Prensler Günü 3 yıl aradan sorma kutlandı

Hollanda'da her yıl geleneksel olarak kutlanan Prensler Günü (Prinsjesdag) en son 2019 yılında, eylül ayının üçüncü salı günü kutlanmıştı. Karona salgınından dolayı 2020 ve 2021 yılında kutlanamayan Prensler Günü, aradan 3 yıl sonra salı günü, 20 Eylül 2022 tarihinde kutlandı

Hollanda'da kraliyet ailesi ile ilgili her yıl iki etkinlik düzenlenir:

- Kral Günü, her yıl nisan ayının 27'sinde Kral Willem-Alexander'ın doğum günü olarak kutlanan bir bayramdır. 2013 yılına dek Kraliçe Günü (Koninginnedag) adıyla anılmış ve Prenses Juliana'nın doğum günü olarak her yıl nisan ayının 30'unda kutlanmıştı.

- Prensler Günü, her yıl eylül ayının üçüncü salı günü Prensler Günü (Prinsjesdag) olarak kutlanır.

1814 yılından günümüze değin düzenlenen etkinliğin açılış konuşmasını kral yapar. Kralın açılış konuşmasından sonra sözü başbakan alır ve önümüzdeki yıl boyunca izlenecek hükümet politikaları ile ilgili bir konuşma yapar. Prensler Günü aynı zamanda büyük bir gizlilik içinde korunan hükümet bütçesi Maliye Bakanı tarafından ilk kez resmi olarak kamuoyuna açıklandığı bir gündür.

Prensler Günü'nde, gerek Başbakan Rutte'nin konuşması gerekse Maliye Bakanı Sigrid Kaag'ın konuşması, Hollanda'da gittikçe ağırlaşan ekonomik koşullarla ilgiliydi. Halkın büyük bir bölümünün giderek alım gücünün düşmesi, enerji ve yakıt fiyatlarındaki artışların nedeni olarak, Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği askeri harekatı göstermeleri ise hükümet olarak devleti yönetemediklerine bahane arayışlarının açıkça göstergesiydi.

ABD'nin arkasına takılarak ülkeyi ekonomik krize sürükleyen Rutte hükümeti, kış geçene kadar halka susması için 17.2 milyar avro değerinde bir havuç uzatarak "Prensler Günü' gibi bir bayramda ayağına sıktı. 

Sonraki Haber