Portakal ve mandalinada üretim düştü! Üretici: Pazarı kaybettik

Akdeniz meyvesi narenciyede hasat sürüyor. Mandalina ve portakal geçen yıl dalında kaldı, bu yıl ağaçlar meyve vermedi. Üretim düştü. Antalya, Adana ve Hatay’da bahçelerdeki durumu konuştuk.

C vitamini deposu olan kış meyvelerimizden portakal ve mandalina, pazar tezgâhlarında yerini almaya başladı. Hasat, Akdeniz’in kıyı kesimlerinde sürüyor. Önceki yıl ürün fazlalığı nedeniyle dalında kalan mandalina ve portakalda bu yıl üretici rekolte düşüşü bekliyor. Fiyatlar ise marketlerde 30-40 lira arasında değişiyor. Bahçelerde ise şehre göre değişiyor…

Antalya’nın Finike ve Kumluca ilçelerindeki portakal hasadıyla ilgili bilgi veren Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökçe, “İklimsel koşullar nedeniyle rekoltede geçen yıla göre yarı yarıya düşüş var. Yüzde 40 ürün kaybı bekliyoruz. Kumluca’da 15 bin dönümde dikili ama Finike’yle birlikte 70-80 bin dönümü buluyor.” dedi.

İhraç ürünü olan Finike portakalının tat, aroma ve vitamin bakımından eşi benzeri olmadığını belirten Kökçe, “ABD’nin Washington bölgesinde bu tat var diyorlar ama ben tatmadım bilmiyorum. Ama Finike portakalı Washington’a taş çıkartır.” diye konuştu.

FİYATLAR 7-8 LİRA ARASINDA

Kökçe, Antalya’daki fiyatlarla ilgili de şu bilgileri verdi:

“Portakal geçen seneye göre çok para değil. Geçen yıl 4-5 liraydı bu sene de 7-8 liraya gidiyor. 10 liraya veren bir bahçe görmedim. Limon yine burada dalında kaldı. Pazarda 30 lira olan limon bizde 4 lira, alan yok. Fiyatlar bize yansımıyor. Bizi kurtaracak bir rakam yok. Cazibeli sulamadan sulasak dönümü 2 bin 500 liradan suluyoruz zaten. Elektrik, maliyeti çok artıyor.”

Dünyada ve Türkiye’de Finike portakalının önemli ve kıymetli olduğunu ifade eden Kökçe, ihracatta azalma yaşandığını da belirtti. Kökçe, şöyle konuştu: “Finike portakalı ihraç ürünü ama pazarı kaybettik. 2019-2021-2022 yıllarında ihracatı kapattık. 3 yıl önceye göre örneğin 100 ton ihraç ediyorsak bu yıl 30 ton ancak edebiliyoruz. Finike portakalında ihracat yüzde 70 düştü.”

SICAK HAVA ÜRÜNÜ ETKİLEDİ

Türkiye’nin narenciye ihtiyacının 3’te 1’ini karşılayan Adana’da da portakal hasadı sürüyor. Sıcak hava nedeniyle 149 bin dönüm alanda ekilen portakaldan 371 bin ton rekolte bekleniyor. Geçen yıl dönüm başına 5 ton verim alınan portakaldan bu sene 2-3 ton verim alınıyor. Portakalın bahçede kilogram fiyatı ise 15-18 lira arasında satılıyor.

Adana Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Akın Doğan, “Portakalı başta Rusya olmak üzere, Ukrayna, Azerbaycan, Türkmenistan, Irak ve Avrupa ülkelerine gönderiyoruz. Bu sene verim düşük, fiyatlar yüksek. Geçen yıla oranla yüzde 50 verim düşüklüğü var. Portakal, 15-18 liradan şuanda alıcı buluyor ama maliyeti ancak kurtarıyor.” dedi.

Mehmet Akın Doğan

‘GEÇEN YILA GÖRE FİYAT İYİ’

Hatay Samandağ Ziraat Odası Başkanı Selim Kamacı ise bölgede mandalina hasadının başladığını bildirdi. Rekoltenin Hatay’da da düştüğü bilgisini veren Kamacı, “Geçen seneye göre fiyatlar iyi. Geçen sene ürün ağaçta kaldı, bu yıl ürün az geldi. Dekar başına 6-7 ton alınan yerde yarı yarıya düşüş var. Bahçede mandalina 12-15 lira arasında.” diye konuştu.

Selim Kamacı

KUMLUCA SERALARI YAĞMUR BEKLİYOR

Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökçe, bölgede büyük su sıkıntısı yaşandığını, çiftçinin şu anda en büyük ihtiyacının su olduğunu belirtti. Kökçe, “Barajlarımızda su bitti. Haftalık 2-3 gün su veriyorlar. Sıkıntı üst seviyede. Kuyulardan kendi imkânlarımızla alıyoruz. Normalde eylül, ekim ayı yağışlı geçerdi. Kasım’ın ortasında hiç yağış yok. Her şeyden vazgeçtik, su bekliyoruz. Sahil bandında tuzlu su geliyor toprağa. Tuzlu su kök yakıyor. Tuz giderici ürünleri kullanıyoruz. Devlet büyüklerimizden talebimiz kapalı sulama sistemine geçilmesi. ” diye konuştu.

Hidayet Gökçe

DOMATES AZALDI

Kökçe, şu anda seralarda ağırlıklı olarak domates olduğunu ancak üretimde azalma yaşandığı bilgisini de verdi. Hidayet Kökçe, “Geçen yıl 32 bin dönümde domates dikiliydi, bu yıl ortalama 25 bin dönüm domates var. Güzlük üretimde düşüş var. Fide fiyatları nedeniyle çiftçi dikimi bıraktı. Tek ekim istifine geçtiler. Fide maliyeti çok yüksek. Köklendirecek gübreleme sistemi de işçi maliyeti de yüksek olduğundan domates üretiminde düşüş yaşanıyor.” dedi.

Sonraki Haber