PKK için artık çok geç

Kremlin’e yakınlığı ile bilinen Aleksandr Dugin, Türkiye’nin Afrin operasyonlarına değinerek ‘Artık PKK için çok geç’ dedi.

Türkiye’nin terör örgütü PKK/PYD’ye karşı devam eden Zeytin Dalı operasyonu Suriye krizindeki tüm tarafları yakından ilgilendiriyor. Afrin operasyonu öncesinde Rusya bölgedeki askerlerini çekmiş, Türkiye’nin diplomasi trafiğinin ardından gelen bu karar Moskova’nın operasyonlara örtülü onayı olarak yorumlanmıştı. Kremlin’e yakınlığı ile bilinen Rus uzman Dugin de Moskova’nın operasyonları kabul ettiğini çünkü kendilerinin de ABD varlığından rahatsız olduğunu dile getirdi. Büyük Ortadoğu Projesi hezimete uğrayan ABD’nin elinde bir tek “Kürt kartı”nın kaldığını vurgulayan Dugin, PKK içinse ‘Durumlarını gözden geçiriyorlar ama artık bunun için çok geç’ dedi.

Dugin, ABD’nin Suriye’de kaybettiğini ve Avrasya ülkelerinin birliğini bozacak provokasyonlara başvurabileceğini aktardı. ‘NATO’nun parçası iken onlarla savaşamazsınız’ diyen Dugin, ABD’nin Münbiç yüzünden bir çatışmaya girmeyeceğini düşündüğünü belirtti. Dugin ile yaptığımız haftalık söyleşimizi dikkatinize sunuyoruz:

* Aydınlık-Türkiye’nin Afrin’deki Zeytin Dalı operasyonunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Öncelikle Ortadoğu politikası açısından hayati önem taşıyan bir andayız ve çok dikkatli şekilde analiz etmemiz gerekiyor. Ortadoğu ve Suriye’deki Kürt faktörünü göz önünde bulundurmamız gerekli ve bunu yaparken de öncelikle, Amerikan stratejisinin bir aracı olduklarını unutmamamız gerekli. Amerika Birleşik Devletleri bölgedeki tüm figürleri yanına alarak, Ortadoğu’nun stratejik alanını yeniden düzenlemeye çalıştı. Bunu yaparken bir Kürt devletini de planladı. Başlangıçta Kürtler, bu plan çerçevesinde araçlardan sadece biriydi ve aslında Erdoğan ve Türkiye de ABD’nin tarafındaydı. Ancak zamanla, Ortadoğu projesinin uygulanması süreci içinde Amerikalılar araçlarını kaybetmeye başladılar. Bugün tamamen yeni bir vizyona sahibiz. Rusya’nın Türk ordusunun Afrin’deki operasyonunu kabul etme kararı, öncelikle Avrasyacı jeopolitikaya dayanır. Bu operasyon, Kürtleri hedef almıyor, Amerika’nın bölgedeki planlarını hedef alıyor ve Türkiye ve Rusya arasında Kuzey Suriye’de Amerika’nın varlığına karşı hareket etme konusunda bir çeşit anlaşmaya varıldı. Temel amaç budur.

Dolayısı ile, Kürtler konumlarını tekrar değerlendirmelidirler. Amerika’nın onlara bir milli devlet vaat etmesi ile neredeyse ayartılmış durumdaydılar ve bu onlar için vahim bir hataydı. Şimdi adım adım durumlarını yeniden gözden geçiriyorlar, ama artık bunun için oldukça geç. Türkler, PKK’yı bir terörist örgüt olarak görüyor ve bu Türkiye için bir ulusal güvenlik sorunu. Rusya da bölgedeki Amerikan askeri varlığından rahatsız. Dolayısı ile nesnel olarak Türkiye ve Rusya’nın çıkarları örtüşüyor. Bu sebeple Ruslar, Türklerin Afrin’e girmesine izin verdi ve durumdan hiç de memnun olmayan Suriyelileri de sakinleştirdiler.

* Türk ordusu sahada Amerikan birliklerine yaklaşıyor. Dün gece, Münbiç etrafındaki iki cephede bazı çatışmalar olduğunu duyduk. Bu hafta içerisinde bölgede neler yaşanmasını bekliyorsunuz?
Türk siyasi tarihinde çok uzun bir dönemin sonu bu. Şimdi Türkiye açısından ABD ile stratejik ittifakı bozmanın zamanı. Çünkü, bu bir çelişki. NATO’nun bir parçası iken Amerikalılarla savaşamazsınız. İncirlik’te Amerikan Üssünün varlığı konusu da gündeme gelmeli ve sorgulanmalı. NATO’dan çıkma perspektifi kaçınılmazdır. Rusya böyle bir kararı destekleyecektir ve Türkiye’nin stratejik ortağı olacaktır.

Suriye’deki durum ise tam da böyle değil. Bizim gözümüzde, konu neredeyse çözülmüş gibi görünüyor. Örneğin, İdlib’e yaptığımız saldırının ardından oradaki güç değişiminin neredeyse Türk etkisi altında olduğu değerlendirildi. Ama bu sadece İdlib’e karşı Afrin şeklinde bir takas ya da bölgede bir güç dengesi değişimi olarak düşünülmemeli. Bu çok daha ciddi bir durum. Sizin de sözünü ettiğiniz durum, yani Amerikan birlikleri ile Türk birlikleri arasında ne olacağı konusu. Ben aralarında doğrudan bir çatışma olacağını düşünmüyorum. Ama bundan sonra Amerikan tarafının ciddi bir adım atacağını düşünüyorum. Artık Türkiye için bu NATO’dan çıkmak gündeme gelecektir ve bunun yaşanması kaçınılmaz. Son birkaç günde, geri dönüşü olmayacak adımlar atıldı. Amerika’nın tepkisi çabuk gelecektir. Bunun savaş olacağını düşünmüyorum ama çok ciddi bir adım olacaktır. Çok dramatik bir durumla karşılaşmaya hazırlıklı olmalıyız. Birbirimize bağlılık göstermeliyiz ve harekete geçmeliyiz. Ülkelerimizin egemenliği ve bağımsızlığı için mücadele veren meşru demokratik liderlerimizi desteklemeliyiz. Diplomatik veya istihbarat stratejileriyle aldatılmamalıyız. Örneğin, bulabildikleri her yolla Rusya, Türkiye, İran ve Suriye arasındaki ittifakı bozmaya çalışacaklar. Çünkü Amerikalılar için tek çözüm yükselen jeopolitik üçgeni, Avrasya üçgenini, Rusya, Türkiye, İran üçgenini kesinlikle yok etmeye çalışacaklardır. Bölgede önemli bir jeopolitik güç olma rolünü kaybettiler ve bunun anlaşılması için, artık son dönemece girildi. İttifakımızı yok etmeye çalışacaklar, provokasyonlar yapacaklar. Sahada Türk, Rus ve Suriye birliklerinin iletişim halinde olmaları, diplomasi trafiğinin kesintiye uğramaksızın devam etmesini sağlarsak bu oyunu bozabiliriz. Yaşanan durum bölgenin jeopolitiğinde ve siyasi tarihinde çok dramatik bir anı temsil ediyor.

Sonraki Haber