içinde çözülmesi gerektiğine inandıklarını ifade etti. İki ülke arasındaki anlaşmaların uygulanma süreçlerinin hızlandırılmasının önemini de vurgulayan Pezeşkiyan, "İran, Azerbaycan Cumhuriyeti ile ilişkileri genişletmeyi amaçlayan her türlü proje ve girişimi memnuniyetle karşılıyor." diye konuştu.

Pezeşkiyan, Azerbaycan'ın Tahran'daki Büyükelçiliğine 2022'de düzenlenen saldırının failinin yargılandığı davaya dair hukuki prosedürler tam olarak uygulanana kadar konunun takipçisi olduklarını Mustafayev'e iletti. Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Mustafayev de ülkesinin İran ile ilişkileri genişletmeye hazır olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Azerbaycan Cumhurbaşkanı'nın (İlham Aliyev) temsilcisi olarak İran ile ekonomi, ticaret, enerji hatları, kültürel, transit, ortak kara yolu ve demir yolu hatlarının geliştirilmesi, güvenlik ve savunma alanlarında ilişkileri genişletmek istediğimizi beyan ediyorum. İran'la ilişkilerimize büyük önem veriyoruz."

Mustafayev ayrıca Pezeşkiyan'ı Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev adına Bakü'ye davet etti.

Sonraki Haber