Plan netleşti: ABD 12 bin askerini geri çekiyor

Washinton, Almanya’dan asker çekme planlarını netleştirdi. Pentagon, Almanya'da bulunan yaklaşık 12 bin askerini geri çekeceklerini duyurdu. Bunlardan 6 bin 400'ü ABD'ye geri dönecek, 5 bin 400'ü ise Avrupa içindeki farklı üslerde konuşlandırılacak

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Almanya'da konuşlu bulunan 11 bin 900 askerin ülkeden ayrılmasına karar verildiğini açıkladı.

Yetkililerin verdiği bilgiye göre, ilk aşamada askerlerden 6 bin 400'ü ABD'ye geri dönecek, 5 bin 600 asker ise ‘Rusya ile gerginlik kaynaklı güvenlik sorunu’ gerekçe gösterilerek İtalya ve Belçika gibi Avrupa içindeki farklı üslerde konuşlandırılacak.

Savunma Bakanı Mark Esper, “11 bin 900 askerden yaklaşık 5 bin 600'ü NATO ülkelerinde yeniden konuşlandırılacak" dedi.

KONGRE PLANI DURDURABİLİR

Askerlerin çekilmesinin aylar sürebileceği belirtilirken, ABD Kongresi'nden bu planı durduracak ya da uzatacak bir hamle gelebileceği de ifade ediliyor. Ayrıca ABD Başkanı Donald Trump'ın kasım ayındaki seçimlerde yeniden koltuğa gelememesi halinde planın tamamen rafa kalkabileceği de konuşuluyor.

CUMHURİYETÇİLER KARŞI

Donald Trump daha önce Almanya'da bulunan askerlerin sayısını 35 binden 25 bine düşürme talimatı vermişti. Trump, bu kararına Almanya'nın NATO aidatını geciktirmesini gerekçe olarak göstermişti. Trump'ın bu planına hem Almanya hem de NATO çekinceyle yaklaşırken, kendi partisi Cumhuriyetçiler'den de tepki geliyor. Cumhuriyetçi Kongre üyeleri ABD'nin Almanya'daki askeri varlığının azaltılmasının ABD'nin güvenliği açısından doğru olmadığını savunuyor.

TARTIŞMA ESKİ

ABD’nin Almanya’daki askerlerini geri çekmesi son yıllarda devamlı diplomatik tartışma konusu oldu. Özellikle Trump döneminde Berlin’e büyükelçi olarak atanan Grenell Almanya’ya NATO katkısını artırması için çağrıda bulunmuş, aksi takdirde askerleri çekmekle tehdit etmişti. Bu eleştirilerle geri çekilme planı aslında 2019 yılından beri vardı. Alman hükümet kanadı ise ABD ile ilişkilerde son yıllarda oluşan mesafeye rağmen bu duruma tepkiyle yaklaşıyor. Son olarak Dışişleri Bakanı Heiko Maas Bild gazetesine verdiği demeçte ikili ilişkilere ve ortak çıkarlara dikkat çekmişti. Yine aynı şekilde Federal Parlamentodaki Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Norbert Röttgen de geri çekilme planı için nesnel bir gerekçe göremediğini ve planı üzücü bulduğunu ifade ederek eleştirmişti. Alman Ordusunun önceki Genelkurmay Başkanlarından Harald Kujat ise RND ajansına verdiği demeçte ABD’nin öncelikle kendi çıkarları için Almanya’da bulunduğu, bu yüzden de tamamen bir geri çekilme beklemediğini belirtmişti.

Sonraki Haber