Piknik rock grubuna adanan konser paneli: Tel yoksa bile yine de çalacağız

Rus Evi Ankara binasında düzenlenen ve Piknik rock grubuna adanan konser panelini değerlendiren Ankaralı müzisyen Aslı Yazıcıoğlu, ‘Tutkulu insanlarla bir arada olmak gerçekten çok iyi hissettirdi. Onların da dediği gibi, tel yoksa bile yine de çalacağız.’ dedi.

Piknik rock grubuna adanan “konser paneli” Rus Evi Ankara binasında gerçekleşti. Konser, Rus Müzik Müzesi'nin kurucusu Aliona Palazhchenko tarafından verildi.

Panelde yerel rockçılar, Türk yaratıcı aydınları, Rusça okuyan gençler ve müzik severler modern Rus rock'ını dinlemeye geldi. Türk halkı, yalnızca grubun yaratıcı yolunu değil, aynı zamanda müzik besteleri prizmasından Rusya'daki birçok tarihi ve kültürel olayı da öğrendi.

“Piknik”in aranje ettiği ve tüm Türkiye tarafından sevilen “Polyushko-Pole” şarkısı ilgiyle dinlendi. Sunucular mistik “Şamanın Üç Kolu Vardır”ı gerçek Altay kostümleriyle, tef ve “Ağız kopuzu” çalarak sundu.

KONSER ÖNCESİNDE TERÖR SALDIRISI UNUTULMADI

Eğlenceli Rus dili kısa dersi sonrası seyirciler, “Mor-Siyah” şarkısının nakaratını anlayarak tekrarladı. Seyirciler, “Sonsuza dek ol” şarkısı eşliğinde bir arabada Rusya çevresinde sanal bir gezi yaptı. “Mısırlı” şarkısı sırasında ise salon, cep telefonlarının el feneriyle aydınlatıldı.

Krokus konser salonundaki Piknik konseri öncesinde 22 Mart 2024'teki korkunç terör saldırısına ithaf edilen Art-Begma stüdyosu tarafından video sanatı tarzında çizilen film çok beğenildi. İzleyiciler, sanatçılar Anastasia ve Georgy Begma'nın Türk katılımcılara video mesajını dinledi.

İzleyicilerden Hakan Buzluk, "Elbette bu korkunç olayı hepimiz duyduk ama bu film beni o kadar şaşırttı ki çekmek istedim ama telefonumu unuttum ve gözümü kırpmadan ekrana baktım." dedi.

“Piknik”in hayran kulübü lideri Anna Bukaeva, Rusya'dan onur konuğu olarak katıldı. Performansı sırasında salonun etrafında kâğıttan kelebekler uçtu, kırmızı kalpler parıldadı ve tefler çaldı.

‘MÜZİĞİN BİRLEŞTİRİCİ GÜCÜNÜ BİR KEZ DAHA HİSSETTİM’

Ankaralı sanatçı Aslı Yazıcıoğlu, Aydınlık’a şunları söyledi:

“Piknik grubuyla ilgili katıldığım panel oldukça etkileyiciydi. Şarkı sözlerindeki usta işçilik beni en çok etkileyen noktalardan biri oldu. Sözlerin katmanlı yapısı hem duyusal hem de zihinsel bir keyif veriyor, dinlerken sizi bir oyunun içine davet ediyor ve puzzle parçalarını birleştirmenizi bekliyor. Adeta dinlemeyi oyunlaştırıyor. Panelde de şarkıların Türkçeye çevrilmiş olması sözlerdeki bu derinliği anlamamızı sağladı. Ayrıca Rusça okunuşlarının yazılması da şarkılara eşlik etmemizi kolaylaştırdı. Panel sırasında yapılan ufak bir Rusça dersi ise bizler için hoş bir sürpriz oldu. Aynı duyguları paylaşan, hiçbir beklenti olmaksızın birleşen, birlikte üreten insanların hikayelerini dinlemek ve bunların aradan geçen onca zamana rağmen yine aynı grup için Ankara'da bir araya gelen insanlara anlatılıyor olmasına şahit olmak harika bir his. Müziğin birleştirici gücünü bir kez daha hissettim. Tutkulu insanlarla bir arada olmak gerçekten çok iyi hissettirdi. Onların da dediği gibi ‘Tel yoksa bile, yine de çalacağız.’”

Ankara’daki Rus Müzik Müzesi kurucusu Aliona Palazhchenko panel sonrası Aydınlık’a şu değerlendirmede bulundu:

“Türk ve Rus kültürü son derece zengindir. Batı müziğini durmadan dinlememeli, kendi tarzlarımızı geliştirip halklarımıza tanıtmalıyız. Batı'da doğmuş müzik bile (örneğin rock) halk motiflerimizle, milli çalgılarımızla, özgün yaklaşımımızla, şiirimizle çok iyi uyarlanıp zenginleştirilebilir. Rus halkına Türk gruplarını ve müzisyenlerini, nüansları anlatmak, detayları netleştirmek, paralellikler kurmak gerekiyor. Aynı şeyi Türk dinleyiciler için Rus müzisyenlere de yapılmalı. Rusya ile Türkiye arasında kültürel köprüler kurmamız ve bu şekilde halklarımızı birbirine yakınlaştırmamız gerekiyor.”

Sonraki Haber