Polonez sertifikaları kötüye mi kullandı?

İşten çıkarılan işçiler, işverenden sertifikalarını aylar sonra alabildi. İşçiler 'Sertifikaların kötü niyetli kullanılıp kullanılmadığını bilmiyoruz.' dedi

İstanbul Çatalca’da kurulu Ürdün sermayeli sucuk fabrikaPolonez’de sendikaya üye oldukları için işten çıkarılan 146 işçinin mücadelesi 3 aya dayandı. Bu süreçte fabrikanın ürünleri için boykot kampanyası başlatıldı. Polonez ürünlerine boykot desteği büyürken, işçiler de işverenin işten çıkarırken teslim etmesi gereken ustalık, kalfalık, hijyen yeterliliğini ifade eden sertifikaları aylar sonra ikna ederek alabildi. İşten çıkarılan işçilerden Engin Gürbüz, “Bu sertifikaların kötü niyetli kullanılıp kullanılmadığını bilmiyoruz.” dedi.

ÖDÜL VERDİĞİ İŞÇİYİ İZİNDEYKEN İŞTEN ATTI

Polonez işvereni, işçilerin yıllardır fabrikaya verdiği emeklerle büyümüş. İşten çıkarılan işçiler arasında 10 ile 20 yıl arasında değişen kıdemlere sahip işçiler bulunuyor. Engin Gürbüz de onlardan biri. 17 yıl fabrikaya emek vermiş; örgütlenmenin öncülerinden.

Fakat vardiya amirliği yaparken memleketine hasta ziyaretine gitmek için çıktığı yıllık izni sırasında bir gün evine gelen posta ile işten çıkarıldığını öğrendi. Gürbüz, ile Çatalca’daki fabrikanın önündeki direniş alanında konuştuk. Sertifikalarını almanın heyecanı içindeydi. Üstelik bu belgeler arasında bir de Polonez işvereninin Gürbüz’e verdiği ödül de vardı. Gürbüz, şunları anlattı:

‘KÖTÜ NİYETLİ KULLANILIP KULLANILMADIĞINI BİLMİYORUZ’

“Bu sertifikaların işten çıkarıldığımızda bize teslim edilmesi gerekiyordu. Sertifikalarımızı talep ettik ve zorla ikna ederek alabildik. Önce sertifikalarımızın merkezde olduğu söylendi; tamamı da gelmedi; bir kısım arkadaşımız sertifikalarını alabildi. Bu sertifikaların kötü niyetli kullanılıp kullanılmadığını bilmiyoruz. Neredeyse 3 ay önce işten çıkarıldık ve bu sürede sertifikalarımız bize teslim edilmedi. 146 arkadaşımızla işten çıkarıldık. Öncü arkadaşlarımızın önemli bir kısmı bu belgelere sahip.

“Elimdeki kalfalık belgesine sahip olabilmesi için bir işçinin yaklaşık 10 yıl çalışması lazım. Yaklaşık iki aylık bir eğitim görüp, sözlü ve yazılı sınavlardan geçerek bu belgeyi aldık. Diğeri ise 8 saatlik hijyen eğitimi. Bunda da sınavlardan geçmeniz gerekiyor. Diğeri ise tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde elle taşıma belgesi. 40 saatlik bir eğitimle alabiliyoruz.

‘FABRİKA AÇMAK İSTESENİZ ELEMAN ARAMAZSINIZ’

“Biz küçülmeye gidildiği bahanesiyle işten çıkarılan öncü personellerdeniz ve hemen hemen hepimizde bu belgeler vardı. Vardiya sorumlusu, kasap sorumlusu, ustalar olarak işten çıkarıldık ve buradayız. Bugün bir sucuk fabrikası açmak isterseniz, buradaki 140 işçiyle hiçbir personel aramadan fabrikanızı açabilirsiniz.”
Gürbüz, sözlerini gülümseyerek yaptığı espiriyle bitirdi:

“Fabrika açmak isteyen varsa sendikalı olarak bizi işe alabilir.”

NE OLMUŞTU?

Polonez işvereni Türk kanunlarını çiğneyerek sendikaya üye olan işçileri işten çıkardı. İşverenin sendika düşmanını tutumunu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı denetimleri de tescilledi. İşverene idari para cezası verildi; suç duyurusunda bulunuldu.

İşçiler sendikalı çalışmak için verdikleri mücadeleyi gerek fabrika önünde gerek Kaymakamlık önünde gerekse eylem alanlarında sürdürüyor; Çalışma Bakanlığından da mağduriyetlerinin giderilmesi için hızla adım atmasını bekliyor.

Bununla beraber işveren 146 işçiyi işe alana dek Polonez ürünlerini boykot etme çağrısı yapıldı. Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in açıklamasıyla başlayan boykota, demokratik kitle örgütleri; gazeteciler; vatandaşlar yoğun destek gösteriyor.

Sonraki Haber