Polonya'da kutlanan Islak Pazartesi nedir?

Polonya festivalleri arasında olan Paskalya Bayramı'ndan sonra kutlanan Islak Pazartesi nedir?

Paskalya Bayramı'ndan sonra yapılan Islak Pazartesi Polonya'da düzenlenen bir festivaldir.

Islak Pazartesi nedir?

Islak Pazartesi, diğer ismiyle Paskalya Pazartesisi, Batı ve Doğu Hristiyanlıklarında Paskalya Pazarı'ndan sonraki gündür. Paskalya Devresi'nin ikinci günü olup bazı ülkelerde resmi tatil statüsündedir.

Islak Pazartesi, Polonya'da her yıl "Paskalya Pazartesi" günü insanların üzerlerine su döküldüğü yerde gerçekleşir. Geleneksel olarak erkekler Pazartesi günü kızları ıslatır ve Salı intikam zamanıdır, kızlar erkekleri ıslatır. Islak Pazartesi günü Polonya'da erken kalkmazsanız üzerinize su dökülerek uyandırılırsınız. Islak Pazartesi ülkenin her yerinde aile evlerinde, üniversitelerde ve apartman dairelerinde kutlanır.

Islak Pazartesi hikayesi nedir?

Polonya festivali olan Islak Pazartesi birkaç yüzyıl öncesine dayanıyor. Erkekler, "Islak Pazartesi" günü gizlice kızların odalarına girer ve onlar daha yataktayken üzerlerine kovalarla su atardı.

Bundan sonra erkekler kızlara kedi söğütü bitkileriyle vururlardı. Bazı Polonya bölgelerinde erkekler “Dyngus, dyngus, po dwa jaja; nie chcę chleba tylko jaja” yani, “Ekmek istemiyorum, sadece yumurta istiyorum” diyorlar. Ayrıca en çok ıslanan kızın sonraki evlenecek aday olduğu söyleniyor.

Islak Pazartesi gününden kareler:

Sonraki Haber