'Suriye ile anlaşmamak PKK/PYD’yi kalıcılaştırır'
Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Hasan Ünal Suriye’de Esad yönetiminin çıkardığı affın fırsat olduğunu belirtti. Suriyeli sığınmacılarla ilgili Şam ile anlaşılmasını isteyen Ünal, bu konuda adım atılmamasının “PKK/PYD’yi Fırat’ın doğusunda kalıcı hale getirebileceği” uyarısında bulundu.
Maltepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Hasan Ünal Suriye’de Esad yönetiminin çıkardığı affın fırsat olduğunu belirterek, Suriyeli sığınmacılarla ilgili Şam ile anlaşılmasını istedi. Ünal, Suriye ile anlaşmamanın PKK/PYD’yi Fırat’ın doğusunda kalıcı hale getirebileceği yönünde uyardı. Suriye’de yapılan konutlar konusunda iktidarı uyaran Ünal, Kıbrıs davamıza büyük darbe vuran Loizidou davasının unutulmaması gerektiğini ifade etti.
Prof. Dr. Hasan Ünal şunları söyledi:
'SURİYE İLE ANLAŞMALI'
“Suriye’de evler yaparak 1 milyon sığınmacı yerleştirmek sığınmacı görüntülerini belki geçici olarak azaltır, ama sorunu çözmez. Bu tür girişimlerle sorun çözülmez. Muhtemelen daha da çetrefilli hale gelir. Ancak Suriye hükümeti ile anlaşarak, uzlaşarak sorun kalıcı bir şekilde çözülebilir. Geri dönüşlerle ilgili bir anlaşma imzalanması, teknik komitelerin kurulması, isim listelerinin paylaşılması, burada doğanların Suriye vatandaşlığı elde etmeleri gibi konular aylar içinde hızlı bir şekilde sonuçlandırılabilir.
ULUSLARARASI MAHKEMELER
“Başka bir ülke topraklarında geniş çaplı inşaat vesaire yapmak, nüfus yapısını değiştirmek, ilerde başta AİHM olmak üzere uluslararası mahkemelerde başımıza büyük sorunlar açabilir. Üstelik böyle bir girişim burada yaptığımız masrafları o topraklarda devam ettirmek anlamına gelir.
İnşaat yapacağımız arazilerin gerçek sahipleri kimler? Onların Türkiye aleyhine dava açma yollarını aramayacaklarını varsaymak çok yanlış olur. Kıbrıs davamıza büyük darbe vuran Loizidou davasını unutmayalım.
'YERLEŞTİRME SURİYE HÜKÜMETİNİN İŞİ'
“Kendi insanlarını yerleştirmek Suriye hükümetinin işi olmalıdır. Geri dönüş listeleri hazırlandıkça Türkiye yardımları, dönüşleri hızlanır. Yeni bir af çıkaran Suriye'nin ülkeyi terk eden bütün vatandaşlarına çağrıda bulunuyor olması bir fırsattır. Ayrıca bu konuda bir geçici gözlem sistemi kurmak da mümkün olabilir.
JEOPOLİTİK ZORUNLULUK
“Suriye ile uzlaşmak jeopolitik bir mecburiyet olarak karşımızda duruyor. İlişkilerimizi düzeltmeye çalıştığımız Arap devletlerinin hemen hepsi Suriye topraklarındaki varlığımıza son vermemizi istiyorlar. Bu çağrılar Arap Ligi toplantılarında artarak devam edecektir.
“Daha da önemlisi Suriye ile uzlaşmamak Fırat'ın doğusunda ABD gölgesinde palazlanmaya çalışan PKK/PYD kukla yapısını kalıcı hale getiriyor. Oysa bizim hemen Şam ile uzlaşıp Adana Mutabakatı günlerine dönmemiz ve teröre karşı ortak mücadele etmemiz gerekir.
“Suriye'yi milli-üniter yapıdan çıkaracak yeni anayasayla, muhaliflerden oluşan Esad'sız geçici hükümetle, uluslararası gözlem altında yapılacak seçimlerle, Esad'ı devirmenin mümkün olduğunu sanıyor, bu yüzden sığınmacıların bizim kontrolümüzdeki topraklarda kalmasını istiyorsak vay halimize.
"Oysa mevcut konjonktürden faydalanarak Rusya'nın da arabuluculuğu ile elde edilecek bir Suriye uzlaşması başta Kıbrıs olmak üzere pek çok konuda bizim de Moskova'dan talepler dile getirmemizi mümkün kılabilir.