Polonez direnişine bürokrasi molası
13 gün önce yola çıktılar, her türlü barikata göğüslerinde yazan ‘Anayasal haklarımızı istiyoruz!’ sloganıyla direndiler. Polonez işçileri daha Kocaeli’nden çıkmadan Ankara harekete geçmek zorunda kaldı. Bakanlık birkaç gün içinde çözüm sözü verdi
Yabancı sermayeli Polonez fabrikasında çalışırken Tekgıda-İş Sendikası’na üye olduktan sonra işten çıkarılan 146 Polonez işçisinin Ankara Yürüyüşü Gebze’ye varmışken başkentten umut veren bir haber geldi. İşçiler, müzakere sürecinin başlamasıyla yürüyüşe ara verdiklerini duyurdu, ardından da Birleşik Metal İşçileri Sendikası’nın Grid Solutions grevine dayanışma ziyareti yaptı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, Tekgıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel ve Cumhurbaşkanlığından bir yetkili ile önceki akşam Anlara’da bir görüşme yapıldı. Sorunun, birkaç gün içinde işçilerin istediği şekilde çözüleceğinin sözü verildiği aktarıldı. İşçiler, Ankara yürüyüşüne birkaç gün ara verdi. Çatalca Adalet Sarayı önündeki direniş alanlarına döndüler. Müzakere sürecine girilmesiyle açlık grevi de sona erdi.
GEBZE MEYDANI’NDA AÇIKLAMA
Önceki geceyi geldikleri Gebze Kent Meydanı’nda geçiren işçiler, dün sabah bir açıklama yaptı. İşçiler adına konuşan Tekgıda-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Yunus Durdu, sözlerine 6 Aralık’ta Çatalca’da kurulu fabrika önünden Çatalca Adliyesi önüne geldiklerini anlatarak başladı.
Durdu, her türlü engellemeye rağmen önce Kartal Adliyesi ardından da Gebze Adalet Sarayı önlerinde yaptıkları açıklamaları hatırlattı.
Yaptıkları açıklamalarda “Anayasal Hak Yürüyüşü” kapsamında Ankara’ya kadar gitmek için kararlılıklarını kamuoyuna ilan ettiklerini vurgulayan Durdu, önceki akşam Ankara’da yapılan görüşmelerin ardından yürüyüşlerine birkaç gün ara verdiklerini belirtti ve ekledi:
“Aynı inanç ve kararlılıkla direnişimizi Çatalca Adliyesi'nin önündeki direniş alanımızda sürdüreceğiz.”
CUMHURBAŞKANLIĞI DEVREDE
Ankara’daki görüşmeyi aktaran Durdu, Cumhurbaşkanlığı yetkililerinin de devreye girdiğini duyurdu ve “Çalışma Bakanımız Vedat Işıkhan, Polonez işçilerinin bu sorununun birkaç gün içinde çözüleceğini sendikamıza ve konfederasyonumuza söyledi. Biz Polonez işçileri olarak, Gebze Meydanı'ndan devam edeceğimiz Ankara yürüyüşümüzü üç günlüğüne ertelemiş bulunmaktayız.” dedi.
‘AYNI İNANÇLA DEVAM EDİYORUZ’
Görüşmelerin sürdüğünü aktaran Durdu, “En kısa zamanda bu sorunun çözümünü ve Polonez işçilerinin anayasal haklarını istiyoruz. İşbaşı yapmak istiyoruz. Sendikal haklarımızı istiyoruz. Buradaki işçi arkadaşlarımızın bütün haklarının verilmesini istiyoruz. Bu konuda kararlılığımız da inancımız da devam ediyor. Söylediğimiz hiçbir şeyden geri adım atmayacağız. İlk gün ne dediysek bugün de aynı noktadayız.” dedi.
‘ZAFERİ HEP BİRLİKTE KUTLAYACAĞIZ’
Durdu, şöyle devam etti:
“Keşke bu kadar sorun yaşanmasaydı, bu kadar çile ve acı çekilmeseydi ama her şeyi kenara bırakıyoruz. Biz buradan konunun çözümü noktasında başta Sayın Çalışma Bakanımız Vedat Işıkhan'a ve Konfederasyon Başkanımız Sayın Ergün Atalay’a, Sendikamızın Genel Başkanı Mustafa Türkel ve Yönetim Kuruluna, İstanbul Valimize, Çatalca Kaymakamımıza ayrı ayrı teşekkür ediyoruz.
"İnşallah önümüzdeki birkaç gün içinde Polonez işçilerinin zaferini hep birlikte kutlayacağız. Hep birlikte işçi sınıfının geleceği için, kimsesizlere, işsizlere, sendikasızlara, emeklilere, asgari ücretliye umut olmak için çalışıyoruz. Polonez mücadelesi başarıya ulaşmış olsa da yeni Polonez fabrikalarındaki kimsesiz işçileri, örgütlenmeyi bekleyen işçilerimizi örgütlemek için aynı inanç ve kararlılıkla devam edeceğiz.”
GREV YASAKLARINA KARŞI DAYANIŞMA ZİYARETİ
Polonez işçileri açıklamanın ardından Birleşik Metal İşçileri Sendikası’nın Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yasaklansa da fiili olarak süren Grid Solutions grevine desteğe gitti. Metal işçileri, Polonez işçilerini coşkulu sloganlarla karşıladı. Çaylar içildi, sohbetler edildi, dayanışma mesajları verildi.
Burada konuşan Birleşik Metal İş Gebze Şube Başkanı Selçuk Çiftçi, Polonez’de, Grid Solutions’da ve Türkiye’nin dört bir yanında işçilerin yabancı sermayeli işverenlerle sorun yaşadığını vurguladı. “Bu ülkede bir şeylerin mış gibi olmasından bıktık.” diyen Çiftçi, şöyle devam etti:
“Bizim yasalarımızda işçiler, sendikal haklar, hukuk varmış gibi yapılmasından bıktık. Toplu iş sözleşmesinin aylarca prosedürlere takılmasından, bunu geçip hayatta kalırsak grev hakkımız varmış gibi yapılmasından bıktık. Bu ülkeye adalet ve kalkınmayı getirecek iktidara, bunu sağlayacak muhalefete ihtiyacımız var. Bunu yapamıyorsak da işçiler olarak birleşmeye ihtiyacımız var.”
Çiftçi sözlerini şöyle sürdürdü:
“Siz Çatalca’dasınız biz Gebze’de ama sizi konuşmadığımız tek bir gün yok. Bu grevlere umut olan bir pratik sergiliyorsunuz. Sizden rica ediyorum ve hatta yalvarıyorum: Lütfen bu onurlu mücadelenizi zafere ulaşana dek bırakmayın… Bu yıl bitmeden hem siz hem Grid Solutions işçileri ve Türkiye işçi sınıfı kazacak göreceksiniz.”
2025 EMEĞİN YILI OLACAK
Çiftçi’nin ardından söz alan Tekgıda-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Yunus Durdu da metal işçilerinin grev yasaklarına karşı verdiği mücadeleyi selamladı ve “2025 Türkiye işçi sınıfının yılı olacak, buna inanıyorum. Biz bu fabrikaların önünde, soğukta ayazda keyfimizden oturmuyoruz. Haklarımıza saygı duyulmasını istiyoruz.” dedi.