PKK'lı sanık itirafçı oldu: Örgüt zorla uyuşturucu kullandırdı
PKK terör örgütü üyeliği suçundan hapis cezası alan sanık itirafçı olup etkin pişmanlıktan yararlandı. Sanık, örgütün baskısı ile PKK'ya katıldığını, örgüt mensuplarının baskısıyla yaralı bir kişiyi tedavi ettiğini ve örgütün kendisine uyuşturucu madde kullandırttığını söyledi.
Diyarbakır Emniyet Müdürlüğünün ihbar hattına e-posta yolu ile, “ ... diye birisi var sürekli Irak'a gidip geliyor... PKK adına çalışır, Kandil ile görüşür, Kuzey Irak'taki PKK’lılar ile çalışıyor, sürekli onlara bilgi ve malzeme taşıyor, yakın zamanda Türkiye’ye gelmiştir, tekrar kaçmadan yakalayın bunu çok tehlikeli biridir, başkalarının canı yanmasın” şeklinde ihbar yapıldı. İhbarda adı geçen E.Ü. 22 Ocak 2020'de Diyarbakır'da yakalandı. E.Ü, TEM Şube Müdürlüğünde alınan ifadesinde etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak istedi. PKK/KCK'da silahlı ve ideolojik eğitim aldığını, örgütün sözde görevlendirdiği bölgelerde faaliyet yürüttüğünü belirtti. E.Ü. ayrıca örgüt içerisinde yer alan militanları teşhis ve tespit etti. E.Ü, Diyarbakır'da ele geçen dijital materyallerde yer alan görüntülerde elinde uzun namlulu silah bulunan kişinin de kendisi olduğunu kabul etti.
'PKK’LILARIN BASKISIYLA ÖRGÜTE KATILDIM'
E.Ü. kovuşturma aşamasındaki ifadesinde, daha önce verdiği ifadelerin doğru olduğunu, etkin pişmanlıktan yararlanmak istediğini belirtip, “Örgüte 2014 yılı kasım ayında katılmıştım. Serhat kod adını kullanıyordum. Fizyoterapistim. Türkiye'ye yönelik hiçbir eyleme, taşlı, sopalı, silahlı hiçbir eyleme karışmadım. PKK'ya katılmam kendi özgür irademle olmadı, PKK'lıların yaptığı baskı neticesinde oldu.” dedi.
'PSİKOLOJİK TEDAVİ GÖRDÜM'
“PKK'lılar bana Riscon adında uyuşturucu bir ilaç veriyorlardı.” diyen E.Ü. “PKK'lılar ile tartıştıktan sonra 1 ay kadar bana bu ilacı kullandırttılar. Bu ilacın etkilerinden ve PKK'lıların bana yaptığı psikolojik baskıdan dolayı psikolojik ve psikiyatrik tedavi görmeye başladım. Bu kapsamda ilaçlar kullanıyordum, halen cezaevinde de bu ilaçları kullanmaya devam ediyorum.” şeklinde konuştu.
SAĞLIK ALANINDA GÖREVLENDİRİLDİ
E.Ü. dört teröristin kendisini bir araziye götürdüğünü, kendisine yaralı birisini tedavi etmesi gerektiğini söylediklerini belirterek şu ifadeleri kullandı: “Kandil'de ideolojik eğitim verdiler, bu eğitim 40 günlüktü. Bu 40 günün içerisinde silahı teorik olarak anlattılar, silahı eğitimden çıktıktan sonra verdiler. Beni sağlık alanına atadılar, ne yapacağımı bilmiyordum, beklemedeydim.”
ÜST SINIRDAN CEZA İNDİRİMİ
Yerel mahkeme, 8 Eylül 2020 tarihli kararı ile sanığa silahlı terör örgütüne üye olma suçundan 4 yıl hapis cezası verdi. Karara karşı yapılan istinaf başvurusunda Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 18. Ceza Dairesi; sanık avukatının istinaf başvurusunu esastan reddedince dosya temyize gitti. Temyiz incelemesini yapan Yargıtay 3. Ceza Dairesi, sanığın etkin pişmanlık şartlarını taşıdığını belirtti. Daire sanık hakkında üst sınırdan ceza indirimi yapılması gerektiği görüşünü savunup Bölge Adliye Mahkemesi kararını bozdu.
KARARIN GEREKÇESİ
Yargıtay kararında şunlar yer aldı: “Silahlı terör örgütüne üye olduğu ve etkin pişmanlık şartlarını taşıdığı kabul edilen sanığın incelenen dosya kapsamı ve delillere göre, kovuşturma aşamalarında örgütte kaldığı süre ve konum itibarıyla, örgütün yapısı, örgütsel faaliyetleri ve örgüt mensupları ile ilgili verdikleri bilgilerin faydalılık derecesi ve etkin pişmanlıkta bulunduğu aşama gözetilerek, verilen cezada üçte birden dörtte üçe kadar indirim öngören 5237 sayılı Kanun'un 221'inci maddesinin dördüncü fıkrasının ikinci cümlesi gereğince adalet ve hakkaniyete uygun, üst hadden indirim yapılması gerekirken fazla cezaya hükmedilmesi nedeniyle sanık hakkında kurulan hükümde hukuka aykırılık bulunmuştur.”