Probiyotik makinası! Bir kase yoğurdun saymakla bitmeyen faydaları

Soframızda her zaman yeri olan yoğurdun faydaları sadece kemikleri güçlendirmekten ibaret değil. Bir kase yoğurdun saymakla bitmeyen faydaları içerisinde probiyotik bir besin olması, sindirim sistemini düzenlemesi, bağışıklığı güçlendirmesi de yer alıyor. Yoğurdun faydalarını sizin için listeledik.

Sofralarımızdan eksik etmediğimiz, probiyotik makinası olan yoğurdun kemikleri güçlendirdiğini, bağırsak problemlerini düzenleyip vücudumuza gerekli vitaminleri sağladığını biliyoruz. Peki her gün bir kase yoğurt yemenin diğer faydalarını biliyor musunuz? Çünkü bu sadece başlangıç. ETNT'e konuşan RDN Brooke Glazer, "Sık yoğurt tüketiminin kardiyovasküler hastalık risk faktörlerini iyileştirdiği, diyabet riskini azalttığı ve bağışıklık fonksiyonunu güçlendirdiği gösterilmiştir" diyor. Ve hepsi bu kadarla sınırlı değil. Eğer bir yoğurt aşığıysanız veya yoğurdu diyetinize daha tutarlı bir şekilde dahil etmeye çalışıyorsanız, işte her gün yoğurt yemenin faydaları.

HER GÜN BİR KASE YOĞURT TÜKETİRSEK NE OLUR

PROTEİN

Protein, açlık hormonlarını azaltarak ve istekleri en aza indirerek tok kalmanıza yardımcı olabileceğinden, yoğurt gibi yüksek proteinli bir gıda, meyve, granola veya fındıkla doldurabileceğiniz bir sabah öğünü veya akşam yemeğine kadar sizi tok tutmaya yardımcı olabilecek bir öğleden sonra atıştırması olarak ideal olabilir.

DAHA SAĞLIKLI KAN BASINCI

PhD, RDN Lisa Young'a göre, "Araştırmalar yoğurdun kalp için iyi olduğunu ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor." Journal of Hypertension'da yayınlanan 2018 tarihli bir çalışma, daha fazla süt ürünü tüketiminin -özellikle de süt yoğurdunun- yetişkinlerde daha az yüksek tansiyon vakasıyla bağlantılı olduğunu ortaya koymuştur. Özellikle günde bir kase yoğurt tüketmek yüksek tansiyon riskini %30 düşürüyor.

'KÖTÜ' KOLESTEROL SEVİYELERİNİZİ DÜŞÜRÜR

Kan basıncınızı düşürmeye yardımcı olma potansiyelinin yanı sıra yoğurt, kan kolesterol seviyelerini yönetmeye de yardımcı olarak kalbinize de yardımcı olabilir. Journal of Dairy Sciences'da yayınlanan bir çalışmada probiyotik yoğurdun tip 2 diyabetli katılımcılar üzerindeki etkileri incelenmiştir. Günlük bir kase yoğurt tüketiminin daha düşük LDL ve kolesterol ile ilişkili olduğu bulunmuştur.

SİNDİRİM SİSTEMİNİZE EKSTRA YARDIM

"Bakteri" kelimesi otomatik olarak olumsuz çağrışımları tetiklese de, sindirim sisteminizin düzgün çalışmasını sağlamak için gerekli olan "iyi" bakteriler vardır. Bu iyi bakterilerin seviyelerini artırmanın bir yolu probiyotik tüketmektir: belirli gıdalarda ve takviyelerde bulunan canlı mikroorganizmalar.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİZİ DESTEKLER

Probiyotiklerden bahsetmişken, Glazer, sağlıklı bir bağırsağa sahip olmanın, bağırsak zarından geçip kan dolaşımınıza giren bakterileri düzenleyerek hastalıkları savuşturmanızda önemli bir rol oynadığını belirtiyor.

"Yoğurt daha sağlıklı bir bağırsak oluşturan probiyotikler içerdiğinden ve bağırsak bağışıklık fonksiyonunu düzenlediğinden, yoğurt yemek bağışıklığı artırabilir."

Çeviri ve derleme: Çisem Arslan

Sonraki Haber