Popülist değil samimi destek

Celtic taraftarlarının Filistin'e desteği büyük takdir topladı. Celtic ve taraftarlarının bu davranışları popülist olmaktan ziyade, yürekten bir ideolik duruşun net bir örneği

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde Celtic-Atletico Madrid maçı bir futbol karşılaşmasından daha çok, dünyaya insanlık mesajı verdi. Mücadele 2-2 sona ererken Celtic taraftarlarının Filistin'e halkına verdikleri tarihi dayanışma büyük bir takdir topladı. Celtic yönetimi maçtan önce İsrail-Filistin içerikli pankartları ve bayrakları maça sokmayacağını dileyen futbolcuların ise siyah bantla destek verebileceğini söyledi. Ancak Green Brigade (Yeşil Tugay) isimli taraftar grubu, binlerce bayrağın stadyum dışında dağıtma kararı aldı. Tüm futbolcular maça siyah bantla çıkarken, taraftarlar ise stadı Filistin bayraklarıyla donattı.

CEZALAR YILDIRMADI

19. yüzyılda kurulan Celtic, kuruluş ilkeleri arasında yoksullara yardım ve sosyal adalet ile eşitlik üzerine kurulmuş bir kulüp kültürü var. Celtic taraftarı, daha önce de birçok kez Filistin halkına sahip çıktı. 2016 yılında UEFA Şampiyonlar Ligi play-off turunda oynanan Hapoel Beer-Sheva maçında Celtic Park tribünlerinde İsrail karşıtı tezahürat yapıldı. UEFA, külübe 9 bin sterlin ceza vermişti. Green Brigade grubu bu ceza sonrası başlattığı kampanya ile 130 bin sterlin topladı. Kampanyaya destek verenler arasında, Batı Şeria'daki Ed-Dehişa Mülteci Kampı'nda harçlıklarını bağışlayan yüzlerce Filistinli çocuk da yer aldı. Bu para Filistin’deki insani yardım kampanyalarına bağışlandı.

TEK DESTEK FİLİSTİN'E DEĞİL

Celtic taraftarlarının tek desteği ise Filistin'e değil. İngiliz yönetimi altındaki Kuzey İrlanda'ya, Afganistan'a, Irak'a, Yahudi Soykırımına ilişkin de çok sayıda eylemler düzenlediler. Açtıkları pankartlar yüzünden Celtic kulübü milyonlarca sterlin ceza ödemek zorunda kalsa da taraftarlar bu duruşlarından hiçbir zaman taviz vermediler. 60 bin kişilik Celtic Park stadyumu ise İskoçya'daki İrlanda göçmenlerinin en sembolik mabedi.


HALK TARAFINDAN KURULDU

İrlanda'da sadece tarladaki değil ambarlardaki tüm patateslere etki eden ve yaklaşık 5 yıl süren kıtlık, Celtic Kulübünün kurulmasının başlangıç noktası oldu. Tarihe "Büyük İrlanda Patates Kıtlığı" olarak adını yazdıran bu hadise sonucu, bölgeden büyük göçler yaşandı. Bir grup İrlandalı, hayatta kalmak adına İskoçya'ya göç etti. Katolik ağırlıklı bu topluluk, Katolik rahiplerin de katkısıyla İskoçya'nın doğusuna yerleşti.
Yeniden düzen kuran ve yaşama adapte olmaya çalışan halk, futbola kayıtsız kalamadı. Rahipler ve halk, ortaklaşa olarak Katoliklerin takımı olarak nitelendirilen bir futbol takımı kurdu. Takımın tabanı yoksul halk ve kilise eşrafından oluştu. 6 Kasım 1887'de kurulan bu takıma, Keltlerden dolayı Celtic adı verildi.

Sonraki Haber