‘Pirinç tarlalarına öğrenci yurdu yapıldı’

Vatan Partisi Düzce İl Başkanı Fethi Sönmez, 17 Ağustos depreminin 24. yıl dönümü nedeniyle yaptığı açıklamada ‘Düzce için karar alalım’ çağrısı yaptı.

İl Binasındaki açıklamada Sönmez, “Eskiler ‘Bir musibet, bin nasihatten iyidir’ demişler. Ama 24 yıldır devleti yönetenlere musibette fayda etmedi. Keşke ders çıkarsaydık.” diye konuştu.

Fethi Sönmez, Düzce’de yapılan kentsel dönüşüm hatalarını sırlayarak Vatan Partisi’nin 4 maddelik çözüm önerisini aktardı. Sönmez şu ifadeleri kullandı:

“Düzce’ye bakalım. İlk iki deprem sonrası inşaatlarda kat sayısı hiçbir bilimsel veriye dayanmadan 2’den 4 kata çıkarıldı. Yetmedi Melen kenarına, pirinç tarlalarına altı katlı öğrenci yurtları yaptırdık. Halen daha Düzce Ovası’nda verimli alüvyonlu topraklarda imar ve inşaat devam ediyor. Halen daha doğalgaz bahanesi ile ova köylerin imara açılması tartışılıyor. “Artık bu böyle gitmez. Düzce için bir karar alalım. Bu işte öncülük belediyemize düşmektedir. Belediyemiz bu konuda 4 yıldır ciddi bir adım atmadığı gibi organize sanayi bölgesini genişletme gayretiyle yanlışta ısrar etmiştir.”

BİLİMSEL VERİLER ESAS ALINSIN

Sönmez, yapılması gerekenleri 4 maddede şu ifadelerle sıraladı: n 1999 depremi öncesi yapılan binaların depreme karşı bina risk analizlerinin ivedilikle yapılarak, kentsel dönüşüm için acil yapılması gereken alanlar belirlensin ve takvim oluşturulsun.

  • Düzce’de fay hattı üzerinde bulunan binalar uzaklaştırılsın.

  • Düzce Belediyesi’nin bilimsel verileri de kullanılarak Düzce’nin mikro bölgelendirme çalışmalarının ivedilikle yapması gerekmektedir. Bu veriler dikkate alınarak kat sayısı; zemin özelliğine, bilimsel verilere göre belirlemeli, bilim dışı hiçbir irade müdahale etmemelidir. Alüvyonlu tarım topraklarına tüm il genelinde inşaat izni verilmemelidir.

  • Hem hava kirliliği hem de zemin açısından, yerleşim yerleri Düzce’nin kuzey yamaçlarına yöneltilmelidir. Bahçeşehir (Kalıcı Konutlar) örnek model alınmalıdır.

Sonraki Haber