PKK yandaşı Naki hakim karşısına çıkıyor

Terör örgütü PKK sempatizanlığıyla bilinen futbolcu Deniz Naki hakkında açılan dava, 4 Haziran’da başlıyor. Çıkar amaçlı suç örgütü kurma gerekçesiyle açılan dava için yıl sonuna kadar 39 duruşma öngörülüyor. Aachen Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülecek duruşmada Naki’nin yanı sıra üç kişi daha yargılanacak.

Naki, Türkiye Futbol Federasyonu tarafından Türk futbol liglerinden oynamaktan ömür boyu men edilmişti. Bir dönem Gençlerbirliği ile Amedspor’da oynayan Deniz Naki’nin suç dosyası oldukça kabarık. 31 yaşındaki futbolcu, PKK’nın “Bahoz çetesi” diye anılan temsilciliğini kurmakla yargılanıyor. 2017 yılında temsilciliği kurulan örgüt, Kuzey Ren Vestfalya emniyeti tarafından 2018 yılından bu yana takip ediliyordu.

Bahoz’un terör örgütü PKK ile olan bağlantısını kovuşturan emniyet güçlerinin, bağlantıyı ya da PKK’nın Bahoz’u yönettiğini ispatlayacak bir bulgu edinemedikleri ileri sürülmüştü. Ancak Deutsche Welle Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Aachen Eyalet Mahkemesi hakimi Thomas Birtel, dosyada önemli iddiaların olduğunu belirtti.

10 AYDIR TUTUKLU

Deniz Naki, adam öldürmekten de sabıkası bulunan Hüseyin Ö. ile birlikte ruhsatsız silah bulundurma, uyuşturucu ticareti yapma, insanları yalan ifadeye zorlama, adam yaralama, şantaj ve kundaklamaya azmettirme gibi iddialarla da suçlanıyor.

15 yıl hapis yattıktan sonra 2017’de şartlı tahliye edilen Hüseyin Ö., 2019 yılında Aachen’de Bahoz çetesinin yerel teşkilatını kurmakla suçlanmıştı. 2018 yılının 4 mart ve 29 haziran tarihlerinde de Köln’de iki nargile bar sahibini tehdit ederek harç almaya kalkıştığı belirlenen Hüseyin Ö.’nün, ikinci olayda ateşli silah kullandığı iddia edilmiş ancak delil yetersizliğinden beraat etmişti.

‘ROKÇU, ÇETE BENZERİ BİR YAPILANMA’

Deniz Naki ve Hüseyin Ö.’nün bağlı oldukları Bahoz çetesi de bu yöndeki eylemleriyle öne çıkıyor. “Rokçu, çete benzeri bir yapılanma” olarak nitelendirilen Bahoz hakkındaki Savcılık İddianamesinde, “çoğu Kürt kökenli Türkiye vatandaşı üyeden” oluştuğu ifade ediliyor. İddianamede Naki hakkında da bu kapsamda haraç toplama, uyuşturucu satma ve kundaklama dahil olmak üzere sekiz suçlama bulunuyor. Suçlamalardan dolayı 2020 yılının temmuz ayında Türkiye’den Almanya’ya geri dönen Naki, o günden beri tutuklu bulunuyor.

YPG’YE BAĞIŞLARA ARACILIK ETTİĞİ İDDİASI

Alman güvenlik birimlerinin saptamasına göre Bahoz çetesi, 2016’dan bu yana ağırlıklı olarak Baden-Württemberg, Hessen ve Aşağı Saksonya eyaletlerinde faaliyet yürütüyor. Emniyet açıklamalarında, “çete her ne kadar dağılmış olarak görünse de takibatın devam ettiği” belirtiliyor. Bahoz Çetesi, 5 Eylül 2017 tarihinde sosyal medya hesaplarında dağıldığını duyurmuştu. Bahoz’un terör örgütü PKK ile olan bağlantısını kovuşturan emniyet güçlerinin, bağlantıyı ya da PKK’nın Bahoz’u yönettiğini ispatlayacak bir bulgu edinemedikleri ileri sürülmüştü. Ancak Deutsche Welle Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Aachen Eyalet Mahkemesi hakimi Thomas Birtel, dosyada, Bahoz’un PKK’nın kolu YPG’ye yapılan bağışlara aracılık ettiği iddiasının da yer aldığını söyledi.

DOSYA KÖLN’DEN AACHEN’E GÖNDERİLMİŞTİ

Bahoz’un PKK ile bağlantısının hukuken tescillenmesi açısından Naki ve beraberindekiler hakkında açılan dava önemli. Sanıkların PKK ile ideolojik yakınlıkları, daha önce birçok kez kamuoyuna yansımıştı. İlk soruşturma Köln Eyalet Mahkemesi’nin Devlet Koruma Dairesi’ne ön inceleme amacıyla yollanmıştı. Ancak dosyanın siyasi olduğunun tespit edilemediği gerekçesiyle dosya Nisan ayında Aachen’e gönderildi.

Sonraki Haber