PKK, 23 Nisan Festivaline saldırdı

PKK terör örgütü İsviçre’nin Basel kentinde Türk Okul Aile Birliği tarafından düzenlenen 23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramı etkinliklerine saldırdı.

En az 6 kişi yaralandı. Basel’de "23 Nisan Uluslararası Çocuk Festivali" 8 Mayıs’ta yapıldı. Türk vatandaşlarından edindiği bilgiye göre, PKK yandaşları, etkinliğin bitiminde slogan atarak festival alanına geldi. PKK yandaşı grup önce Türklere sözlü saldırılar yaptı.

PKK lehine ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan aleyhine sloganlar atan yaklaşık 30 kişilik grup, daha sonra festival alanındaki bariyerleri indirerek katılımcılara saldırdı. Saldırıda en az 6 kişinin yaralandığı ve hastaneye kaldırıldığı aktarıldı.

Öte yandan İsviçreli 20 Minuten gazetesi, saldırıya ilişkin haberinde ilk olarak "PKK yandaşları ile Türkler Çocuk Festivalinde kavga etti" ifadesini başlığa taşırken daha sonra haberin başlığını "Türkler ve Kürtler Çocuk Festivalinde kavga etti" şeklinde değiştirdi.

‘İSVİÇRE PKK’YI KOLLUYOR’

Saldırı ile ilgili açıklama yapan Vatan Partisi İsviçre Temsilcisi Hasan Kemahlı, olayın önceden planlandığını ve anlık olarak gelişmediğini söyledi. Aydınlık Avrupa’ya konuşan Kemahlı, İsviçre’nin terör örgütü PKK’yı terör listesine almadığını ve bu yüzden örgütün koruyup kollandığını belirtti. Saldırı ile ilgili ilk olarak basında PKK’nın saldırıyı yaptığını, ardından bu ifadelerin çıkartılarak sanki Türk-Kürt kavgası gibi yansıtıldığını vurguladı. Vatan Partisi olarak saldırıyı kınadıklarını belirten Kemahlı, çocukların olduğu ve çocuklar için düzenlenen etkinliğe yapılan saldırıyı lanetlediklerini söyledi. Polisin her zaman PKK saldırılarında neredeyse hiç müdahale etmediğini söyleyen Kemahlı, özel bir müsamaha gösterildiğini aktardı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın bu konularda daha çözüm alıcı hareket etmesi gerektiğini söyleyen Kemahlı, “Çok sayıda saldırı yapıldı, İsviçre tarafı herhangi bir yaptırım uygulanmadı. Saldırıyı yapanların yanına kâr kaldı. Bakanlığımız karşılıklı ilişkileri de göz ederek yapıcı adımlar atmalı.” ifadelerini kullandı.

BASEL POLİSİ ÇAĞRI YAPTI

Öte yandan İsviçre'nin Basel kentinde düzenlenen 23 Nisan Uluslararası Çocuk Festivali'nde katılımcılara saldıran PKK yandaşlarından 5'i gözaltına alındı.

Basel Kanton Polis Teşkilatının internet sitesindeki açıklamada, gözaltına alınan saldırganların 24 ve 30 yaş arasında oldukları, haklarında adli kovuşturma açıldığı kaydedildi. Açıklamada, daha fazla şüphelinin yakalanması için saldırı anına tanıklık eden ve elinde görüntü olanların Basel Savcılığı Cezai Soruşturma Birimi'nin telefon hattı veya en yakın polis merkeziyle irtibat kurması çağrısı yapıldı.

İlgili görüntü ve fotoğrafların internetten "upload.stawa-bs.ch/2kZ5" adresine de yüklenebileceği bildirildi.

Sonraki Haber