Devrimci Tıbbiyeli Yenen’i kaybettik

Türk devriminin tıbbiyeli geleneğinin en güzel örneğiydi. Talat Paşa Komitesi'nde görev aldı. Mesleki birikimini halk sağlığı için kullandı. Kuvayı Milliyeci olarak en önde emperyalist yalana karşı Lozan’da, mesleki birliklerde, vatansever eylemlerde görev aldı

Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. Osman Şadi Yenen (74) dün sabah saatlerinde hayatını kaybetti. Mesleğinde uzman olarak çok sayıda öğrenci yetiştiren ve kürsü kuran Yenen, toplumcu, vatansever ve aktif bir eylem adamı olarak iz bıraktı. Ulusal konularda en önde görev aldı. Emperyalist yalana karşı Lozan’da vatanseverlerle birlikte eylemlere katıldı, Ulusal Strateji Merkezi (USMER)’de görev aldı.

(Prof. Dr. Osman Şadi Yenen, ayakta soldan üçüncü)

Ulusal Kanal’da 2007-2017 yılları arasında her pazar günleri “Bilim ve Toplum” programını Prof. Dr. Kürşat Yıldız ile birlikte hazırlayıp sunan Yenen, Bilim ve Ütopya dergisinde de makaleler yayımlayarak halka bilimi sevdirdi.Türkçe ve yabancı dilde yayınlanmış 100’ün üzerinde makalesi bulunan Prof. Dr. Osman Şadi Yenen,1950 yılında Kahramanmaraş’ta doğdu. 1974 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesini bitirdi.Gülhane Askeri Tıp Akademisinde stajını tamamlayan Yenen Deniz Kuvvetleri Komutanlığının çeşitli gemi ve kuruluşlarında pratisyen hekim olarak çalıştı. GATA’da Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları uzmanlık eğitimini tamamlayan Yenen, çeşitli askeri hastanelerde de uzman hekim olarak çalıştı.

Tabip Albay rütbesiyle emekli olan Yenen, 1977'de Profesör kadrosuyla İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalında görev aldı.

2003 yılında yine Türk Silahlı Kuvvetleri Vakıflarının ortak olduğu, Türk Tıpsan Şirketinin kuruluşunda Kurucu Genel Müdür ve Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yaptı. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği KLİMİK’nin iki dönem Genel sekreterliğini ve 1997 iki dönem de Başkanlığını yaptı.
Türkiye Kan Merkezleri ve Transfüzyon Derneği’nden “Kutup Yıldızı” ödülüne sahip olan Yenen, yurt içi ve yurt dışı çok sayıda bilimsel kongreye katılarak bildiriler sunan ve konferanslar verip, yurt içinde düzenlenen çok sayıda bilimsel toplantının düzenlenmesinde görev yaptı.

DOSTLARI ANLATTI

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. Haluk Eraksoy: “Türk İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Camiasının köklü bir çınarı devrildi. Yurtsever bir aydın, kararlı bir Cumhuriyetçi ve ufku çok geniş bir bilim insanıydı. Klimik Derneği'nde yıllarca omuz omuza çalıştık. Ondan çok şey öğrendim. Bildiklerini cömertçe paylaşan, ama öğrenmeye de susamış bir kişilikti. Anısı daima yolumuzu aydınlatacak. Başımız sağ olsun.”

Prof. Dr. Cüneyt Akalın: “Asker kökenliydi. Vatanseverdi. Sevilen, çalışkan iyi bir doktordu. Kuvayı Milliyeciydi. Talat Paşa Komitesi üyesiydi. TÜMÖD yöneticisiydi. Onu unutmayacağız. Saygıyla anıyorum.”
Görev Vakfı Mütevelli Heyeti üyesi Turhan Özlü: “Ulusal Kanal'da her hafta Prof. Dr. Kürşat Yıldız ile yaptığı Bilim ve Toplum programları ile Türkiye'yi aydınlattı. Özenle hazırladığı kitap, dergi ve bilimsel malzemeler ile her hafta ekran başındaydı. Asker olmasının (Emekli Albay) disiplini içinde program saatinden çok önce gelir hazırlıkları görürdü. Şadi Yenen Hocamızın arkadaşlığına, dostluğuna doyum olmazdı. Saygı ve özlemle anıyoruz. Değerli eşi Avukat Yıldız Köker Yenen hanıma, bilim dünyamıza baş sağlığı diliyorum.”

‘DEVRALDIĞIMIZ BAYRAĞI DEVAM ETTİRİYORUZ’

Cumhuriyetçi Hekimler Birliği Başkanı Prof. Dr. İrfan Gökçay:

“Cumhuriyetçi Hekimler Birliği’nin 1990’lardan itibaren önemli liderlerindendi. Osman Şadi Hoca, Askeri Tıbbiye’dendi. Uzun yıllar Türkiye’de enfeksiyon hastalıkları alanında çalıştı ve büyük katkıları oldu.

Cumhuriyet devrimlerinin kamu sağlığı politikasını savundu. Onun tahribatına yönelik girişimlere karşı kararlılıkla mücadele etti. Öğrencilerini de bu anlayışla yetiştirdi. 1990’lardan sonra karşılaştığı saldırılara karşı hem bilim cephesinde hem de pratik hekimlik cephesinde birçok görev üstlendi. Türk Tabipler Birliği’nin çeşitli organlarında görevler aldı. Uzun süre bir hastalıkla mücadele etmeye çalıştı. O süreçte de çalışmalarını sürdürdü.

“Birlikte mücadele ettiğimiz yolda devam ediyoruz. Bu bir bayrak yarışı. Ondan devraldığımız barağı devam ettiriyoruz. Ona karşı görevimiz var ve o da bunun bilincinde olarak aramızdan ayrıldı. O bakımda bir ruh huzuru içinde son günlerini geçerdi.”

Sonraki Haber