Powell piyasaları sallandı TL koruma ile sabit kaldı

FED'den gelen açıklamalar dünya piyasalarını salladı. Büyük bir deprem felaketi yaşayan ve dış finansman ihtiyacı gündeme gelen Türkiye'de ise alınan tedbirler sayesinde dolar kurunda sınırlı etki görüldü

Amerikan Merkez Bankası FED Başkanı Jerome Powell'ın faiz mesajları piyasaları salladı. Amerikan borsaları salı gününü düşüşle kapattı. Açıklamaların etkisi dün Avrupa borsalarında ve Türk borsasında da görüldü. Dolar endeksi açıklamalar öncesi 104.1 seviyesindeyken açıklamaların etkisiyle 105.8'e yükseldi. Altının ons fiyatı da bin 810 dolar seviyelerine çekildi. Piyasaları sallayan ise Powell’ın faizleri daha önce öngörülenden daha fazla ve belki de daha hızlı artırmak zorunda kalabilecekleri mesajını vermesiydi. Açıklamalar sonrası doların güçlenmesi ile avro/dolar paritesi de aşağı yönlü hareket etti. Parite 1.0681 seviyelerinden 1.0540'lara geriledi. Paritedeki düşüş ham maddeyi dolarla alıp ağırlıklı olarak avro ile ürün satan Türk ihracatçısı açısından olumsuz bir durum.

KRİPTOLARI DA SARSTI

Powell'ın şahin açıklamaları kripto para piyasasında da çekilmelere sebep oldu. Yatay hareketteki Bitcoin açıklamaların ardından 21.8 bin dolara düştü. Bitay Araştırma Departmanı Analisti Betül Yavuz, “Powell’ın yaptığı şahin açıklamalar sonrası ABD’de sıkı para politikasının daha hızlı olabileceği beklentisiyle risk iştahı azalarak ABD borsaları günü yüzde 1.5 civarında satışlarla tamamladı. Bu satışlar kripto paralar tarafında daha yoğun gerçekleşti. Powell yalnızca makroekonomik göstergeler hakkında değil kripto paralar hakkında da açıklamalarda bulundu; kripto alanında oldukça fazla kargaşa olduğunu ve FED’in gözünün kriptolarda olduğunu, bankalarla aynı regülasyona tabi olabileceklerini belirten başkan, regülasyonlara da dikkat çekti.” dedi. Piyasalar da gözünü 21-22 Mart'ta yapılacak FED toplantısına dikti.

FİNANSMAN İHTİYACI MESELESİ

Piyasalar sallanırken Powell'ın açıklamalarının Türk lirası üzerindeki etkisi ise sınırlı kaldı. Dolar kuru açıklama öncesi 18.8999 TL seviyesinden dün itibarıyla 18.9398 TL'ye yükseldi. Önceki yıllarda ABD'den gelen bu tür açıklamalar TL üzerinde ağır kayıpların yaşanmasına neden olurdu. Son yıllarda Merkez Bankası tarafından atılan adımlar ve Liralaşma Stratejisi kapsamında devreye alınan koruma mekanizmaları TL cephesinde spekülatif bir dalgayı önledi. Her ne kadar yurt içinde bu yönde bir etki gözlenmese de FED'den gelen mesajlar dış finansman anlamında Türkiye gibi ülkeler için sıkıntılı sürecin devam edeceği anlamına geliyor. Bu yüzden farklı bir dış fonlama yöntemi benimseyen Türk ekonomi yönetimi ticaretini geliştirmek istediği ülkelerle ulusal para SWAP anlaşmaları yapıyor. Bunun yanında son olarak Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin girişimleri ise Suudi Arabistan'dan 5 milyar dolarlık bir kaynak ülkeye getirildi. Bu tür destekler iç pazarda oluşan döviz ihtiyacının karşılanmasını sağlıyor. Yine ihracatçıların dövizlerinin yüzde 40'ını Merkez Bankası'na satma zorunluluğu, arka kapıdan döviz satışı yoluyla kurun tutulması, ilave TL kredi genişlemesinin ithalata akmaması için uygulanan selektif kredi politikası gibi tedbirler kurları tutan barajlar olarak öne çıkıyor.

CDS GERİLİYOR, KKM GÜÇLENDİ

Yine Türkiye'deki deprem felaketi ve siyasetteki hareketli döneme karşın Türkiye'nin kredi risk primi CDS'lerinde düşüş gözleniyor. BloombergHT'nin haberine göre, geçen hafta cuma günü 555 baz puanda kapanan Türkiye'nin risk primi pazartesi günü 523 baz puana kadar geriledi. Salı günü ise risk priminde 515 puan seviyesi görüldü. Böylelikle iki günde risk priminde 40 baz puanlık düşüş görüldü. Türkiye'nin CDS'leri geçen sene yaz aylarında 800 puanları aşmıştı.

Yine BloombergHT'de dün yer alan bir başka haberde, Merkez Bankası'nın (TCMB) bankalardan döviz dönüşümlü KKM’de müşterilere sunulan primin faize eklenmesini istedi. Böylelikle TCMB’nin ödeyeceği potansiyel kur farkı da düşmüş olacak. Habere göre, “Daha önce KKM’de faize politika faizinin üzerinde 3 puanlık üst sınır uygulanıyordu. KKM’de faiz üst sınırının kaldırılmasının ardından, bu alana özellikle tüze tarafından yoğun ilgi geldi. Son bir buçuk ayda KKM toplamı 180 milyar lira artış kaydetti. Böylelikle kur korumalı mevduat toplamı 1.55 trilyon lira ile rekor düzeye yükseldi. Aynı dönemde döviz mevduatlarında 12 milyar doların üzerinde düşüş gerçekleşti.”

HAZİNE NAKİT DENGESİNDE DEPREM AÇIĞI

Hazine nakit dengesi şubatta 171 milyar 480 milyon lira açık verdi. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan istatistiklere göre, Hazinenin nakit gelirleri 208 milyar 285 milyon lira, nakit giderleri 379 milyar 766 milyon lira oldu. Faiz dışı giderler 348 milyar 403 milyon lira, faiz ödemeleri ise 31 milyar 363 milyon lira oldu. Faiz dışı denge ise 140 milyar 118 milyon lira açık verdi. Ocak ayında ise nakit dengesi 54.3 milyar lira açık verdi. Böylece yılın ilk iki ayında 225.7 milyar liralık açık oluştu. Şubat ayındaki 171.4 milyar liralık açık geçen yılki yıllık 169.4 milyar liralık açığın üzerinde. 2020'deki yıllık 181.9 milyar liralık rekor açığın ise biraz altında. Aylık bazda ise bu tutarda bir nakit açığı ilk defa görülüyor. Bunda deprem etkisinin olduğu söylenebilir.

Sonraki Haber