Poleo, 20 Kasım 2003 saldırısını andı

Birleşik Krallık İstanbul Başkonsolosu yayınladığı mesajda, 19 sene önce,  20 Kasım 2003'de İstanbul'da HSBC ve Birleşik Krallık Başkonsolosluğuna saldırı sonucu hayatını kaybeden çalışma arkadaşlarını ve diğer vatandaşları andı ve "teröre karşı birlik" mesajı verdi.

Biz de Birleşik Krallık İstanbul Başkonsolosu Kenan Poleo'nun bu duyarlı mesajını takdir ediyoruz ve İngiltere'den terör ile mücadelede daha çok işbirliği talep ediyoruz. Saldırılarda çok sayıda vatandaşımızı kaybettik ve yüzlerce yaralı verdik. İngiltere'nin İstanbul başkonsolosu Roger Short'da bu saldırılarda hayatını kaybetti.

Dünyanın bir numaralı bilgi kaynağı haline gelmiş olan Wikipedia sitesinde bu saldırıyı El-Kaide'nin yaptığı belirtilmiş. Yazının sonunda da ilave etmiş: "ama 2010’daki soruşturmalar Türk Ordusu'nun en tepesindeki isimleri suçladı" ve kahraman komutanlarımız Çetin Doğan, Özden Örnek ve İbrahim Fırtına'nın isimleri geçirilmiş. Kumpaslarda hedef alınan komutanlar Wikipedia'da da hedef alınmış. Türkiye'de olan biten terör faaliyetlerini bunca delile rağmen hala dünyaya doğru düzgün anlatamadığımızın güzel bir örneği.

Haydi 2003'e bir göz atalım, bir google gazeteciliği yapalım ve kasım ayındaki saldırıları dönem içinde bir çerçeveye koyup anlamlandırmaya çalışalım.

2003 yılına girdiğimizde Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan (maalesef) Abdullah Gül. Mart ayında Gül istifa edecek ve Recep Tayyip Erdoğan başbakan olacak. Ecevit iktidarı çeşitli kumpaslar ile itibarsızlaştırılmış ve 2002 sonunda AK Parti iktidara ABD'nin açtığı yoldan taşınmış durumda. İçişleri Bakanı maalesef Abdülkadir Aksu. Genelkurmay Başkanı maalesef Hilmi Özkök. Bu kadar "maalesef" kişi siyaset sahnesinde en üst mevkilerde olunca, 2003 yılı da "maalesef" bir yıl oldu.

ABD'nin 2003 gündeminde Irak işgali var ve senaryoda Türkiye'nin oynayacağı rol de çoktan yazılmış durumda.

Ocak: Aselsan intiharı (cinayeti). THY uçağının Diyarbakır'da şüpheli şekilde düşüşü. Malatya'da 2 fantom uçağımızın çarpışarak düşmesi. Kurtlar vadisi dizisinin yayına başlaması ve güncel siyasi olaylar ile paralel senaryo gelişimi.

Şubat: ABD askerinin Irak işgalinde Türk sahası kullanma izni burun farkı ile TBMM'de reddedildi. CHP, Önder Sav'ın güçlü muhalefeti ile tezkereye geçit vermedi. (Daha sonra Amerikan gemilerine düşman gemisi ifadesi kullanan Önder Sav ve Baykal ekibi kaset kumpası ile tasfiye edilecek ve neo-CHP sahneye sürülecek)

Mart: ABD Irak saldırılarına başlar. ABD Dışişleri Bakanı Powell Türkiye'ye gelir, Cumhurbaşkanı, başbakan ve dışişleri bakanı ile görüşür. Dışişleri Bakanı Gül ile Powell arasında yapılan 2 sayfa 9 maddelik gizli anlaşmayı Aydınlık gazetesi haber yapar. Bu anlaşmaya göre Irak'ta kurulacak Kürdistan Devletini Türkiye tanıyacak, PKK operasyonları ABD iznine bağlanacak, Denktaş tasfiye edilecek vs.

Afganistan'dan gelen İspanyol askerlerini taşıyan Ukraynalı şirketin uçağı Trabzon havalimanına iniş sırasında düşer. (Tekrar araştırılması gereken, şüpheler ile dolu bir başka kaza)

Nisan: Diyarbakır'da yeni Protestan kilisesi açılışı. Isparta'da Cougar helikopterimizin şüpheli kazası.

Mayıs: Çakıcı tutuklanacağını öğrenir ve yurt dışına kaçar. Abdullah Çatlı'nın ortağı Efraim Barut Susurluk vari bir trafik kazasında ölür.

Haziran: Boeing ile anlaşma imzalanır. 1,6 milyar dolara 4 AWACS sipariş edilir. Uçaklar en geç 2008 de teslim edilecektir. (6 sene gecikme ile teknoloji müzelik olunca 2014’te ilk uçak teslim edilir)

Temmuz: Süleymaniye'de 11 Türk askeri, Amerikan askerleri ve peşmergelerce başlarına çuval geçirilerek 60 saat boyunca alıkonulurlar, sorgu altına alınırlar. Türk askerlerinin laptopuna el konur ve bir kripto cihazı kullandıkları ortaya çıkar. Bu kriptoyu TÜBİTAK’ta geliştiren Ercan Kuroğlu 2004'te şüpheli bir kazada hayatını kaybeder.

Eylül: Denizli Valisi Recep Yazıcıoğlu şüpheli bir trafik kazası sonrasında hastanede vefat eder.  İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, İsrail'i ziyaret eder. (Bir içişleri bakanı neden yabancı bir ülkeyi ziyaret eder ?)

Kasım: İstanbul'da bomba yüklü araçlar iki ayrı yerdeki iki sinagoga saldırı yapar. 28 vatandaşımız hayatını kaybeder. Birkaç gün sonra, 20 Kasım'da ise benzer şekilde iki bomba yüklü araç Levent HSBC Genel Müdürlüğü ve Beyoğlu'ndaki Birleşik Krallık Konsolosluklarına saldırı yaparlar. Çok sayıda vatandaşımız hayatını kaybeder ve yaralanır.

Soros destekli Gül devrimi ile Gürcistan'da Şevardnadze indirilir, Amerikancı Saakaşvili iktidara getirilir.

Aralık: Kırk beş ile yeni emniyet müdürü görevlendirmesi yapılır. Hemen hepsi daha sonra FETÖ ilintili çıkacaktır. Ergenekon kumpası için hazırlanmış belgeler oynanan tiyatro oyunu ile terörle mücadele ekiplerince fırında ele geçer. Yılın kapanışını da Abdülkadir Aksu'nun daveti ile Türkiye'yi ziyaret eden İsrail kamu güvenliği bakanı yapar ve müjdeyi verir: "Kara günler bitti. Türkiye ve İsrail, çok önemli güvenlik işbirliği mutabakatı imzaladık." (2003'ten sonra olanlara bakıyoruz da, acaba imzalamasaydık ne olurdu halimiz?)

Bugün geriye doğru baktığımızda "Keşke o dönem Süleyman Soylu gibi bir içişleri bakanımız olsaydı" demeyen var mıdır acaba? Elbette 2003'deki tüm bu şüpheli olayların dosyalarının bugünkü bilgiler ışığında tekrar incelenmesi gerekir. Hem tarihi doğru yazmak, hem ilerisi için ders almak için bu önemlidir. Ayrıca, hayatını kaybeden ve yaralanan vatandaşlarımız ve yaşlı ailelerine karşı bu bir görevdir.

Sonraki Haber