Piyasa kiracının aleyhine işliyor! Son 8 yılın zirvesi: Sanayi ve ofiste rekor kira artışı!

Cushman & Wakefield I TR International’ın ‘Gayrimenkul Pazarı Görünümü’ raporuna göre bu yılın sanayi ve ofis gayrimenkullerinde rekor bir artış gerçekleştir. Kiracı aleyhine bir piyasanın olduğu ticari gayrimenkulde, kira artışı ofis bazında yüzde 77, sanayi bazında ise yüzde 100 oldu.

Cushman & Wakefield I TR International’ın 2024 yılının ilk yarısını incelediği ‘Gayrimenkul Pazarı Görünümü’ başlıklı raporuna göre, ticari gayrimenkulde kiralar döviz bazında son yılların en yüksek seviyesine çıktı. Mülk sahiplerinin lehine bir piyasanın oluştuğu ticari gayrimenkulde, kiralarda TL bazındaki artış ofis piyasasında yüzde 77’yi, sanayide ise yüzde 100’ü buldu.

KİRALAMA İŞLEMLERİ YÜZDE 138 YÜKSELDİ

Dünya Gazetesi'nin haberine göre; Perakendede uluslararası markalar mağaza açmak için Türkiye’yi yeniden radarlarına alırken, lojistikteki kiralama işlemleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 138 yükseldi. Bu üç sektörde en çok yıldızı parlayan alanlar ise ‘yeşil bina sertifikalı ofis binaları’, ‘konsept ve geçici (Pop-up) mağazalar’ ile ‘veri merkezleri’ oldu.

MÜLK SAHİNİ LEHİNE DÖNÜŞEN PİYASA

Rapora göre, kiracı lehine bir piyasadan mülk sahibi lehine bir piyasaya dönüşen ticari gayrimenkulde kiralar, döviz bazında son yılların en yüksek seviyesinde. Mülk sahiplerinin lehine bir piyasanın oluştuğu ticari gayrimenkulde, kiralarda TL bazındaki artış ofis piyasasında yüzde 77’yi, sanayide ise yüzde 100’ü buldu.

EN YÜKSEK OFİS KİRALARI İSTANBUL LEVENT'TE

Rapora göre, 2024 yılının ikinci çeyreğinde en yüksek ofis kiraları, İstanbul Levent’te metrekarede aylık 42 dolar olarak kaydedilirken; geçen yılın aynı dönemine kıyasla dolar bazında yüzde 13.5 oranında artarak son 8 yılın en yüksek seviyesini yakaladı. Ofis kiralarında Levent’i 35 dolarla İstanbul Anadolu Yakası, 32 dolarla Esentepe-Gayrettepe bölgesi, 30 dolarla Maslak izlerken; İzmir ve Ankara’da bu rakam 18 dolar oldu.

Metrekare verimlilik endeksi verilerini de ele alan raporda bir önceki yıla göre endekste en yüksek artış yüzde 16,3 ile teknoloji kategorisinde kaydedilirken, ayakkabıda yüzde 8,7, giyimde ise yüzde 9,1 düşüş görüldü.

Sonraki Haber