Prof. Dr. Hasan Ünal: Psikolojik savaşın sonucu S-400'lerin iptali olmaz

Özellikle yabancı basında yayımlanan kaynağı belirsiz S-400 haberleriyle psikolojik savaş yürütüldüğünü söyleyen Ünal, Türkiye'nin alımdan vazgeçmeyeceğini söyledi. Ünal 'Şu anda ABD ile yaşadığımız S-400 krizi, sorunun kendisi değil, yaşanan sorunların sonucu' dedi.

Maltepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Hasan Ünal, S-400 konusunun ‘ABD-Türkiye krizinin’ kendisi değil sonucu olduğunu söyledi. Ünal, Türkiye’ye Doğu Akdeniz’de en güçlü desteğin Rusya’dan geldiğine dikkat çekti.
Prof. Dr. Hasan Ünal, S-400 tartışmaları ile ilgili olarak Aydınlık’a yaptığı açıklamada, Türkiye’nin S-400’ler konusunda geri adım atacağını sanmadığını ifade etti. Ünal, “Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklama da bu yönde. Rusya’dan gelen açıklamalar da S-400 sevkiyatının planlandığı gibi süreceği noktasında” dedi ve şöyle sürdürdü: “Türkiye Rusya’dan S-400 alımından vazgeçerse Türkiye-Rusya ilişkileri ciddi yara alır. Geçmişte yaşanan uçak düşürme krizinden daha ağır bir durumla karşı karşıya kalırız. Rus uçağının düşürülmesinden sonra yaşadıklarımız ortada: Turizmde, yaş meyve sebze ihracatında, tekstil ihracatında… Daha üzerinden çok kısa bir süre geçti. Artık S-400’ler Rusya ile ilişkilerde nihai nokta.”
YAPTIRIM TEHDİTLERİ
Bölgemizde bütün dengelerin değiştiğini, böyle bir ortamda S-400’ler konusunda geri adım atılması durumunda Türkiye’nin, hem Rusya’nın gözünde kötü duruma düşeceğini, hem de ABD gözünde basit bir ülke konumuna geleceğini belirtti. Ünal ABD’nin yaptırım tehdidiyle ilgili de şunları söyledi:
“ABD ile Türkiye arasındaki tek sorun S-400’ler değil. Birçok temel konuda ABD ile karşı karşıyayız. Türkiye Fırat’ın doğusunda PKK/PYD’nin temizlenmesini istiyor. ABD ise karşı çıkıyor. Türkiye harekete geçtiğinde yaptırımla tehdit ederse ne olacak? Doğu Akdeniz’de sondaj çalışmalarına son vermezseniz yaptırım uygularım derse ne olacak? Kıbrıs’ta istediklerimi yapmazsanız yaptırım uygularım derse ne olacak? Bunlara benzer daha bir sürü sorun var. Şu anda ABD ile yaşadığımız S-400 krizi, sorunun kendisi değil, yaşanan sorunların sonucu.”
FİYATINA DEĞMEYEN UÇAKLAR İÇİN…
Prof. Dr. Ünal, ABD’nin ‘Türkiye S-400’leri alırsa F-35’leri vermeyeceği’ tehdidi ile ilgili görüşlerini de şöyle açıkladı:
“Türkiye S-400’lerden vazgeçse bile ABD’nin F-35’leri vereceği kesin değil. Çünkü İsrail ABD’ye baskı yapıyor. Bölgede F-35’leri kendinden başkasına vermesini istemiyor. Bu arada bir başka konu daha var. F-35’ler fiyatına değmeyecek kadar sorunlu uçaklar. Amerikalı ve dünyanın bu konudaki en yetkili diğer uzmanlarının raporlarında bu açıkça dile getiriliyor. ABD’nin F-35’leri vermemesi, Türkiye açısından olumlu da olabilir.”

YABANCI AJANSLARIN GÖREVİ
Yabancı haber ajanslarının da gerçek dışı haberler yayınladığına dikkat çeken Ünal şöyle dedi:
“Reuters ve diğer yabancı haber ajansları Türkiye’ye karşı psikolojik savaş yürütüyor. Son günlerde yaptıkları hiçbir haber inandırıcı değil. ‘Adının açıklanmasını istemeyen bir Türk yetkili…’ diye başlayan iddialar gerçeklerden uzak. Amacı belli, üretilmiş haberler.”

RUSYA’DAN DESTEK
Prof. Dr. Ünal, Doğu Akdeniz’de yaşanan gelişmeler ve Rusya’nın tavrı ile ilgili de şu değerlendirmelerde bulunundu: “Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu geçtiğimiz günlerde çok önemli açıklamalar yaptı. S-500’leri Türkiye ile birlikte üretebileceklerini bildirdi. SU-57 uçaklarını birlikte üretmekten söz etti. Bunların dışında çok önemli bir şey daha söyledi. ‘Türkiye Doğu Akdeniz’deki hak ve menfaatlerini koruma hakkına sahiptir. Bunları yapabilecek askeri kapasitesi de vardır’ dedi. Bu açıklama Doğu Akdeniz’de Türkiye’ye en güçlü, en açık destektir. Öyle bir döneme girildi ki Türkiye çok kutuplu dünyada büyük yararlar sağlar, ya da ‘iki cami arasında beynamaz kalır’. Oyunu iyi oynama zamanı.”

Sonraki Haber