Pisa Kulesi neden yamuk?

İtalya'nın sembol yapılarından biri olan ve 'mucizeler meydanı' manasına gelen Pisa Kulesi, ortaçağlardan günümüze kadar gelen dünyanın en önemli harikalarındadır. Peki, Pisa Kulesi neden eğridir?

Yapımına 12. yüzyılda başlanan ve İtalya'nın Pisa kentinde yer alan katedralin arka bahçesindeki Pisa Kulesi sembol yapılardandır. Bu kule hem zemin hem de temel problemler neticesinde yapısındaki eğrilikle ünlenmiştir.

Yapınan ağırlığını desteklemeyen yumuşak zemin yüzünden inşaatın başlangıcından çok kısa bir süre sonra eğilmeye başlayan Pisa Kulesi, 14. yüzyılda inşaatın tamamlanmasının akabinde eğriliği giderek daha da artmıştır.

1990 senesinde yapılan ölçümler neticesinde Pisa Kulesi'ndeki eğrilik 5.5 dereceye kadar ulaşmıştır. Bu yılın ardından gerçekleştirilen iyileştirmeler sonucunda kulenin eğriliği 4 derece getirilerek stabilize edilmiş ancak daha sonrasında da bu eğrilin artmaya başladığı gözlemlenmiştir.

PİSA KULESİ NEDEN YAMUK?

Ağustos 1173'te inşasına başlanan Pisa Kulesi, temelindeki kil ve kum karşımı yumuşak zeminin kayması sebebiyle yamuktur. Bu dönem içerisinde Cenova ile Pisa arasındaki savaşın patlak vermesi yüzünden inşaatın yaklaşık yüzyıl süreyle durması buradaki eğriliğin artmasına neden olmuştur.

1272 yılında Mimar Giovanni di Simone tarafından Pisa Kulesi'nin bir tarafına fazladan duvar eklenmiş ancak bu hamle kuleyi daha da eğmiştir. 1370 yılında yapımı resmen sona eren kulebeyaz mermerden 56 metre yüksekliğinde tasarlanmış ve yapımı 199 yıl boyunca sürmüştür.

Sonraki Haber