Prof. Dr. Caner Karavit: Dersler telafi edilir öncelik barınma

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından depremzedelerin geçici barınma sorununa çözüm için Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarının tahsis edilmesi konusunda tartışmalar sürüyor.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Caner Karavit, KYK yurtlarının depremzedelere açılmasının en doğru çözüm olduğunu belirtti.

Aydınlık’a değerlendirmelerde bulunan Karavit, en insani şartlara sahip ve en hızlı örgütlenebilecek kurumların yurtlar olduğunu ifade ederek şunları kaydetti:

“Ben koronavirüs pandemisi döneminde de yüz yüze eğitimi savunuyordum. ‘Maskelerimizi takar yaparız veya dönüşümlü yaparız’ demiştim. Hibrit olarak devam etti, en sonunda da yüz yüzeye dönüldü. Fakat bugün üniversiteler kapanmıyor, hibrit eğitimle devam ediyor. Bu da bir sonraki dönemde telafi edilecek bir sistemdir ve eğitime olumsuz bir etkisi olmayacaktır.”

‘YAZ VE GECE OKULUYLA TELAFİ EDİLİR’

Bölgedeki arama kurtarma çalışmalarına da katılan Prof. Dr. Karavit, derslerin telafisine ilişkin şu öneride bulurdu:

“Diyeceksiniz ki teorik dersler tamam ama uygulamalı alanlarda bir problem doğuyor. Mühendislikler veya güzel sanatlar da öyle. O konuda mağdur öğrencilerin eksiklerini yaz okullarında veya gece okullarında telafi edebilirz. Ben baştan beri gönüllüyüm.

“Dersleri eşzamanlı olarak yerel öğrenciler yüz yüze görürlerken, kent dışındaki öğrenciler eşzamanlı çevrimiçi görebilecekler. Bunu pandemi döneminde deneyimledik. Eğitim eşitliği açısından, uygulamalı dersleri görmemiş öğrencilerin, okullarına döndüklerinde bu açıklarının yaz okullarıyla veya gece okullarıyla kapatması mümkün olacaktır.

‘SALGINA KARŞI DA ÖNLEM OLUR’

“Deprem bölgelerinde ailesini kaybetmiş çok öğrencimiz var. Bunlar çevre illerdeki akrabalarının yanına yerleştiler. Hem moral hem de maddi açıdan bir süreliğine kendilerini güvencede hissedecekler. Bu öğrencileri bir süre yüz yüze eğitim için okullara getiremeyiz.

“Deprem bölgesini yeni bir tehdit bekliyor. Kolera gibi bulaşıcı hastalıkların başlama aşaması olduğu için çabuk karar verilecek bir seçeneği hayata geçirmek gerekir. Bu seçenek kesinlikle yurtlardır.”

‘İNSANİ ŞARTLAR İÇİN ŞART’

“Yurtlar yerine otellerin tahsis edilebileceği” şeklindeki önerileri de değerlendiren Karavit, otellerin hızlı şekilde örgütlenmesinin mümkün olmadığını söyledi. Karavit şunları ekledi:

“Yurtlar en çabuk örgütlenebilecek yapılardır. Çünkü depremzedeleri yerleştirdiğimiz saatte hem temizlik hem ısınma hem de üç öğün yemek hizmetine aynı saatte başlayabilirsiniz. Zaten şu an o işi yapıyorlar. Tüm yurtların yemek, temizlik kadroları zaten hazırlar. Bölge insanının bu kadar çabuk bir yardım refleksine ihtiyacı var. Ne oteller ne de çadır kentler bu çabukluğa ve insani ortama sahipler. Ayrıca oteller özeldir. Önce anlaşmanız gerekiyor. Bu da zaman kaybıdır. Bir yandan da istihdam meselesi var. Otelin oluşturduğu istihdamı siz kesiyorsunuz. Yani çabuk örgütlenebilecek bir iş değil.

“Bu seçeneği öğrenciliğim yurtlarda geçtiği için, okulda hoca olduğum için ve deprem bölgesinden geldiğim için uygun görüyorum. Eğitimi çevrimiçine çevirerek aynı anda bir kısım öğrencinin de yüz yüze ders almasını sağlayarak bu işi çözeriz. Yeter ki bu olağanüstü krizi atlatalım.

“Depremzedelerin bir an önce insani şartlarda yerleşmesi için yurtların kullanılması gerekmektedir.”

Sonraki Haber